Dünya Yemen’de tansiyon iyice yükseldi...

Yemen’de tansiyon iyice yükseldi...

29.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ülkenin geçici başkenti Aden’de ayrılıkçı Siyasi Geçiş Konseyi’ne bağlı milislerle hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, hükümet, bunun darbe girişimi olduğunu savundu. Taiz’deki çatışmada da 8 asker ile 18 Husi öldü

Yemen’de tansiyon iyice yükseldi...

Yemen’de sular bir türlü durulmuyor. Yemen’in güneyinde yer alan geçici başkenti Aden’de ayrılıkçı Güney Hareketi’nin Mayıs 2017’de kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi’ne (SGK) bağlı milislerle hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, ayrılıkçıların yerel mahkeme, askeri kamp ve hükümet binalarını gibi bazı alanları ele geçirdiği haber veriliyor. Sağlık yetkilileri de, 3’ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin de yaralandığını aktardı. Taiz kentindeki çatışmalarda da 26 kişinin öldüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Yemen’de ayrılık yanlısı SGK’nın, dün Aden’e protesto için girişine izin verilmemesiyle başlayan çatışmalar giderek büyüdü. Ölü ve yaralı haberleri gelirken, ayrılıkçıların bazı hükümet binalarını ele geçirdiği kaydedildi. Çatışmalar nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’ye bağlı güçlerin de çatışma bölgelerine konuşlandırıldığı belirtiliyor. Başbakan Ahmed Ubeyd bin Dağr, yaptığı açıklamada “Aden’de meşruiyet ve ülkenin birliğine yönelik bir darbe yapılıyor” ifadesini kullanırken, kentin kurtarılması için Arap ülkelerinden yardım istedi.

‘Ciddi bir mesele’

Ayrılıkçıların Aden’de askeri üsler kurmaya ve hükümet binalarına saldırmaya başladığını yazan Bin Dağr “Bu ciddi bir mesele, (Suudi Arabistan öncülüğündeki) koalisyon ve Araplar durumu düzeltmek için harekete geçmeli. Bu sizin elinizde, umudumuz BAE’de” ifadelerini kullandı. Başbakan’ın, temasların ardından hükümet güçlerine ateşkes emri verdiği de bildiriliyor.

Haberin Devamı

SGK güçlerinin daha büyük çatışmalara ve olaylara yol açmasından çekinildiği belirtilirken, kentin bazı mahallelerinde çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor. Görgü tanıkları, hükümet binalarına giren bazı kişilerin, cumhurbaşkanının fotoğraflarını silahlarla taradığını da öne sürüyor. Kentte okulların kapatıldığı, öğrencilere evlerinde kalmalarının tavsiye edildiği de gelen haberler arasında. Sağlık yetkilileri, 3’ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin de yaralandığını aktardı.

Sağduyu çağrısı

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Aden’de düzenlenmesi beklenen gösteriler öncesi Yemenli siyasi ve sivil oluşumlara, “sağduyu” çağrısı yapmış, Husileri hezimete uğratmak ve Yemen’deki doğal kaynakları kontrol etmesinin önüne geçmek için diyaloğun şart olduğunu belirtmişti.

SGK, kurtarılan tüm bölgelerdeki destekçilerini, Aden kentine “yeterli hizmeti sunmayan” Bin Dağr hükümetinin istifasını talep etmek için pazar günü kentte toplanmaya çağırmıştı. Bin Dağr da, kentin gerginliği kaldıramayacağına işaret edip, daha fazla hizmet taahhüt etmişti.

Haberin Devamı

Taiz de karıştı

Taiz kentinde de yönetim yanlısı güçlerle Husiler arasında çıkan çatışmada 8 asker ile 18 Husinin öldüğü bildirildi. Askeri birliklerin, Taiz’e düzenlediği operasyonda kentin batısında yer alan Ed-Dar köyü, Yasin Tepesi ve El-Karn bölgesi ile doğusunda yer alan Ebar, Es-Sarmin, El-Ceyrat, Eşab, El-Kerifat ve Ez-Zeylai bölgelerinde kontrolü sağladığı kaydedildi. Yemen ordusuna ait “26 September Net” internet sitesinde yer alan haberde, hükümet yanlısı güçler, ülkenin kuzeyinde Husilerin kalesi konumundaki Sada ilinin Ketaf ve El-Bak’a ilçelerindeki bazı dağlık bölgeleri ve mevzileri ele geçirdiği kaydedildi. Yemen’de meşru hükümete bağlı güçler, 3 yıldır Husilerin kuşatması altındaki Taiz’in kent merkezine kapsamlı operasyon başlatmıştı.

Siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.