Dünya Yama yaptıranlara devlet desteği!

Yama yaptıranlara devlet desteği!

14.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Modanın merkezi’ Fransa’da israfı önlemek amacıyla eski elbisesine yama, ayakkabısına pençe yaptırıp kullananlar için onarım faturasında devlet indirim uygulayacak!

Yama yaptıranlara devlet desteği

Sadece gıdada değil, tekstilde ve ayakkabıdaki israf da ülke ekonomilerine zarar veriyor. Bu nedenle geçmişten bugüne modanın merkezi olarak bilinen Fransa’da hükümet, giyim ve ayakkabı sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için önemli bir adım attı. Hükümetin ekim ayından itibaren, tüketicileri eski kıyafetlerini ve ayakkabılarını atıp yenilerini almak yerine tamir etmeye yönlendirmek için bir teşvik paketini hayata geçireceği açıklandı. Proje kapsamında, vatandaşlara giysi ve ayakkabılarını yenilemeleri için onarım başına 6 euro (175 TL) ile 25 euro (730 TL) arasında indirim uygulanacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

4.5 milyon liralık program

Fransa’nın ekolojik dönüşümden sorumlu bakanı Berangere Couillard, ülkelerinde her yıl 700 bin ton giysinin çöpe gittiğini belirterek yönetimin hızlı moda tüketimiyle mücadele etmekte kararlı olduğunu söyledi. Hükümetin kampanyayı 5 yıl finanse etmek için 154 milyon euro (4.5 milyon TL) katkıda bulunacağı belirtildi.

Moda devleri rahatsız oldu

Fransa hükümetinin “Eskiyen giysilerinizi ve ayakkabılarınızı yeniletin, onarım faturasında indirim yapalım” şeklindeki kampanyası, bu ülkenin en büyük sektörlerinden biri olan moda endüstrisinde rahatsızlık yarattı. Moda sektörünün önde gelenleri, bu kampanyayla Fransız giyim endüstrisi için “israfcı” algısı yaratılabileceği uyarısında bulundu. Fransız moda endüstrisinin yönetim organı Haute Couture ve Moda Federasyonu’ndan Pascal Morand, yamalamayı teşvik paketinin lüks markalar üzerindeki olası etkisinden endişe duyduğunu dile getirdi. İş insanı ve siyasetçi Eric Pauget ise hükümetin 3 trilyon euro borcu olduğu gerekçesiyle “yama kampanyası”nı zor uygulayacağını öne sürdü.

Haberin Devamı

Yama yaptıranlara devlet desteği

Eskilerini Afrika’ya atıyorlar

Afrika ülkesi Gana’nın başkenti Akra’ya her gün batı ülkelerinde çöpe atılan ortalama 100 ton giysi geliyor. Akra’daki pazar alanı Kantamanto Market’te haftada 6 milyon parça giysi satışa çıkarılıyor. Ancak, bu giysi atıklarının sadece yüzde 30’u işlenebiliyor ve kalan yüzde 70’lik kısım ise çöplüklerle kanalizasyonlara atılıyor.