Dünya Twitter kullandığı için 34 yıl ceza aldı!

Twitter kullandığı için 34 yıl ceza aldı!

17.08.2022 - 12:58 | Son Güncellenme:

Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Suudi kadın, tatil için geldiği ülkesinde tutuklandı. Mahkemeye çıkarılan kadın, 34 yıl ceza aldı.

Twitter kullandığı için 34 yıl ceza aldı

Tatil için ülkesine dönen Leeds Üniversitesi'nin Suudi öğrencisi, Twitter hesabı olduğu, muhalifleri ve aktivistleri takip edip retweetlediği için 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suudi özel terör mahkemesi tarafından verilen ceza, ABD başkanı Joe Biden'in insan hakları aktivistlerinin Suudi Arabistan'ı muhaliflere ve diğer demokrasi yanlısı aktivistlere yönelik baskılarını artırma konusunda cesaretlendirebileceği konusunda uyardığı Suudi Arabistan ziyaretinden haftalar sonra verildi.

Haberin Devamı

MUHAMMED BİN SALMAN'IN KORKU İMPARATORLUĞU

Dava aynı zamanda, veliaht prens Muhammed bin Salman'ın baskı kampanyasında Twitter kullanıcılarını nasıl hedef aldığına da işaret ediyor.

Twitter kullandığı için 34 yıl ceza aldı

Dört ve altı yaşlarında iki küçük oğlu olan Al-Shebab, başlangıçta altı yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak Suudi terör mahkemesi Pazartesi günü aktivistin cezasını temyiz etmesinden sonra hapis cezasını 34 yıla çıkardı. İki çocuk annesi kadın, cezasını çektikten sonra 34 yıl seyahat yasağı ile karşı karşıya kalacak.

Mahkeme, ceza verirken Al-Shebab'ın Suudi Arabistan'daki kadın haklarını desteklemek için tweet attığı ve Loujain al-Hathloul gibi hapsedilen kadın hakları aktivistleriyle dayanışma ifade ettiği ve serbest bırakılmaları için çağrıda bulunduğu sosyal medya faaliyetine atıfta bulundu. Al-Shebab ayrıca sürgünde yaşayan muhalif aktivistlerin gönderilerini retweet ediyordu.

Twitter kullandığı için 34 yıl ceza aldı

Haberin Devamı

İNGİLTERE'YE DÖNMESİNE BİRKAÇ GÜN VARDI

Al-Shebab, 'Kamu düzenini bozmak, halkın güvenliğini ve devletin istikrarını zedelemek isteyenlere yardım etmek ve Twitter'da asılsız ve maksatlı söylentiler yayınlamakla' suçlandı. Guardian gazetesi tarafından incelenen mahkeme kayıtlarının çevirisine göre, yeni suçlamalar arasında Shehab'ın "kamuoyunu huzursuz etmeye, sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmaya çalışanlara Twitter hesaplarını takip ederek yardım ettiği" iddiası yer alıyor. Shehab'ın davada temyiz başvurusunda bulunabileceğine inanılıyor.

Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Al-Shebab, İngiltere'ye dönmeyi planlıyordu ancak dönmesine birkaç gün kala Suudi Arabistan'da Ocak 2021'de tutuklandı.

ABD merkezli insan hakları kuruluşunun Suudi vaka yöneticisi Dr Bethany Al-Haidari şunları söyledi:

SUUDİ ARABİSTAN DÜNYAYA ÖVÜNÜYOR AMA...

Suudi Arabistan, kadın haklarını iyileştirdikleri ve yasal reformlar oluşturdukları için dünyaya övünnüyor ancak bu cezanın korkunç ve mide bulandırıcı olduğuna dair ilgili hiçbir şüphe yok. Durum daha da kötüye gidiyor. Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın bu tür korkunç hak ihlallerine başkanlık etme konusunda her zamankinden daha güçlü hissetmesi ne yazık ki şaşırtıcı değil.