Dünya Washington Post'tan çarpıcı iddia! Trump'ın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABD'nin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

Washington Post'tan çarpıcı iddia! Trump'ın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABD'nin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

21.10.2022 - 20:55 | Son Güncellenme:

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta yer alan haberde, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın evinden ele geçirilen gizli kağıtların ABD'nin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içerdiği iddia edildi.

Washington Posttan çarpıcı iddia Trumpın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABDnin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

ABD’nin köklü gazetelerinden Washington Post’ta yer alan habere göre, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'daki evinde geçtiğimiz ağustos ayında yapılan aramada FBI tarafından ele geçirilen bazı belgelerde İran ve Çin hakkında bazı hassas bilgilerin olduğu belirtildi. Haberde, Çin'le ilgili istihbarat çalışmalarını anlatan gizli belgelere yer verildiği ve bunlardan en az birinin İran'ın füze programıyla ilgili olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Haberde ayrıca, "Uzmanlar, belgelerdeki belirli bilgilerin izinsiz olarak ifşa edilmesinin birden fazla risk oluşturacağını söylüyor. ABD istihbaratına yardım eden insanlar tehlikeye girebilir. Ayrıca, diğer ülkeler veya ABD'li düşmanlar, ABD'nin gizlice gerçekleştirdiği eylemler için ABD'ye misilleme yapabilir" ifadeleri yer aldı.

Washington Posttan çarpıcı iddia Trumpın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABDnin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

NE OLMUŞTU?

Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'daki malikanesinde yaptığı aramada, bazıları çok gizli olarak etiketlenen 20 kutudan fazla eşyayı ele geçirmiş. Trump'ın Florida'daki evinde arama yapan FBI ajanları, bazıları çok gizli olarak işaretlenen toplamda 11 set gizli belge ele geçirmenin yanı sıra bazı öğelerin savunma bilgileriyle ilgili olduğunu ortaya koymuştu. Kaynaklara göre, 11 ayrı gizli belge setinden 4'ünün çok gizli olarak 3'ünün gizli olarak işaretlendiği belirtilmişti. FBI ajanları tarafından Trump'ın evinde yürütülen arama emrine göre Trump, Casusluk Yasası'nı ihlal etmiş olabileceği üzerine, adaletin engellenmesi ve federal hükümet kayıtlarının yok edilmesiyle ilgili ek tüzükler için cezai soruşturma altına alınmıştı. Trump'ın mülkünden elde edilen belge envanteri arasında bir dizi fotoğraf ve el yazısıyla yazılmış not ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmnuel Macron ile ilgili materyalleri içerdiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Washington Posttan çarpıcı iddia Trumpın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABDnin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

"ULUSAL GÜVENLİĞİMİZ İÇİN BİR RİSK"

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Mar-a-Lago'da bulunan gizli belgelerle ilgili yaptığı açıklamada, "Raporlar doğruysa ve bu belgeler arasında yer alıyorsa, hükümetimizin sahip olduğu en yüksek düzeyde gizli bilgilerden bazıları bu departmanın ve FBI'ın neden böyle bir adım attığı hakkında çok şey açıklayacaktır" dedi. Schiff, "FBI'ın daha önce bu belgeleri güvenli bir yere götürmeye çalıştığı anlaşılıyor, ancak Trump tam olarak işbirliği yapmadı. Böyle bir sınıflandırmaya ait bilgilerin güvenli olmayan bir yerde bulunması her gün ulusal güvenliğimiz için bir risk oluşturmaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

FBI, Trump'ın Florida'da yer alan Mar-a-Lago'daki mülküne baskın yaparak arama emrinin soruşturmanın Casusluk Yasası'nın ihlallerini içerdiğini belirtmişti. ABD Sulh Yargıcı Bruce Reinhart tarafından verilen ve Başsavcı Merrick Garland tarafından onaylanan arama emri, FBI ajanlarına, Casusluk Yasasını ve Engelleme Yasasını ihlal ettiğine dair kanıt oluşturabilecek materyallere el koyma yetkisi vermişti. Trump dün yaptığı bir açıklamada, belgelerin yayınlanmasına karşı çıkmayacağını söyleyerek, “Belgelerin yayınlanmasına karşı çıkmayacağım. Bu belgelerin derhal yayınlanmasını teşvik ederek bir adım daha ileri gidiyorum” demişti.

