Dünya Ukrayna’da yas var!

Ukrayna’da yas var!

19.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başkent Kiev yakınlarında yerleşim yerine düşen helikopterde, Ukrayna İçişleri Bakanı ve yardımcısının yanı sıra aralarında çocukların da bulunduğu en az 14 kişi öldü. Kazanın tam nedeni şimdilik belli değil.

Rus saldırılarının sürdüğü Ukrayna’da, başkent Kiev yakınlarında bulunan Brovary kasabasında meydana gelen helikopter kazası, ülkeyi yasa boğdu. Nitekim söz konusu kazada, aralarında İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy, Bakan Yardımcısı Yevhen Yenin ve İçişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Yuri Lubkoviç, yardımcıları ve helikopter ekibi dahil 14 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Haberin Devamı

Ukrayna’da yas var

Kiev Valisi Oleksiy Kuleba, helikopterin, içinde çocukların da bulunduğu bir kreşin yakınında düştüğünü ve ilk belirlemelere göre hayatını kaybedenler arasında en az üç çocuk olduğunu bildirdi. Kuleba, 15’i çocuk olmak üzere toplam 29 kişinin de yaralandığını kaydetti. Helikopterde, Bakan Denys Monastırskiy haricinde 8 kişi daha bulunduğu kaydedilirken, bazı kaynaklar, kaza sırasında havanın karanlık ve sisli olduğunu, helikopterin önce bir apartmana ardından da kreşe çarptığını öne sürdü. Nitekim bazı bölge sakinleri de, BBC’ye yaptıkları açıklamada, havanın çok sisli olduğunu ve elektriklerin olmadığını, bunun sonucu binaların da karanlıkta kaldığını söyledi.

Ukrayna’da yas var

Nedeni belirsiz

Kazanın ardından kreş yakınında yangın çıkarken, kreşte bulunan çocukların yanı sıra personelin de binadan tahliye edildiği belirtildi. Helikopterin Ukrayna Ulusal Acil Servisi’ne ait olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Sosyal medyada helikopterin düşürülmüş olabileceği ihtimali de gündeme getirilirken, kazanın tam nedeninin, soruşturmalar tamamlanınca belli olacağı ifade edildi. Nitekim Ukrayna İçişleri Bakanlığı, “Trajedinin nedenleri müfettişler tarafından araştırılıyor. Sabotaj mı, ekipman arızası mı, uçuş güvenliğinin ihlali mi yakında öğreneceğiz” açıklaması yaptı. Almanya’nın da, olayın araştırılmasında yardımcı olmak için Kiev yönetimine teklifte bulunduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kyrylo Tymoshenko, Monastırskiy’nin, çatışmaların yaşandığı “sıcak bir bölgeye” doğru gittiğini söyledi. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, “Tarif edilemez bir acı yarattı” dediği kazayı “korkunç bir trajedi” olarak tanımladı. Zelenskiy, Telegram’da paylaştığı mesajında olayın aydınlatılması için yetkili kurumlara talimat verdiğini kaydetti.

42 yaşında olan İçişleri Bakanı Monastırskiy, Zelenskiy hükümetinin önde gelen kabine üyelerinden biriydi. Monastırskiy, Şubat 2022’de başlayan savaşın ardından, Rus saldırıları nedeniyle gerçekleşen kayıplar hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesinde kilit rol oynadı. Ukraynalı milletvekili Mariia Mezentseva, Monastırskiy’nin kaybından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederken, “Gerek meslektaşlarına gerek arkadaşlarına gerekse de ailesine 7 gün 24 saat karşılık verdi. Cumhurbaşkanı Zelenskiy’e de seçim kampanyasının ilk gününden beri çok yakındı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ukrayna’da yas var

Gözyaşlarına hakim olamadı

Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu oturumuna katılmadan dakikalar önce gözyaşlarına hakim olamadı. Forum Başkanı Borge Brende oturumu açtıktan sonra kazada ölen Ukraynalı yetkililer için 15 saniye saygı duruşunda bulunulmasını istedi.

Bakan Soylu’dan başsağlığı mesajı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, helikopter kazasında hayatını kaybeden Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirskiy için başsağlığı mesajı yayımladı. Bakan Soylu’nun, sosyal medya hesabından yayımladığı taziye mesajında, “Ukrayna’da yaşanan elim helikopter kazasında, Ukrayna İçişleri Bakanı kıymetli dostum Denis Monastırskiy, çalışma arkadaşları ve sivillerin vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ukrayna halkına başsağlığı, ailelerine sabır dileklerimi iletiyorum” ifadeleri yer aldı. Öte yandan Avrupa Birliği Başkanı Charles Michel de, bakan ve beraberindekilerin kazada hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüsünü ifade ederken, “Bakan Denis Monastırskiy Avrupa Birliği’nin önemli bir dostuydu. Kurbanların ailelerinin, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Başbakan Denis Shmihal ve Ukrayna halkının acılarını paylaşıyorum” dedi.