Dünya Ukrayna’da zafer havası

Ukrayna’da zafer havası

13.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Herson’un geri alınması Ukrayna’da ‘tarihi bir gün’ olarak yorumlanırken, Ukrayna askerini bağrına basan kentte kutlamalar ve sevinç gösterileri devam ediyor.

Ukrayna’da zafer havası

Rusya’nın geri çekilmesi sonrası kritik önem taşıyan Herson kentinin kontrolünü eline geçiren Ukrayna’da zafer havası var. Büyük bir askeri başarıya imza atarak Herson’u Rusya’dan geri alan Ukrayna ordusu kente giriş yaparken, Herson’da kutlamalar dün de devam etti.

Haberin Devamı

Ukrayna askerleri coşkuyla karşılanırken, sosyal medyada paylaşılan videolarda Herson sakinlerinin sokaklara inerek Ukrayna bayrakları salladığı ve Ukrayna askerlerine tezahürat yaptığı görüldü. Gözleri yaşlı bazı kent sakinlerinin askerlere sarılması da dikkat çeken görüntüler arasında yer aldı. Kent merkezinden oldukça duygusal görüntüler gelirken, bebekleriyle meydana gelen ailelerin askerleri bağırlarına bastığı anlar Ukrayna’da büyük sevinç yarattı.

Herson’un ana meydanında büyük bir ateş yakılırken, askerler sivillerle birlikte şarkılar söyledi. Ukraynalılar zafer şarkıları eşliğinde sabaha kadar kutlama yaptı.

Ukrayna’da zafer havası

‘Savaş bitmedi’

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, önceki gün yaptığı açıklamada gelişmeleri “Bugün tarihi bir gün ve Herson’a dönüyoruz” ifadeleriyle duyurmuştu. Bununla birlikte Ukraynalı yetkililer, bunun büyük bir zafer olduğunu, ancak savaşın devam ettiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere yönetimleri de Herson’un alınmasının Ukrayna açısından ‘büyük bir zafere’ işaret ettiğini belirtirken, bunun ‘Rusya için bir diğer stratejik yenilgi’ olduğu yorumu yapıldı.

Öte yandan ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımları devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ABD yapımı 4 Avenger hava savunma sisteminin sivil alanlara koruyucu bir ağ oluşturması amacıyla Ukrayna’ya gönderildiğini duyurdu. Zelenskiy, uzun zamandır ABD’den bu silahları talep ediyordu. Kısa menzilli hava savunma sistemi, Ukrayna’ya yapılan 400 milyon dolarlık askeri yardım kapsamında gönderildi. Bu sistemler, ABD’de Pentagon ve Beyaz Saray’ın korunmasında kullanılıyor.

Barajda da hasar var!

Rusya’nın Herson’dan çekilirken Antonivsky Köprüsü’nün dışında, Dinyeper Nehri üzerindeki baraja da zarar verdiği ifade ediliyor. Bölgeden gelen son uydu görüntüleri, Nova Kakhovka barajındaki bazı bölümlerde ve baraj kapaklarında ciddi hasar olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Herson bölgesinde bir sel yaşanma ihtimalinden endişe ediliyor. Rus birlikleri, Dinyeper Nehri’nin karşı kıyısına çekilirken, nehir üstündeki köprülere hasar vermişti.

Haberin Devamı

Ukrayna’da zafer havası

Rusya Kerç Boğazı’nı kapattı

Rusya’nın Kırım ile Rusya’yı bağlayan Kerç Boğazı’ndan geçişleri durdurduğu öğrenildi. Buna göre Rusya dışında yük almış olan gemilerin Kerç Boğazı’ndan Azak Denizi’ne geçişine izin verilmeyecek.

Banksy Ukrayna’da!

Ukrayna’da zafer havası

Ünlü grafiti sanatçısı Banksy’nin son eseri, Ukrayna’nın Rus bombardımanından en çok etkilenen kenti Borodyanka’da ortaya çıktı. Kimliği bilinmeyen sanatçı Banksy’nin son eseri, başkent Kiev’in yaklaşık 48 kilometre kuzey batısında yer alan ve işgalin başlangıcından bu yana bombardımandan en çok etkilenen Borodyanka’da, bombalanmış bir binada görüntülendi. Banksy, Ukraynalı bir cimnastikçinin tasvir edildiği eseri sosyal medyadan paylaşarak kendine ait olduğunu doğruladı.

Öte yandan yine Borodyanka’da bulunan ve henüz Banksy’ye ait olduğu doğrulanmamış bir başka eserde ise Rus lider Vladimir Putin’e benzeyen bir kişinin judoda bir çocuğa yenildiği anlar tasvir ediliyor. Putin’in uzun yıllardır judocu olduğu biliniyor.