Dünya Ukrayna direniyor! '3 bin 500 Rus askeri öldürüldü'

Ukrayna direniyor! '3 bin 500 Rus askeri öldürüldü'

27.02.2022 - 09:34 | Son Güncellenme:

İkinci Dünya Savaş'ından bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük kara savaşında Kiev'in sokak ve caddeleri en kritik cephe oldu. Devlet Başkanı Zelenskiy, "Ben buradayım. Silah bırakmayacağız" dedi. Ukrayna ordusu, Facebook sayfasında paylaştığı bir açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu.

Ukrayna direniyor 3 bin 500 Rus askeri öldürüldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Ukrayna ordusu ve Ukraynalıların Rus güçlerine karşı çok ciddi bir direniş göstermesi dikkat çekiyor. Uluslararası ajanslar, Rusya'nın ilk günler için hazırladığı işgal planlarını gerçekleştiremediğini belirtirken, Rus güçlerinin Rus çoğunluğa sahip Donbas bölgesini dahi tam olarak alamadığına dikkat çekiliyor. Rusya Ukrayna kentlerinden sadece 150 bin nüfuslu Melitopol'ü dün itibariyle ele geçirmiş durumda. Donbas yakınlarındaki güney kenti Melitopol, Rusya’nın eline geçen ilk yüksek nüfuslu kent oldu. Bununla birlikte ülkenin geneli ve başkent Kiev net olarak Ukrayna hakimiyetinde.

Haberin Devamı

Bununla birlikte başkent çevresinde ve içinde çatışmalar devam ediyor. Ukrayna ordusunun yanı sıra, silahlanan Ukraynalıların da işgale karşı koyması dikkat çekiyor. Kiev'e yönelik saldırının durdurulduğu, Polonya sınırında yer alan ve büyük önem taşıyan Lviv kentine yönelik saldırıların da püskürtüldüğü açıklandı.

CNN'in İngiliz istihbaratına dayandırdığı haberine göre, Ruslar Ukrayna hava sahasını da kontrol edemedi. Sosyal medyada yer alan videolarda, yollara barikat kuran Ukraynalıların, çevredeki binalardan, zırhlı Rus askeri araçlarına yönelik saldırıları görülüyor.

‘3 BİN 500 RUS ÖLDÜRÜLDÜ’

Ukrayna ordusu, Facebook sayfasında paylaştığı bir açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu. Bu açıklamalar Rusya tarafından kabul edilmiyor. Bununla birlikte Ukrayna yönetimi Kızılhaç'a çağrı yaptı ve sahadaki Rus askerlerinin cesetlerinin alınması için talepte bulundu. Rusya'nın Ukrayna kentlerine yoğun bombardımanı ve hava saldırıları ise devam ediyor. Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyaşko, Rus işgali başladığından bu yana 198 Ukraynalının öldüğünü, bunlardan üçünün de çocuk olduğunu açıkladı.  Lyaşko, yaralı sayısının 1.115 olduğunu ve bunların 33’ünün çocuk olduğunu duyurdu. Rus saldırılarında Kiev’in Zhuliany Havalimanı yakınlarında bir apartmana roket isabet etti ve çok sayıda kişi yaralandı.

Haberin Devamı

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de dün geceden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kiev Belediye Başkanı eski boksör Vitali Kliçko tarafından yapılan açıklamada, yasağın 17.00-08.00 saat aralığında uygulanacağı belirtildi. Kliçko, sokağa çıkma yasağının ‘başkentin daha etkili savunulması ve sakinlerin güvenliği’ için alındığını ifade etti. 

RUSYA SOSYAL MEDYAYI KAPATTI!

Ciddi bir propaganda savaşı veren Rusya, sosyal medya uygulamaları Facebook ve Twitter'a erişimi engelliyor. Önceki gün Facebook ve Instagram'a erişim ciddi biçimde yavaşlatılmıştı. Dün itibariyle de başta Moskova olmak üzere çok sayıda şehirde Twitter’a erişim sağlanamıyor. Son günlerde tüm dünyada yoğun biçimde savaş karşıtı ve Rusya'ya karşıt paylaşımlar yapılıyor.

