Dünya Ukrayna limanlarına yoğun saldırı

Ukrayna limanlarına yoğun saldırı

05.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın Tuna nehri kıyısındaki limanları yoğun bir İHA saldırısına daha hedef oldu. Rusya iki gecedir bu bölgeyi hedef aldı.

Ukrayna limanlarına yoğun saldırı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, Rus ordusu tahıl depolarının bulunduğu Ukrayna limanlarını vurmaya devam ediyor. Rusya, ikinci gece üst üste Ukrayna’nın Tuna Nehri üzerindeki bir limanını vurdu. Ukrayna’nın Tuna üzerinde tahıl ihracatı yaptığı iki büyük limanından biri olan İzmail, saatler süren yoğun bir insansız hava aracı (İHA) saldırısına maruz kaldı. Son saldırının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılacak Tahıl Anlaşması gündemli görüşme öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

3,5 saat sürdü

Ukraynalı yetkililer, İzmail’de yaşayanlara sığınaklara gitme çağrısı yaptı. Odessa Valisi Oleg Kiper, Rusya’nın kente İHA’larla yaptığı hava saldırısının yaklaşık 3,5 saat sürdüğünü ifade etti. Ukrayna Hava Kuvvetleri, İzmail yakınlarındaki Kili’nin de hedef alındığını bildirdi. Saldırıda depoların da vurulduğu ifade ediliyor. Düşen İHA parçaları nedeniyle yerleşim olan bazı binalarda da yangın çıktığı belirtildi.

Rusya, bir gün önce de Ukrayna’nın Tuna’daki Reni limanını hedef almıştı. Rusya, 17 Temmuz’da Tahıl Anlaşması’ndan ayrılmasından bu yana sık sık Ukrayna’nın liman altyapısını vuruyor. Ukrayna’nın da tahıl ihraç etmesini engellemek isteyen Rusya, güç kullanımını artırarak tahıl ihracatı için önemli bir yol olan Tuna Nehri çevresindeki Ukrayna limanlarını hedef almaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Ukrayna limanlarına yoğun saldırı

Reznikov istifasını verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in görevden aldığını açıkladığı Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov istifasını Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk’a sunduğunu açıkladı. Reznikov “Ukrayna’nın modern tarihinin en zorlu dönemi olan son 22 ay boyunca Ukrayna halkına hizmet etmek ve Ukrayna ordusu için çalışmak benim için bir onurdu” ifadelerini kullandı. Savunma bakanlığına Kırım Tatarı Rustem Umerov’un getirileceği açıklanmıştı.

Romanya toprağına düştü mü?

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tuna nehri limanlarına yönelik Rus saldırılarında, İHA’ların Romanya topraklarına da düştüğü belirtildi. Tuna nehri kıyısında çekilen bazı fotoğraflara yer verildi. Ancak NATO üyesi olan Romanya, bu açıklamaları reddetti.