Dünya Türkmenler küçük ordu kurdu

Türkmenler küçük ordu kurdu

04.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kerkük’ün Haşdi Şabi destekli Irak ordusu tarafından Kürtlerden alınması sonrasında, kentte etkinliğini artıran Türkmenler, savunma amaçlı küçük bir ordu kurdu. 600 kişilik silahlı Türkmen birliğinin, şimdilik Türkmen kurumlarını koruma amaçlı faaliyet yürüttüğü açıklandı. Türkmen silahlı gücünün, yakın zamanda sayısını artırması hedefleniyor.

Türkmenler küçük ordu kurdu

Bir bölümü Haşdi Şabi içinde faaliyet gösteren Türkmen grupları, yakın zamanda silahlanma kararı almıştı. Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) denetiminde silahlanan Türkmenler, küçük bir orduyu donatacak silah ve asker sayısına ulaştı. Konuya ilişkin Rûdaw’a açıklama yapan ITC Sözcüsü Ali Müfti, “Türkmenler 16 Ekim olaylarından önce böyle bir talepleri vardı. Bilindiği gibi Türkmen Heşdi Şabi’ler Kerkük dışındalar. Söz edilen güç ise özel bir firmaya bağlı. Bu firmanın görevi de Kerkük’teki Türkmenleri korumaya yöneliktir” dedi.

Haberin Devamı

Türkmen Milliyetçi Partisi Başkanı Sami Necati ise Irak’ın mevcut durumuna dikkat çekerek, “Irak, öyle bir konuma geldi ki her ulusun kendi askeri gücünün olması gerekiyor. Bizim de kendimizi korumamız adına daha fazla gücümüzün olması için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinden yardım istiyoruz. Belki gelecekte bölgemizi koruyacak duruma gelebiliriz” diye konuştu.

Irak ordusu, terörle mücadele ve federal polis gücünün yanı sıra Kerkük’te Şii Haşdi Şabi’ye ait 22 tugay ve bağlı örgütleri, Haşdi Sünni silahlı ordusunun ise 2 tugay ve 3 tümeni bulunuyor. Bağımsızlık referandumu öncesi Kerkük ve çevresinde Kürtlerin 30 peşmerge birliği görev yapıyordu.

Irak’ta ilk oturum

Irak’ta 12 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerin ardından ilk meclis oturumu yapıldı. Meclisin açılış konuşmasını Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum yaptı. Başbakan Haydar el-İbadi de yaptığı konuşmada, yeni kurulacak hükümetin kamu hizmetlerinin sağlanmasında çaba göstermesi gerektiğini vurgulayarak, “Gelecek dönem ekonomik reform ve güvenlik konusunda atılım gerçekleştirme dönemi olacak” dedi. “Hükümeti devraldığımız dönemde ordu ve bazı bölgelerdeki polis teşkilatı çökmüştü” diyen İbadi, yeni hükümetin “tek vücut olan, güçlü bir devlet yönetimini” devralacağını söyledi. Irak’ta seçimin galibi Mukteda es-Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi, Şii liderlerden Ammar el-Hekim, eski başbakanlardan İyad Allavi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi’nin, hükümeti kurma çalışmaları kapsamında en büyük meclis koalisyonunu oluşturduğu açıklanmıştı.