Dünya Wagner paniği! Sınırlar kapanabilir

Wagner paniği! Sınırlar kapanabilir

30.07.2023 - 17:45 | Son Güncellenme:

NATO'nun en savunmasız noktası olarak gösterilen Suwalki Koridoru'nun iki yanındaki Avrupa ülkeleri, koridorun dibine kadar gelen paralı askerler nedeniyle kırmızı alarm verdi.

Wagner paniği Sınırlar kapanabilir

Rusya'daki askeri ayaklanmadan önce Avrupa topraklarında yalnızca Ukrayna'daki işgalde savaşan paralı askerler Wagner Grubu, artık Belarus'ta. Yevgeni Prigojin'in sürgüne gitmeyi kabul etmesiyle sona eren isyanın ardından, Wagner üyeleri Vladimir Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki Alexander Lukaşenko tarafından yönetilen Belarus'a göç etti.

Haberin Devamı

Belarus ordusuna askeri eğitim verdiği görüntüler resmen yayımlanan Wagner Grubu'nun NATO sınırına kadar gelmesi, Ukrayna'daki işgalin başlangıcından bu yana doğu kanadına yığınak yapan ittifakta alarm zillerinin çalmasına yol açtı.

Nitekim, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki hafta sonu yüzlerce Wagner savaşçısının Belarus'un Polonya sınırındaki Grodno şehri yakınlarına yerleştiğini söyledi. Halihazırda yaşananları 'hibrid savaş' olarak niteleyen Polonya Başbakanı, 100 civarında Wagner paralı askerinin Polonya ve Litvanya sınırına çok yakın olan Grodno civarına konuşlandığını aktardı.

ADINI BİR POLONYA KÖYÜNDEN ALIYOR

Morawiecki'nin koordinatlarını verdiği nokta, Belarus'un kuzeybatısındaki neredeyse en uç yer ve Suwalki koridorunun dibinde. Suwalki Koridoru, Rus tehdidine karşı NATO'nun en savunmasız noktası olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Geçit, Avrupa'nın Litvanya, Estonya ve Letonya ile karadan bağlantısını sağlıyor. Yanı sıra, Litvanya ve Polonya topraklarından geçen yaklaşık 100 kilometrelik Suwalki Koridoru, adını bir Polonya köyünden alıyor.

Suwalki Koridoru, 2016'dan bu yana sıcak bir bölge. NATO'nun koridorun iki tarafına asker yerleştirmesine Rusya anında tatbikat yaparak karşılık verdi. Rusya'nın Suwalki Koridoru'na muhtemel bir saldırısı, NATO'ya savaş açma anlamına geliyor. NATO'nun 'Aşil Topuğu' olarak da tanımlanan koridor, Üçüncü Dünya Savaşı'nın fitilini ateşleyebilecek adres olabilir.

Wagner paniği Sınırlar kapanabilir

95 KİLOMETRELİK KORİDOR

AB ve NATO üyeleri Polonya ile Litvanya arasındaki 95 kilometrelik sınırı ifade eden koridor, aynı zamanda Rusya'nın Avrupa'daki toprağı Kaliningrad ile Belarus'un karadan birbirine bağlandığı güzergah anlamına geliyor.

Kaliningrad, Rusya'nın ülke toprakları ile kara bağlantısı olmayan, Litvanya ile Polonya arasında Baltık Denizi kıyısında yer alan şehri. Uzun zamandır 'Kremlin'in Baltık Denizi'ndeki batmaz uçak gemisi' olarak anılan Kaliningrad, hem stratejik hem de askeri açıdan Rusya için kilit bir konumda. Buraya yerleştirilen silahlar, Batı Avrupa ülkelerini kolayca vurabilecek mesafede.

Litvanya, Letonya ve Estonya; Ukrayna işgalinden cesaret alan Putin'in Avrupa'daki tek müttefiki Belarus ile Kaliningrad arasında kalan Suwalki Koridoru'na saldırmasından endişe duyduklarını daha önce birçok kez dile getirdi.

Haberin Devamı

'GÖÇMEN ROLÜ OYNAYABİLİRLER'

Morawiecki, Polonya'nın güneyindeki Gliwice'deki bir silah fabrikasını ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, "Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor. Bu şüphesiz Polonya topraklarına yönelik daha fazla hibrit saldırıya doğru bir adımdır" diye konuştu. Polonya Başbakanı'na göre, Wagner Grubu üyeleri göçmenlerin AB'ye geçişine yardımcı olmak için Belarus sınır güvenlik görevlileri olarak giyinebilir ya da AB'ye girmek için kendilerini göçmen kılığına da sokabilir.

Wagner paniği Sınırlar kapanabilir

Yanı sıra Litvanya da, Batılı müttefiklerini benzer bir şekilde, Wagner paralı askerlerinin Belarus'un AB üye devletleriyle olan sınırlarını geçmeye çalışan sığınmacılar kılığına girebileceği veya mültecileri içeren provokasyonlar düzenleyebileceği konusunda defalarca uyardı.

Polonya ve Litvanya, yasa dışı geçişleri azaltmak için Belarus sınırlarına çitler inşa etti. Şimdi ise Alexander Lukaşenko tarafından yönetilen ve Rusya'nın nükleer silah yerleştirdiği Belarus'la sınırlarını tamamen kapatmayı düşünüyorlar.

Haberin Devamı

Litvanya İçişleri Bakan Yardımcısı Arnoldas Abramavicius, Polonya ve Litvanya'nın Wagner paralı askerlerinin yol açtığı endişe sebebiyle Belarus sınırını kapatmayı düşündüklerini açıkladı. Abramavicius, gazetecilere verdiği demeçte, "Değerlendirmeler gerçek. Sınırın kapatılması ihtimali var" dedi.

Wagner paniği Sınırlar kapanabilir

Polonya'nın iktidar partisi başkanı Jarosław Kaczyński ise, Wagner savaşçılarının 'eğlenmek için Belarus'ta olmadığını'nın altını çizdi. Kaczyński, "Öncelikle Polonya'ya yönelik olmak üzere çeşitli türden krizler yaratmak için oradalar" diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Sınır Güvenliği Örgütü’ne (Frontex) göre, Ocak ve Haziran ayları arasında Belarus'tan AB'ye 2 bin 312 yasa dışı sınır geçişi yaşandı.

Wagner grubuna bağlı binlerce savaşçı, Rusya’ya karşı Haziran ayındaki kısa süren isyanlarla birlikte Belarus'a geçti. Onlara, Rusya'nın yakın müttefiki olan Belarus'a gitmeleri ya da düzenli Rus ordusuna katılmaları yönünde iki seçenek sunulmuştu.