Haberin Devamı

FLORİDA'DAKİ YARGIÇ, TRUMP'IN EV BASKININDA KULLANILAN ARAMA EMRİNİ KALDIRDI

Trump'ın Florida eyaletine bağlı Palm Beach'teki evinin geçtiğimiz günlerde FBI tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aranmasının ardından ABD Adalet Bakanı Merrick Garland tarafından yapılan açıklamada, "Federal yasa, şu anda aramanın temeli hakkında daha fazla ayrıntı vermemi engelliyor. Ancak bilmenizi istediğim noktalardan biri, bu konuda arama emri çıkarılması kararını şahsen onayladığımdır. Departman böyle bir kararı kolayca almıyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Haberin Devamı

Washington Posttan çarpıcı iddia Trumpın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABDnin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

ABD ADALET BAKANI GARLAND, TRUMP’IN MALİKANESİNİN ARANMASINA İLİŞKİN KARARI ŞAHSEN ONAYLAMIŞ

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida eyaletine bağlı Palm Beach'teki evinin geçtiğimiz günlerde ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aranmasının ardından ABD Adalet Bakanı Merrick Garland yapılan arama ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Arama kararını şahsen onayladığı ve bu tür kararların kolay alınmadığını söyleyen Merrick, "Federal yasa, şu anda aramanın temeli hakkında daha fazla ayrıntı vermemi engelliyor. Ancak bilmenizi istediğim noktalardan biri, bu konuda arama emri çıkarılması kararını şahsen onayladığımdır. Departman böyle bir kararı kolayca almıyor” ifadelerini kullannıştı.

Arama emrinin Güney Florida'daki bir federal mahkeme tarafından "muhtemel bir nedenin bulunması üzerine" yetkilendirildiğini, arama emrinin kopyalarının ve FBI'dan alınan bir mülk makbuzunun yasa gereği mülk sahibine bırakılması gerektiğini kaydeden Garland, "Bakan olduğumdan beri, Adalet Bakanlığının mahkeme dosyaları aracılığıyla konuşacağını açıkça belirttim. Adalet Bakanlığı Florida'nın güney bölgesinde, FBI'ın bu hafta başlarında gerçekleştirdiği mahkeme onaylı aramayla ilgili bir arama emri açmıştı. Bu arama Florida'da, eski Başkana ait bir binaydı. Bakanlık, aramanın yapıldığı gün herhangi bir açıklama yapmadı" demişti.

Haberin Devamı

“ARAMA EMRİ, GEREKLİ MUHTEMEL NEDENİN BULUNMASI ÜZERİNE FEDERAL BİR MAHKEME TARAFINDAN YETKİLENDİRİLDİ”

Garland, "Hem arama emrinin hem de FBI mal makbuzunun kopyaları, arama sırasında olay yerinde bulunan eski başkanın avukatına arama günü verildi. Arama emri, gerekli muhtemel nedenin bulunması üzerine federal bir mahkeme tarafından yetkilendirildi. Bakanlık, arama emrini ve makbuzu, kamu yararı için kamuoyuna açıklamak için harekete geçti" demişti.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNMAK, HUKUKU KORKMADAN VE KAYIRMADAN EŞİT OLARAK UYGULAMAK DEMEKTİR”

Hukukun üstünlüğüne sadakatle bağlılığın Adalet Bakanlığı'nın ve demokrasinin temel ilkesi olduğunu vurgulayan Garland, “Hukukun üstünlüğünü savunmak, hukuku korkmadan ve kayırmadan eşit olarak uygulamak demektir. Tüm Amerikalılar, yasanın tarafsız bir şekilde uygulanması, yasanın usulüne uygun olarak yürütülmesi hakkına sahiptir. Çalışmalarımızın çoğu zorunlu olarak kamuoyunun dışında yürütülüyor. Bunu, tüm Amerikalıların anayasal haklarını korumak ve soruşturmalarımızın bütünlüğünü korumak için yapıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Garland, "FBI ve Adalet Bakanlığı'nın vatansever kamu görevlileri her gün Amerikan halkını şiddet içeren suçlardan, terörizmden ve güvenliklerine yönelik diğer tehditlerden korurken, sivil haklarımızı da koruyorlar. Bunu büyük bir kişisel fedakarlıkla ve kendilerini riske atarak yaparlar. Onlarla birlikte çalışmaktan onur duyuyorum. Şu anda söyleyebileceğim tek şey budur" demişti.

