Dünya Ukrayna-Rusya arasında büyük esir takası

Ukrayna-Rusya arasında büyük esir takası

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat 2022’den bu yana en büyük esir takası önceki akşam gerçekleşti.

Ukrayna-Rusya arasında büyük esir takası

230 Ukraynalı esir ve 248 Rus esir ülkesine döndü. Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “230 Ukraynalı savunmacı esaretten evlerine döndü. Bunların arasında 213 asker ve çavuş, 11 subay ve 6 sivil bulunuyor. Bu, 24 Şubat 2022’den bu yana gerçekleşen en büyük savaş esiri değişimidir. Her bir insanımızı hatırlıyoruz. Hepsini geri getireceğiz” denildi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, esir takasının Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) arabuluculuğuyla gerçekleştiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaladığı kararnameyle, Ukrayna’daki savaşta Rusya ordusunda görev yapmak üzere sözleşme imzalayan yabancı uyruklular ve ailelerinin Rus vatandaşlığı almasının önünü açtı. Daha önce Rusya için Ukrayna savaşına katılan, ancak görevlerinden ayrılan yabancı uyruklular da Rus vatandaşlığına başvurabilecek. Ancak Rusya için savaşanların orduda en az 1 yıl görev yapması şartı da koyuldu.

‘RUSYA, KUZEY KORE’DEN BALİSTİK FÜZE ALDI’

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Kuzey Kore’nin Rusya’ya balistik füze ve füze rampaları tedarik ettiğini söyledi. Kirby, Rusya’nın 30 Aralık’ta Kuzey Kore tarafından tedarik edilen füzelerden en az birini Ukrayna’ya fırlattığını ve bu füzenin Zaporijya bölgesine düştüğünü belirtti.