Dünya Ukrayna taarruza başladı! ‘İran SİHA’ları Rusya’da’

Ukrayna taarruza başladı! ‘İran SİHA’ları Rusya’da’

31.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu, işgal altındaki Herson bölgesini geri almaya yönelik bir askeri operasyon başlatırken, operasyonda Rusya’nın ilk savunma hattının aşıldığı açıklandı.

Ukrayna taarruza başladı ‘İran SİHA’ları Rusya’da’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, karşı saldırının başlamasıyla, “Eğer hayatta kalmak istiyorlarsa, Rus askerlerinin kaçma vakti geldi” dedi. Zelenskiy, Herson yönüne başlatılan saldırıdan sadece birkaç saat sonra Kırım’ı geri alma sözü verdi.

Haberin Devamı

CNN’in Ukraynalı bir askeri kaynağa dayandırdığı haberine göre Ukrayna askerleri Rusların oluşturduğu cepheyi 3 noktadan kırarak Herson yakınlarındaki 4 köyde kontrolü sağladı. Ukrayna Ordu Sözcüsü Natalia Humeniuk ise “her askeri operasyon sessizlik gerektirir” diyerek Ukraynalıları sabırlı olmaya çağırdı.

Rusya: Başarısız

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun, Herson ve Mikolayiv bölgelerindeki saldırı girişimlerinin başarısız olduğunu duyurdu. İngiltere Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna’nın iddiaları üzerine Rusya’nın Herson çevresindeki kuvvetlerini doğudan birlikler kaydırarak takviye etmeye çalıştığını açıkladı.

Rusya, 24 Şubat’ta başlattığı saldırıdan bu yana Ukrayna’nın Herson bölgesinin büyük bir bölümünü işgal etmiş durumda.

Haberin Devamı

‘İran SİHA’ları Rusya’da’

ABD yönetimi, son dönemde İran’dan satın alındığı tahmin edilen SİHA’ların Rusya’nın eline geçtiğini ifade ediyor. CNN’in konuştuğu yetkililer, Rusya’nın Muhacir-6 ve Şahid serisi silahlı insansız hava araçlarını teslim aldığını değerlendirdiğini söyledi.

Bununla birlikte Rusların bu araçlarda “çok sayıda arıza” ile karşılaştığı öne sürülürken, bu nedenle bu SİHA’ların Ukrayna savaşında ne denli etkili olacağının tartışmalı olduğu belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rusya’nın İran’dan Ukrayna’da kullanmak için İHA satın aldığına dair haberin yalan olduğunu ifade etti.

Şoygu saf dışı mı? 

Ukrayna’daki operasyonlar hakkında daha önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan raporlar alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, Rusya Ulusal Muhafızları’nın komutanı Viktor Zolotov’u, Kremlin Sarayı’nda ağırladı. İngiltere Savunma Bakanlığı’nın son raporunda, Şoygu’nun savaştaki ağır kayıplar nedeni ile saf dışı bırakıldığı ve artık Putin’in yakın çevresinde yer almadığı iddia ediliyor.