Dünya Ultra ‘bombalar’

Ultra ‘bombalar’

01.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

10 milyon kişinin incelendiği araştırmaya göre, “ultra işlenmiş gıda” denilen ve genellikle paketlenip ambalajlı satılan yiyecekler, tam 32 hastalığa neden olabiliyor.

Ultra ‘bombalar’

Britanya Tabipler Birliği’ne ait akademik dergi “BMJ”de yayımlanan bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların (UPF) “vücudun her yerine” zararlı olduğunu ortaya koydu. Avustralyalı akademisyenlerin yürüttüğü ve 10 milyon kişiyi kapsayan şimdiye kadarki en büyük çalışma, bisküvi, pasta, kek ve tatlı gibi UPF’leri, kanser ve kalp hastalıkları da dahil 32 hastalıkla ilişkilendirdi. Bulgulara göre, fazla UPF tüketmenin herhangi bir nedenden ölme olasılığını 5’te 1 artırabileceğine dair kanıtlar var.

Haberin Devamı

Kalp krizi, diyabet

Daha fazla UPF tüketimi, kardiyovasküler hastalıktan veya felçten ölme riskini yüzde 50 artırırken, yüzde 12 daha fazla tip 2 diyabet riski ve yüzde 48-53 daha fazla anksiyete geliştirme olasılığına da neden oluyor. UPF’lerin sigara gibi muamele görmesi çağrısında bulunan uzmanlar, söz konusu gıdaların tüketilmesini kısıtlamak için kamu politikaları ve eylemlerinin gerekli olduğunu söyledi.

UPF nedir?

UPF’ler, insanların ev yapımı yemek pişirirken genellikle eklemeyeceği malzemeleri ifade eder. Raf ömrünü uzatan kimyasallar, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucular içeren UPF’lerin genellikle yağ, tuz ve şeker oranı yüksek, vitamin ve lif oranı ise düşüktür. Market üretimi paketli ekmekler, kahvaltılık gevrekler, domatesli markarna sosları ve meyveli yoğurtlar dahil paketli ürünlerin çoğunluğu UPF’dir.

Yazarlar