Dünya Uçurumun kıyısından döndüler!

Uçurumun kıyısından döndüler!

29.05.2023 - 06:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, borç limiti konusunda Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile prensipte anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Uçurumun kıyısından döndüler

Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler, ABD’de borç limitine yönelik alınan önlemlerin tükenerek ülkenin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala prensipte anlaştı. Euronews’un aktardığına göre, anlaşmanın kendisi ve Demokratların temel önceliklerini koruduğuna işaret eden Biden, bununla birlikte anlaşmayla sadece uzlaşıldığını, bunun da “herkesin istediğini elde edemediği” anlamına geldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Başkan Biden, anlaşmanın ABD halkı için iyi bir haber olduğuna dikkati çekerek, “Çünkü feci bir temerrüde, ekonomik resesyona, emeklilik hesaplarının mahvolmasına ve milyonlarca işin kaybedilmesine yol açabilecek bir durumu önlüyor.” değerlendirmesini yaptı. Müzakere ekiplerinin yasama metnini yazılı hale getireceğinin ve anlaşmanın Temsilciler Meclisi ile Senatoya gideceği bilgisini veren Biden, anlaşmanın hemen geçirilmesi çağrısında bulundu.

McCarthy de, düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini belirterek, “Haftalarca süren müzakerelerin ardından prensipte anlaşmaya vardık. Hala yapacak çok işimiz var ama bunun Amerikan halkına yakışır bir anlaşma olduğuna inanıyorum.” diye konuştu. Anlaşmanın harcamalarda tarihi düşüşler ve insanları yoksulluktan iş gücüne taşıyacak önemli reformlar içerdiğini dile getiren McCarthy, yeni vergiler ve hükümet programlarının anlaşmada bulunmadığını anlattı. 

Haberin Devamı

ABD basınında yer alan haberlere göre, Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında uzun süren müzakerelerinden ardından sağlanan anlaşma kapsamında borç limitinin 2 yıllığına artırılması öngörülüyor. ABD Hazinesi’nin nakit seviyesi, borç limiti müzakereleri devam ederken 25 Mayıs itibarıyla 38,8 milyar dolarla 2017’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.