Dünya ‘Üç vakte kadar kişiye özel tedavi’

‘Üç vakte kadar kişiye özel tedavi’ 

07.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bard ve Claude adlı yapay zekâ robotlarının 2024’ten beklentileri arasında, hastalara DNA’larına göre özel tedavi uygulanacağı tahmini de var.

‘Üç vakte kadar kişiye özel tedavi’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Bir araştırmada, önde gelen yapay zekâ sohbet robotlarından Google’ın “Bard” ve Amazon destekli “Claude”a 2024 yılı tahminleri soruldu. OpenAI’ın geliştirdiği “ChatGPT” ve Microsoft’un “Bing” adlı yapay zekâ sohbet robotlarına eski verilere dayanmaları nedeniyle soru sorulmadığı, internetten canlı bilgileri işleyen Bard ve Claude’un kullanıldığı belirtildi. Bard ve Claude’un 2024 tahminleri şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

Biyoteknolojik devrim

1 - Yapay zekâ sistemleri kendi başlarına muhakeme yapmaya başlayabilir.

2 - 2024’te insanlığı “yükseltecek” biyoteknolojik (canlı organizmalara veya biyolojik sistemlere dayalı teknoloji) atılımlar görülebilir. Özellikle insan beyninin bilgisayarlara bağlandığı “beyin-bilgisayar arayüzlerinde” atılımlar olabilir.

3 - Tedavilerin bireyin DNA’sına göre özel olarak tasarlandığı kişiselleştirilmiş tıpta büyük gelişmeler yaşanabilir.

4 - ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçiminde kötü niyetliler, teknolojiyi kullanarak seçimi baltalamaya çalışabilir.

5 - ABD ile Çin arasındaki Tayvan meselesi nedeniyle yaşanan gerilim 2024’te artmaya devam edebilir. Yapay zekâ Claude, “Tayvan 2024’te resmi bağımsızlığa doğru hamle yaparsa bu, Çin’in daha agresif tavırlar sergilemesine ve hatta askeri müdahalesine neden olabilir” dedi.

Haberin Devamı

2116’da neler olacak?

Uzmanlar, yapay zekânın 2116 yılına kadar tüm mesleklerde insanların yerini alma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu açıkladı. Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına katılan 3 bine yakın araştırmacı, “İnsanlardan ‘daha iyi ve ucuz’ olabilecekleri gerekçesiyle yapay zekâ 2116’ya kadar işlerin yarısını ele geçirecek” dedi. O tarihte yapay zekâyı kamyon şoförlüğünden cerrahlığa kadar birçok sektörde iş başında görebileceğimiz belirtildi. Goldman Sachs bankası, dünya çapında 300 milyon kadar görevin halihazırda yapay zekânın tehdidi altında olduğunu öngörüyor.