Dünya Ukrayna cephesinde kritik dönem

Ukrayna cephesinde kritik dönem

18.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna savaşında cephede kritik bir döneme girildi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Donetsk bölgesindeki Avdiivka kentinden birlikleri çekme kararı aldıklarını duyurdu.

Ukrayna cephesinde kritik dönem

Çekilmenin mühimmat eksikliği nedeniyle gerçekleştiği bildirildi. Geçtiğimiz 8 Şubat’ta göreve gelen Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy yaptığı açıklamada, “Kuşatılmayı önlemek ve askerlerin hayatlarını korumak için birliklerimizi şehirden çekmeye ve daha uygun hatlardan savunmaya geçmeye karar verdim. Durumu istikrara kavuşturmak ve pozisyonumuzu korumak için önlemler alıyoruz. Askerlerimiz görevlerini onurlu bir şekilde yerine getirdiler, en iyi Rus askeri birliklerini yok etmek için mümkün olan her şeyi yaptılar, düşmana insan gücü ve teçhizat açısından önemli kayıplar verdirdiler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rusya’nın ele geçirdiği Donetsk şehrine açılan bir kapı olarak görülen Avdiivka, aylardır şiddetli çatışmalara sahne oluyordu. Avdiivka’nın düşüşü, Rus birliklerinin Mayıs 2023’te Bakhmut’u ele geçirmesinden bu yana bin kilometreden uzun cephe hattında yaşanan en büyük değişiklik oldu.

Zelenskiy silah açığına dikkat çekti

Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin savaşta silah temin edememesinin Putin’in pozisyonunu güçlendirdiğini ifade etti. Zelenskiy, “Değerli dostlar, ne yazık ki Ukrayna’yı yapay silah açığı, özellikle de topçu ve uzun menzilli kabiliyet açığı içinde tutmak, Putin’in savaşın mevcut yoğunluğuna uyum sağlamasına olanak tanıyor” dedi. Zelenskiy, “Sadece eksiğimiz olan silahları bekliyoruz. Elimizdeki silahımız askerlerimiz, insanımız” diyerek uzun menzilli silah eksikliğine işaret etti. Zelenskiy’nin uyarısı, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Avdiivka kentinden çekilme kararından saatler sonra geldi.