Dünya Türkiye’ye gelen gemiye el koydular!

Türkiye’ye gelen gemiye el koydular!

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’tan alınan petrolü Türkiye’ye taşıyan tankerle Umman açıklarında iletişim kesilirken, gemiye İran’ın el koyduğu ortaya çıktı.

Türkiye’ye gelen gemiye el koydular

 İzmir’in Aliağa limanına gelmekte olan St. Nikolas isimli tankere Umman açıklarında silahlı baskın düzenlendi. İran’ın Tasnim haber ajansı; söz konusu tankere İran tarafından el konulduğunu duyurdu. Açıklamada, “İran Ordusu Deniz Kuvvetleri, yargı kararıyla Umman Denizi’nde bir ABD petrol tankerine el koymuştur” ifadelerine yer verildi. Deniz Kuvvetleri’nin açıklamasını aktaran yarı resmi haber ajansı Fars da, “ABD’nin geçen yıl İran’ın petrolünü çalmasının ardından, St. Nikolas adlı tankere mahkeme kararı uyarınca İran Deniz Kuvvetleri tarafından el konuldu... Tankerin istikameti İran limanları” ifadelerine yer verdi. St. Nikolas adlı tankere İran’a yönelik yaptırımların delindiği gerekçesiyle 2023’te ABD Deniz Kuvvetleri’nce el konulmuş, “Suez Rajan” olan adı “St. Nikolas” olarak değiştirilmişti. ABD o dönemde İran Devrim Muhafızlarını söz konusu tankerle yaptırımları delerek Çin’e kaçak petrol satışı yapmaya çalışmakla suçlamıştı. ABD, tankerdeki 980 bin varil petrole el koymuştu. Türk personel bulunmayan tankerde, 19 mürettebat bulunuyor. 

Haberin Devamı

Husilere karşı BMGK’dan karar

Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz’de gemilere yönelik saldırıları sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) adım attı. BMGK, Husilerin Kızıldeniz’deki gemileri hedef alan saldırılarının acilen durması çağrısı yapan karar tasarını kabul ederken, ülkelere gemilerini saldırılara karşı savunma hakkı da tanıdı. Bu, halen bölgede bulunan ABD öncülüğündeki çok uluslu donanma görev gücüne, saldırılara karşılık verme imkanı tanıyor. Rusya ve Çin oylamada çekimser kaldı. Son olarak ABD ve İngiltere’ye ait gemiler Husilerin en büyüjk saldırısını savuşturmuş, Husilere ait 18 İHA ile 2 gemisavar seyir füzesi ve bir gemisavar balistik füzeyi düşürerek etkisiz hale getirmişti. Husilerse BMGK’daki kararı “siyasi bir oyun” olarak niteleyerek kınarken, İsrail Gazze’ye insani yardım girişine izin vermediği sürece saldırılarını durdurmayacaklarını açıkladı.