Dünya Yeni bir Soğuk Savaş’ın belgesi

Yeni bir Soğuk Savaş’ın belgesi

02.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, yeni dış politika stratejisinde, Batı’yı varoluşsal bir tehdit olarak nitelendirirken, belge yeni bir ‘Soğuk Savaş’ın başladığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

Yeni bir Soğuk Savaş’ın belgesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın yeni dış politika konseptinin onaylanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Haberin Devamı

Yeni dış politika stratejisini güvenlik konseyi toplantısında duyuran Putin, dünyadaki “radikal değişiklikler” nedeniyle ülkenin küresel stratejisinde güncelleme yapma gerekliliğinin doğduğunu söyledi. Rusya, bu yeni belgeyle, Batı’yı “varoluşsal bir tehdit” olarak nitelendiren ve Batı’nın “tahakkümüne” karşı mücadeleyi öngören yeni bir dış politika stratejisi benimsedi.

Daha adil bir dünya düzeni istediklerini ve bu doğrultuda yeni konseptin oluşturulmasına ihtiyaç doğduğunu belirten Putin, “Rusya’nın egemenliğinin pekiştirilmesi, daha adil, çok kutuplu dünya düzeninin oluşturulmasındaki rolünün artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması önem arz ediyor” şeklinde konuştu. Metinde Rusya’nın “ABD’nin ve diğer dost olmayan ülkelerin dünya siyasetindeki hakimiyetinin izlerini ortadan kaldırmaya” öncelik verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yeni doktrinin “dost olmayan devletlerin eylemlerinin yarattığı tehditlerin varoluşsal doğasına dikkat çektiğini” ve “ABD’yi Rus karşıtı çizginin başlıca kışkırtıcısı ve itici gücü olarak tanımladığını” söyledi.

‘RUS DÜNYASI’ İFADESİ

Kremlin tarafından basına servis edilen Rusya’nın yeni dış politika konseptinin içeriğinde “Rusya’nın dış politikasını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in belirleyeceği, Rusya’nın Avrasya ve Pasifik bölgesinde etkili bir ülke olduğu, dünyadaki dengeleri korumada aktif rol aldığı, Rus ordusunun Rusya’nın müttefiklerine karşı yapılan saldırılara karşılık verebileceği, Rusya’nın biyolojik ve kimyasal silah saldırılarına ilişkin iddiaları araştırmaya devam edeceği, Avrupa ve NATO’dan gelen tehdit ve muhtemel saldırıları bertaraf edeceği, müttefikleriyle askeri işbirliğini geliştireceği, Rus kültürü ve Rus dili gibi manevi değerleri korumaya devam edeceği” gibi maddeler yer alıyor.

Rusya’nın yeni dış politika konseptinde müttefik kuruluş ve ülkelerle ilişkilerin daha da geliştirileceğine işaret edilerek, Şangay İşbirliği Örgütü, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ile ilişkilerin geliştirileceği, Rusya’nın Asya-Pasifik, Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika kıtasındaki kurumlarını güçlendireceği belirtildi. Belgede ayrıca Rusya, Avrupa ve Asya’daki akraba kültürlerden oluşan “Rus dünyasını” savunmakla görevli bir “medeniyet devleti” olarak tanımlanıyor. “Rus dünyası” kavramı Kremlin tarafından Ukrayna’daki eylemlerini meşrulaştırmak için kullanılıyor.

Haberin Devamı

Yeni belge, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Rusya ve Batılı ülkeler arasında giderek daha fazla derinleşen uçurumu bir kez daha gözler önüne seriyor. Rusya ile Batı arasında oluşan ‘Soğuk Savaş’ benzeri kutuplaşmanın artık gözle görülür hale geldiği belirtilirken, bu ayrışmanın artarak devam edeceği öngörülüyor.