Dünya Wilders için hükümet çantada keklik değil

Wilders için hükümet çantada keklik değil

25.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hollanda’da Çarşamba günü düzenlenen erken seçimde ipi ilk sırada göğüsleyen ancak yeterli milletvekili çıkaramadığı için koalisyon arayışına giren aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders, eski partisi olan merkez sağdaki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nden (VVD) olumsuz yanıt aldı.

Wilders için hükümet çantada keklik değil

VVD lideri Dilan Yeşilgöz-Zegerius, partisinin parlamentoda kurulacak yeni bir koalisyona doğrudan katılmayacağını belirtirken, buna karşılık, olası bir koalisyona “dışarıdan” destek verebileceğini bildirdi. Hollanda yayın kuruluşu NOS’a konuşan Yeşilgöz, Mark Rutte’nin 13 yıl boyunca sürdürdüğü başbakanlık görevi ve partisi VVD’nin son seçimde mecliste sandalye kaybetmesi göz önünde bulundurulduğunda, “parti için başka bir rolün uygun olacağını” söyledi. Yeşilgöz, partisinin merkez sağ bir koalisyonu mümkün kılacağını, bunun da “VVD’nin yapıcı önerileri destekleyeceği anlamına geldiğini” vurguladı. 

Haberin Devamı

Hollanda’da tüm parlamento grup başkanlarının Cuma günü Lahey’de parlamento başkanıyla bir araya gelerek bundan sonra nasıl ilerleneceğini ele alması bekleniyor. Wilders’in görevlendireceği bir “keşif heyeti”, hangi partilerle çoğunluk koalisyonu kurulabileceğini inceleyecek. 37 milletvekili çıkaran aşırı sağcı politikacının, güçlü bir koalisyon kurabilmesi için 76 sandalyeye ihtiyacı var. Bu nedenle VVD ya da Yeni Sosyal Sözleşme Partisi’nin de aralarında olduğu en 3 partiye ihtiyacı var. 

Yeşilgöz, seçimlerden önce yaptığı bir açıklamada, kendisi başbakan olduğu sürece Wilders ile koalisyon kurabileceğini ancak Wilders başbakan olduğu takdirde onu desteklemeyeceğini söylemişti. Yeşilgöz’ün bu ifadeleri, Hollanda siyasetinde şaşkınlık yaratmıştı. 

Haberin Devamı

Öte yandan dün ülkede sol partilerin yaptığı “Yalnız değilsiniz!” sloganıyla yaptığı çağrının ardından toplanan bir grup protestocu, Wilders’in seçilmesi nedeniyle Utrecht kentinde gösteriler düzenledi.