TRUMP: FBI MAR-A-LAGO BASKINI SIRASINDA 3 PASAPORTUMU ÇALDI

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın Florida eyaletinde Palm Beach'de bulunan Mar-A-Lago tatil köyündeki malikanesine 9 Ağustos’ta Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından baskın yapılmıştı. Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, FBI’ın baskın sırasında pasaportlarını aldığını iddia ederek, "Mar-a-Lago’daki FBI baskını sırasında diğer her şeyle birlikte 3 pasaportumu (birinin süresi dolmuş) çaldılar. Bu, siyasi bir rakibe ülkemizde daha önce görülmemiş düzeyde bir saldırıdır. Üçüncü dünya ülkesi!" demişti.

Washington Posttan çarpıcı iddia Trumpın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABDnin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

TRUMP'IN EVİNDEN OCAK AYINDA DA EN AZ 700 SAYFA "GİZLİ BELGE" ÇIKMIŞ

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın Florida eyaletinde Palm Beach'de bulunan Mar-A-Lago tatil köyündeki malikanesine 9 Ağustos’ta Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından baskının yankıları sürerken, geçtiğimiz ocak ayında da Trump’ın Florida’daki evinden gizli belgeler çıktığı belirtilmişti. ABD Ulusal Arşivleri tarafından Ulusal Arşivler Vekili Debra Steidel Wall tarafından ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın avukatı Evan Corcoran'a gönderilen 10 Mayıs tarihli mektupta, geçtiğimiz ocak ayında eski Başkan Donald Trump'ın Florida'daki evinden alınan belgeler arasında en az 700 sayfa gizli belge olduğu aktarılmıştı.

Söz konusu gizli belgeler arasında, “Özel Erişim Programı (SAP) materyalleri de dahil olmak üzere en yüksek sınıflandırma seviyelerinde” gizli belgeler olduğu ifade edilen mektupta, Trump'ın gizli malzemeleri ele alış biçimi ve Trump’ın avukatlarının federal yetkililerin belgeleri incelemesini geciktirmeye yönelik çabalarına değiniliyor.

Washington Posttan çarpıcı iddia Trumpın evinden ele geçirilen gizli kağıtlar ABDnin İran ve Çin hakkındaki sırlarını içeriyor

FBI, 11 BİNDEN FAZLA SINIFLANDIRILMAMIŞ HÜKÜMET BELGESİNE ULAŞTI

ABD Adalet Bakanlığı, Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida'da yer alan Mar-a-Lago'daki evinde yapılan FBI aramasında ele geçirilen belgelerle ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmıştı. Trump'ın hukuk ekibinin aramada ele geçirilen materyalleri incelemek için üçüncü bir taraf belirleme talebini değerlendiren federal bir yargıç, üçüncü taraf incelemesini dikkate alarak envanter listesinin halka açıklanmasını emretmişti. Açıklanan yeni envanter listesinde, Trump'ın ofisinde "gizli" olarak işaretlenmiş 47 adet boş klasör, 99 adet dergi, gazete, makale ve basılı medya unsurlarının bulunduğu belirtilmişti.

HEDİYELİK EŞYALAR VE KIYAFETLER BULUNDU

Adalet Bakanlığı tarafından daha önce paylaşılan envanter listesine ek olarak açıklanan detaylı listede, ele geçirilen malzemeler hakkında daha fazla ayrıntı verilirken, kişisel eşyalarla karıştırılmış, "gizli" ve "çok gizli" olarak sınıflandırılmış belgelerinde ele geçirildiği belirtilmişti. "Gizli" ve "Çok gizli" olarak sınıflandırılan klasörler arasında, çok gizli olarak işaretlenmiş klasörden 18 belge, gizli olarak işaretlenmiş bir klasörden 54 belge ve gizli olarak işaretlenmiş başka bir klasörden ise 31 belge çıktığı kaydedilmişti. FBI araması sırasında ayrıca, "Personel Sekreteri / Askeri Yardımcısı" gibi etiketlerle 42 adet daha boş klasör bulunduğu belirtilirken, aramada hediyelik eşya ve kıyafetlerin de bulunduğu aktarılmıştı. FBI ajanlarının ayrıca 11 binden fazla sınıflandırılmamış hükümet belgesine ulaştığı belirtildi. Adalet Bakanlığı, standart soruşturma uygulaması kapsamında ekiplerin el konulan tüm eşyaları değerlendirmeye devam ettiğini söyleyerek, "El konulan materyaller, hükümetin soruşturmasını ilerletmek için kullanılmaya devam edilecek. Soruşturma, ek tanık görüşmeleri, büyük jüri uygulaması gibi daha ileri soruşturma adımlarını içerirken, ele geçirilen materyaller kullanılmaya ve değerlendirmeye devam edilecektir" demişti.