Dünya Washington endişeli!

Washington endişeli!

09.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ortadoğu turu kapsamında yaptığı görüşmelerde Gazze’deki savaşın bölgeye yayılması konusundaki endişesini dile getirdi. Blinken, Filistinlilerin Gazze’yi terk etmeye zorlanamayacağının altını çizdi.

Washington endişeli

Son dönemde Lübnan ve Kızıldeniz’de yaşanan gelişmeler sonrası, Washington’ı, Gazze’deki savaşın tüm bölgeye yayılma endişesi sardı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumartesi günü Türkiye’den başladığı ve 5 gün sürecek olan Ortadoğu turu kapsamında Pazar günü Ürdün ve Katar’ı ziyaret etti. Blinken, görüşmeleri sırasında ABD’nin Gazze’deki savaşın büyümesi ve bölgeye yayılması konusundaki endişesini de açıkça dile getirdi. Savaşın Ortadoğu’ya yayılabileceği konusunda uyarılarda bulunan Blinken, “Bu nedenle ilk günden itibaren, diğer önceliklerimizin yanı sıra, yoğun bir şekilde çatışmanın yayılmasını önlemek için çalışmaya odaklandık” dedi.

Nitekim “New York Times” gazetesindeki “Lübnan’dan Kızıldeniz’e İran’la Daha Geniş Bir Çatışma Yaklaşıyor” başlıklı haberde, “kâbus senaryosu” olarak anılan bölgesel çatışmanın uzak olmadığı ifade edildi. “Washington Post”un haberine göreyse, Joe Biden yönetimi, Lübnan’la gerilimin daha da yükselmemesi yönünde İsrail’i uyardı. Habere göre ABD Savunma İstihbarat Ajansı, İsrail’in iki cephede savaşta zorlanacağını öngörüyor. The Guardian’a konuşan savunma yetkilileri ise, karşılıklı roket atışlarının sıcak çatışmaya dönüşmesi durumunda Hizbullah’ın Hamas’tan çok daha zorlu bir düşman olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Washington endişeli

‘Göçe zorlanamazlar’

Öte yandan Arap liderlere, Filistinlilerin Gazze’den zorla göç ettirilmesine karşı olduklarına dair de güvence veren Blinken, “Filistinliler Gazze’den ayrılmaya zorlanamaz ve koşullar el verdiğinde evlerine geri dönmeleri sağlanmalı” dedi. Blinken, bu tarz söylemleri reddettiklerini vurguladı.

İsrail’de kabinedeki bazı aşırı sağcı bakanlar, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesine yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Bu bakanlar, Gazze’de yönetimin Filistinlilere bırakılmasına yönelik planına da tepki göstermişti.

Blinken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile ortak basın toplantısı düzenlerken, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırılarının “dünyanın dört bir yanındaki insanlara zarar verdiğini” belirtti, “Bir düzineden fazla ülke, Husilerin gelecekteki saldırılarından sorumlu tutulacağını açıkça ifade etti” dedi. Blinken ile Gazze Şeridi’nde ateşkese varılması ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çabaları görüştüklerini aktaran Al Sani de, Blinken’a, Aruri’nin öldürülmesinin “karmaşık süreci” etkilediğini söyledi. Ürdün Kralı Abdullah da Blinken’dan, Washington’ın İsrail üzerindeki gücünü “acil ateşkes” için kullanmasını istedi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid bin Sultan en-Nehyan ile de bir araya gelen Blinken, Suudi Arabistan’a geçti.

Haberin Devamı

‘Sinvar’ın etrafı rehinelerle çevrili’

İsrail ordusunun Gazze’de aradığı Hamas yöneticisi ve 7 Ekim saldırısının planlayıcısı Yahya Sinvar’ın yerini bildiği öne sürüldü. İsrail basınında, ‘Israel Hayom’da yer alan habere göre, Sinvar’ın etrafı hala hayatta olan İsrailli rehinelerle çevrili ve ordu bu nedenle Sinvar’ı vuramıyor. Haber, eski Askeri İstihbarat başkanı Amos Yadlin’in dün Kan radyosunda yaptığı benzer açıklamanın ardından geldi.

Hamas Kuzey Kore silahları kullanıyor

Hamas’ın Kuzey Kore yapımı silahlar kullandığı ortaya çıktı. Güney Kore istihbarat teşkilatı yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze’de İsrail’e karşı savaşmak için Kuzey Kore’de üretilen silahları kullandığı bilgisine yer verdi. Hamas tarafından kullanıldığı iddia edilen F-7 el bombası fırlatıcısının fotoğrafının üzerinde Korece yazı bulunduğuna dair haberi doğrulandı. Kuzey Kore’nin daha önce de Ukrayna savaşı için Rusya’ya silah sattığı öne sürülmüştü.

Haberin Devamı

Washington endişeli

Wissam Tawil

İsrail Hizbullah komutanını vurdu

İsrail, Lübnan’da Hizbullah’ı hedef almaya devam ediyor. Lübnan güvenlik kaynaklarınca yapılan açıklamaya göre, İsrail, ülkenin güneyindeki Majdal Selm köyünde Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Wissam Tawil’in bulunduğu araca SİHA saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu Tawil ile bir Hizbullah mensubunun öldüğü belirtildi. Öldürülen komutanın, Hizbullah’ın güneydeki operasyonlarının yönetilmesinde önemli bir isim olduğu ifade ediliyor. Tawil, Hizbullah’ın elit Radvan gücünden üst düzey bir komutandı. Hizbullah, Tawil’in ölümünü doğruladı.