Dünya Yenilikçi kabine...

Yenilikçi kabine...

07.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Almanya'da başbakanlık görevine gelecek Olof Scholz muhtemel kabinesini açıklarken, en önemli bakanlıkların kadınlara verildiği görüldü. Almanya'da ilk kez İçişleri ve Dışişleri bakanları kadın olacak.

Yenilikçi kabine...

 

Almanya'da Şansölye Angela Merkel, görevi yeni hükümette başbakanlık görevini üstlenecek olan Olaf Scholz'a aktarmaya hazırlanırken, yeni kabinede kadınların önemli bakanlıkları alması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) koalisyon protokolünde anlaşmasının ardından SPD'nin yeni hükümetteki bakanları belli oldu. Hükümeti kuran partiler, bakan listelerini açıklarken, ortaya dikkat çekici bir tablo çıktı. Buna göre, İçişleri Bakanlığı'na SPD'den Nancy Faeser getirilirken, Faeser ülkenin ilk kadın İçişleri Bakanı olacak. Yeşiller Eş Başkanı Annalena Baerbock'un da Dışişleri Bakanı olacağı açıklanmıştı. Baerbock da ilk kadın Dışişleri Bakanı olacak. Baerbock bu görevi Heiko Maas'tan devralacak. Maas Almanya'nın 151 yıllık tarihinde ilk defa bir kadının bu görevi üstleneceğine dikkat çekmişti.

4 kilit bakanlık

Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı'na SPD'den Svenja Schulze gelirken, Savunma Bakanlığı koltuğuna ise yine SPD'den Christine Lambrecht oturacak. Böylece Almanya'da dört kilit bakanlık kadın siyasiler tarafından yönetilecek. Hükümette Yeşiller'den Claudia Roth, Anne Spiegel, Steffi Lemke, FDP'den ise Bettina Stark-Watzinger bakanlık görevi alacak diğer kadınlar oldu. SPD'nin diğer kadın bakanı ise Klara Geywitz.

Haberin Devamı

Kabinenin açıklanmasıyla Almanya'da hükümette yaşanan ilklere yenileri eklenmiş oldu. Ülkede yeni bir yönetim anlayışı getirme amacında olan yeni hükümet, kadın bakanlarıyla bu iddiasını temellendirmiş oldu. Almanya'da 16 yıl boyunca başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel'in tekrar aday olmaması üzerine daha da büyük önem kazanan 26 Eylül genel seçimlerinde SPD birinci, Merkel'in partisi CDU/CSU ise ikinci parti olarak çıkmıştı. Koalisyon hükümetinin belirlenmesi için yürütülen görüşmelerde SPD, Yeşiller ve FDP ile anlaşmaya varmış ve ülke tarihinde ilk kez üçlü koalisyon için yol açılmıştı.