Dünya Yeni soruşturma da Yunanistan’ı suçladı

Yeni soruşturma da Yunanistan’ı suçladı

11.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Libya’dan İtalya’ya göçmenleri taşıyan teknenin 14 Haziran’da Yunanistan açıklarında batmasına ilişkin yapılan bir araştırma, faciada Yunan sahil güvenliğinin sorumlu olduğunu gösterdi.

Yeni soruşturma da Yunanistan’ı suçladı

İngiliz “Guardian” gazetesi, Alman kamu yayıncısı “ARD/NDR/Funk”, Yunan araştırma kuruluşu “Solomon” ve Berlin merkezli araştırma ajansı “Forensis”in ortak soruşturması kapsamında, özel yazılımla, teknenin etkileşimli bir üç boyutlu modeli inşa edildi. Adli tıp, sahil güvenlik kayıt defteri ve sahil güvenlik gemisi kaptanının ifadesinden elde edilen verilerin yanı sıra rota, deniz trafiği verileri, uydu görüntüleri ve videolardan alınan bilgiler de birleştirilip, tekne batmadan önceki son saatleri haritalandı. 500 kişinin kaybolduğu teknenin son hareketlerinin, sahil güvenlik açıklamasıyla çeliştiği ortaya çıkarken, daha yakın bir limana demirlemiş ancak olaya gönderilmeyen bir sahil güvenlik gemisi olduğu da tespit edildi. 

Haberin Devamı

Öte yandan Senegal’den Kanarya Adaları’na giden 3 göçmen teknesinin 2 haftadır kayıp olduğu açıklanırken, en az 325 kişinin kaybolduğu bildirildi. Günlerdir arama yaptığı belirtilen İspanya sahil güvenliği, bir tekneyi uçakla tespit ettiklerini, ancak kaybolan teknelerden biri olup olmadığını henüz bilmediklerini açıkladı.