Dünya Yattığın yerden spor yaptıran ilaç

Yattığın yerden spor yaptıran ilaç

06.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li bilim insanları, sıkı bir antrenmanın vücuda yaptığı olumlu etkileri taklit edebilen yeni bir ilaç geliştirdi. İlaç, metabolizmayı hızlandırdı, kas kazanımı ve kilo kaybını artırdı.

Yattığın yerden spor yaptıran ilaç

Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma ve stresten uzak durma gibi etmenlerin yanı sıra sağlıklı bir hayat yaşamak için spor yapmanın gerekliliği tartışılmaz. Ancak bilim insanlarının aşırı kiloluların daha kolay zayıflayabilmelerini sağlayacak ilaç geliştirmek için çalışmalarını yürütüyor. Bu ilaçlardan biri ABD’li bilim insanları tarafından geliştirildi. Deney aşamasındaki ilaç, kasları kandırarak olduklarından daha fazla çalıştıklarını düşünmelerini sağlıyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.

Haberin Devamı

Florida Üniversitesi, Washington Üniversitesi ve St. Louis Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekibin geliştirdiği “SLU-PP-332” adlı enjekte edilebilir ilaç, vücudun DNA’sında bulunan ve enerjiyi nasıl kullandığını kontrol eden genleri etkinleştiren proteinleri hedef alıyor ve bu da herhangi bir egzersiz olmadan kalori yakmayı sağlıyor.

Zayıfladılar...

Bilim insanları ilacı 28 gün boyunca obez fareler üzerinde denedi. İlaç Bilimi ve Deneysel Tedavi Dergisi’nde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, deneydeki farelerin alışkanlıklarında herhangi bir değişiklik olmaksızın tıpkı spor yapıyormuş gibi enerji harcamalarının arttı yani daha fazla kalori yaktıkları gözlemlendi. Ayrıca bu ilacın verildiği farelerin vücutları deney sürecinde daha az yağ depoladı ve metabolik sistemlerinde de gelişme görüldü. Bir sonraki adımın, insan deneklere geçmeden önce enjekte edilebilir ilacı daha fazla hayvanda test etmek olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Obez hastalara umut

İlaç gerekli test aşamalarını geçip piyasaya sürülebilirse ABD’de çok yaygın olan obezite, diyabet veya zamanla kas kütlesinde azalma yaşayan yaşlı insanlar için bir umut kapısı olabilir. Prof. Burris sözlerinde oldukça iddialı “Bu ilaç, insanları yaşlanmalarına rağmen daha sağlıklı tutabilir” diyor. İlk bulgular umut verici görünse de insanlar üzerinde denemeler başlamadan önce yan etkiler de dahil olmak üzere ek araştırmalara ihtiyaç var. Ancak uzmanlar her ne olursa olsun sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve özellikle de spor yapmayı ihmal etmemeyi ve stresten uzak durmayı tavsiye ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, bir bireyin haftada 2.5 ile 5 saat arasında orta yoğunlukta egzersiz yapılmasını öneriyor.