Haberin Devamı

RUS UÇAKLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev yakınlarında Rusya’ya ait SU-27 tipi bir savaş uçağı ve IL-76 MD askeri nakliye uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada “Gün boyunca işgalciler 11 helikopteri, üç SU-30 “Osa” avcı uçağını, iki SU-25 saldırı uçağını ve bir iniş ekibiyle birlikte başka bir askeri nakliye IL-76MD’yi kaybetti” denildi.

BAYRAKTAR SİHA’LARINA ÖVGÜ

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, ‘Bayraktar SİHA’larıyla vurulan Rus konvoyunun’ görüntülerini yayınladı. Büyükelçiliğin yaptığı paylaşımda “Ukrayna Hava Kuvvetleri, Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Kherson şehrine giren Rus konvoyu etkisiz hale getirdi” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna direniyor 3 bin 500 Rus askeri öldürüldü

ZELENSKİY TAHLİYE DEĞİL MÜHİMMAT İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise ülkeden ayrılmıyor ve direniş çağrısını sürdürüyor. Amerikan medyasına göre, Zelenskiy, Washington yönetiminin kendisine yönelttiği tahliye teklifini reddetti. Associated Press’e göre Zelenskiy teklifi, “Bir yerlere götürülmeye değil, anti-tank mermilerine ihtiyacım var” diyerek reddetti. Zelenskiy, hakkında çıkan ülkeyi terk etti iddialarına da Twitter hesabından paylaştığı bir video ile cevap verdi. Kiev sokaklarında konuşan Zelenskiy, “Ordumuzu silah bırakmaya çağırdığım ve tahliye edildiğime dair internette çok fazla sahte bilgi var” dedi. “Ben buradayım. Silah bırakmayacağız. Devletimizi savunacağız” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Zelenskiy, “Ülkeyi korumak için Ukrayna’ya dönebilenler dönsün. Daha sonra her şeyi yeniden yapmak için çok işimiz olacak. Ukrayna’yı korumaya katılmak isteyen Ukrayna dostları bize katılın. Size silah vereceğiz” ifadelerine yer verdi. Zelenskiy, daha sonra yaptığı paylaşımda ise “Uzun süredir devam eden tartışmayı kesin olarak sonlandırmak ve Ukrayna’nın AB üyeliğine karar vermek için çok önemli bir an” ifadesini kullandı. Zelenskiy, Rusya’nın önceki gece kendisini rehin alıp Rusya yanlısı bir lideri başa geçirme planının da başarısız olduğunu duyurdu. Ukrayna lideri, güvenlik güçlerinin bu girişimi engellediğini söyledi.

Haberin Devamı

UKRAYNA’NIN UMUDU JAVELİN!

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşta en büyük güvencesi Javelin füzeleri. Amerikan yapımı Javelin tank savar sistemleri birçok savunma uzmanı tarafından Ukrayna’nın Rusya’yı durdurabilmesi için elindeki “en büyük umut” olarak değerlendiriliyor. 4 bin metrelik etkili atış menziline ve 600-750 milimetre zırh parçalama kabiliyetine sahip bu silahlar omuzda ya da taktik araçlarda kullanılabiliyor.

Ukrayna direniyor 3 bin 500 Rus askeri öldürüldü

RUS KONVOYUN ÖNÜNE TEK BAŞINA GEÇTİ!

Ukrayna’da Rus askeri konvoyunu engellemeye çalışan bir adamın görüntüsü internette viral oldu. Akıllara Çin’deki Tiananmen Meydanı’nda tank hattını bloke eden ‘meçhul asi’yi getiren adamın videosu sosyal medyada paylaşım rekorları kırıyor.