Dünya Ürdün’deki ABD üssüne saldırı neden engellenemedi? Ortalığı karıştıracak iddia

Ürdün’deki ABD üssüne saldırı neden engellenemedi? Ortalığı karıştıracak iddia

29.01.2024 - 21:22 | Son Güncellenme:

ABD basınının iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, Ürdün’deki ABD üssüne düzenlenen saldırıda kullanılan İHA’nın üsse dönen ABD’ye ait başka bir İHA ile karıştırılmış olabileceği ve saldırının bu nedenle engellenemediği iddia edildi. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Güvenlik Konseyi ile dün Ürdün’deki ABD üssüne düzenlenen saldırıyı görüştü.

Ürdün’deki ABD üssüne saldırı neden engellenemedi Ortalığı karıştıracak iddia

Ürdün’ün Suriye sınırına yakın bir bölgesinde bulunan Tower 22 adlı ABD üssüne dün düzenlenen İHA saldırısına dair ABD basınında ilginç bir iddia ortaya atıldı. ABD basınının adı açıklanmayan iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberlerde, ABD üssüne düzenlenen saldırıda kullanılan İHA’nın üsse dönen ABD’ye ait başka bir İHA ile karıştırılmış olabileceği ve saldırının bu nedenle engellenemediği iddia edildi.

Haberin Devamı

Yetkililer, yapılan ön incelemede düşman İHA'sının alçak irtifadan üsse yaklaştığını, o sırada ABD’ye ait bir İHA'nın ise üsse geri döndüğünün tespit edildiğini belirterek, bu nedenle düşman İHA'sını düşürmek için herhangi bir girişimde bulunulmadığını ifade etti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırıda 3 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 25 ABD askerinin de yaralandığını duyurmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, saldırının “İran destekli radikal militan gruplar” tarafından gerçekleştirildiğini söylemişti. Tahran yönetimi ise saldırıyla bağlantılı olduğu iddialarını reddetmişti.

Ürdün’deki ABD üssüne saldırı neden engellenemedi Ortalığı karıştıracak iddia

BIDEN'DAN KRİTİK TOPLANTI

ABD Başkanı Joe Biden, sabah saatlerinde Ulusal Güvenlik Konseyi ile dün Ürdün’ün Suriye sınırına yakın bir bölgesinde bulunan Tower 22 adlı ABD üssüne düzenlenen İHA saldırısını görüştü. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, toplantıda 3 ABD askerinin öldüğü saldırının kapsamlı şekilde ele alındığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Biden ise yaptığı açıklamada, "Bugün ulusal güvenlik ekibimin üyeleri tarafından Durum Odası'nda Ürdün'ün kuzeydoğusunda ABD ordusuna yönelik saldırıya ilişkin son gelişmeler hakkında bilgilendirildim. Daha önce de ifade ettiğim üzere kendi seçtiğimiz bir zamanda ve şekilde tüm sorumlulardan hesap soracağız" dedi.

Toplantıya Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Beyaz Saray Genel Sekreteri Jeff Zients, Ulusal Güvenlik Danışmanı Baş Yardımcısı Jonathan Finer, İç Güvenlik Danışmanı Liz Sherwood Randall ve Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk katıldı.

Yazarlar