Dünya Washington Netanyahu’nun planına soğuk!

Washington Netanyahu’nun planına soğuk!

14.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hamas saldırıları sonrası Gazze’ye başlattığı operasyon konusunda İsrail yönetimine destek veren Washington’un, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Gazze’nin gelecekteki yönetimine ilişkin planlarına soğuk baktığı bildiriliyor. Nitekim her iki taraftan yapılan açıklamalar, iki ülke Gazze’nin geleceği konusunda görüş ayrılıkları yaşadığını gösteriyor.

Washington Netanyahu’nun planına soğuk

İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş sonrası İsrail ordusunun Gazze Şeridi üzerindeki kontrolünü sürdüreceği, bölgeyi uluslararası bir güce devretmeyecekleri mesajı verdi. Hafta sonunda “NBC” ve “CNN” kanallarının sorularını yanıtlayan Netanyahu, bunu yineleyerek, terörün yeniden hakim olmaması açısından Gazze’deki askeri sorumluluğun İsrail’de olması gerekeceğini savundu. Netanyahu, Gazze’nin yönetimini Mahmud Abbas’a bırakmayı da uygun bulmadığını da vurguladı. ABD yönetimiyse, savaş sona erdikten sonra İsrail ordusunun Gazze’de varlığını sürdürmesine sıcak bakmıyor, bir uluslararası gözlem misyonu oluşturulması gerektiğini savunuyor. Washington ayrıca Batı Şeria ve Gazze’nin yönetimlerinin yeniden Filistin Özerk Yönetimi altında birleştirilmesi gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı

Hamas’tan 5 günlük ateşkese karşılık 70 rehine teklifi

İsrail ordusu, Gazze’de sivillere yönelik saldırılarını sürdürürken Hamas’tan kritik bir adım geldi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Gazze’de 5 günlük ateşkes karşılığında tamamı kadın ve çocuklardan oluşan 70 kişiyi serbest bırakmaya hazır olduklarını açıkladı. Ubeyde ayrıca, insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişine izin verilmesi gerektiği vurguladı. Beyaz Saray, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurmuştu.

Netanyahu’ya isyan

Bu arada İsrail’de rehine yakınları, bir araya geldikleri milletvekillerine tepki gösterdi. Rehinelerden Carmel Gat ve Yarden Roman Gat’ın yakını Gil Dikman, toplantıya katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud Milletvekili Galit Distel’e “Gazze’yi dümdüz etme” çağrısında bulunduğu açıklaması nedeniyle tepki gösterdi. Dikman, “Kimi dümdüz ediyorsunuz? Eğer içinizde bir parça insanlık kaldıysa, bizim ölü mü diri mi olduklarını bilmediğimiz akrabalarımızın dayanma gücüne sahip çıkın. Dümdüz etme ve yok etme sloganlarıyla konuşmayı bırakın. Çünkü Gazze’de hayat var. Akrabalarımız orada” dedi.

Haberin Devamı

Washington Netanyahu’nun planına soğuk

Parlamentoyu işgal edip poz verdiler

İsrail ordusu, Gazze’deki Filistin Parlamentosu’nu işgal etti. İsrail devlet televizyonu KAN tarafından yapılan paylaşımda, İsrail askerlerinin, parlamento salonunda İsrail bayrakları ile poz verdiği görülüyor.