Dünya Uçağın penceresinden bakınca alevleri gördü!

Uçağın penceresinden bakınca alevleri gördü!

20.06.2022 - 11:01 | Son Güncellenme:

Dakikalar içinde kalkış yaptığı geri dönen uçaktaki yolculardan biri, şiddetli gürültüler duyduklarını söyledi. İç hat uçuşunda yaşananlar hem yerden hem de uçağın içinden görüntülendi.

Yolcu uçağının kokpitinden görünen balistik füzenin ardından bu kez bir başka uçağın penceresinden görünen alevler dünya gündeminde.

Haberin Devamı

Avustralya havayolu şirketi Cathay Pacific'e ait bir yolcu uçağı, Mayıs ayı sonunda Güney Çin Denizi'nin üstünde seyrediyordu. Bu sırada, Pasifik Okyanusu'nda yayılma arzusunu gizlemeyen Çin'le tüm komşularını karşı karşıya getiren tartışmalı sularda Çin ordusuna ait bir denizaltı vardı.

Type 094 model nükleer Çin denizaltısı, gökyüzünde bir yolcu uçağı varken JL-3 olduğu tahmin edilen bir balistik füze fırlattı. Füze gökyüzüne beyaz bir çizgi şeklinde yükselirken, Cathay Pacific'e ait Boeing 777'yi kullanan pilot John Carter'ın kamerası açıktı.

Kokpitten balistik füzeyi görüntüleyen Carter'ın kaydettiği video, 1 dakika 14 saniye. Pilot kilometrelerce irtifaya ulaşan füzeyi kamerasıyla takip ederken, kokpitteki konuşmalar da duyuluyordu.

Haberin Devamı

Pilot Carter, Boeing 777 Güney Çin Denizi üstündeyken hava kontrol kulesinden panik halinde bir çağrı aldıklarını aktarıyordu. Kontrol kulesinden arayan görevli, yolcu uçağına 'Acil olarak 90 derece sola dönün' dedi.

Uçağın penceresinden bakınca alevleri gördü

Çin'in denizaltıdan balistik füze fırlatmadan önce yolcu uçaklarını uyarmak için herhangi bir NOTAM yayımlamadığı bildirildi. Benzer durumlarda, önceden yayınlanan NOTAM'la testin yapılacağı bölgede uçuş yasağı ilan ediliyordu.

ACİL İNİŞ YAPTI

Pasifik Okyanusu üstündeki olaydan yalnızca birkaç hafta sonra, bu kez bir Hindistan yolcu uçağından yayılan alevler korkuya neden oldu. 185 yolcusuyla başkent Yeni Delhi'den havalanan SpiceJet yolcu uçağı, dakikalar içinde acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Hindistan'ın doğusundaki Patna şehrinden kalkan uçaktaki yolculardan biri, ilk 15 dakikada çok şiddetli gürültü duyduklarını söyledi.

Boeing 737-800 model uçağın pilotu ise, bazı problemler yaşadıklarını ve Patna'ya döneceklerini anons etti. Pacifica adlı yolcu, yaşananları "Fazlasıyla korkutucuydu" diyerek aktardı.

Bir başka yolcu ise, cep telefonuyla uçağın motorundan yayılan alevleri görüntüledi.

Uçağın penceresinden bakınca alevleri gördü

Havayolu şirketi SpiceJet, uçağın motoruna giren bir kuş nedeniyle Patna'ya geri dönmek zorunda kaldığını açıkladı.

Hint medyası, 185 yolcunun tümünün güvenli şekilde uçaktan tahliye edildiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

Hindistan'da son haftalarda manşetlerden inmeyen SpiceJet havayolu, pilotlarına arızalı bir simülatörle eğitim verdiği için 12 bin 830 dolarlık bir ceza almıştı. Havayolunda çalışan 90 pilotun söz konusu uçağı uçurması da yasaklanmıştı.