Dünya Yerel tatlarımıza büyük haksızlık

Yerel tatlarımıza büyük haksızlık

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avustralya merkezli “Taste Atlas” sitesinin “en kötü yiyecekler” listesine, Karadeniz’in ünlü lahana çorbasıyla Malatya’nın kaymaklı kayısı tatlısını da alması tepkiye neden oldu!

Yerel tatlarımıza büyük haksızlık

İnternette mutfak kültürüne yönelik yayın yapan “Taste Atlas” adlı bir site var. Avustralya merkezli bu sitede, okurların oylarıyla dünyanın “en kötü 100 yiyeceği” listesi yapılmış. Bir yiyecek okurlardan ne kadar az puan almışsa listede kendine o kadar yukarılarda yer bulmuş! En kötüler listesinde İzlanda’da tütsülenmiş köpek balığı etinden yapılan ulusal lezzet “hákarl” birinci olmuş. Onu sırasıyla İsrail’den güveç erişte “yerushalmi kugel”, ABD’den kızarmış şehriye arasına yapılan “ramen burger”, Letonya’dan çavdar çöreği “sklandrausis” izliyor. 

Haberin Devamı

Yerel tatlarımıza büyük haksızlık

‘Yerinde yemelisiniz’ 

Gelin görün ki en kötü 100 listesinde, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin en ünlü yemeği, sofraların vazgeçilmezi lahana çorbası da yer alıyor. Buna karalahana çorbası demek daha doğru.  

Çünkü Türkiye’de lahana çorbası deyince, akla Karadeniz ve karalahana gelir. Bu çorba yaygın olarak Karadeniz’de karalahanayla yapılır. Ünlü çorbamız sadece 2.3 puan alabildiği için listede 7’nci sırada yer alıyor. Ama bir de kaymaklı kayısıya da “kötü” demişler. Malatya’nın kaymaklı kayısısı da 2.7 puanla 59’uncu olmuş. Bu duruma tepki gösterenler, siteyi yönetenlere “Bu lezzetleri Avustralya’da değil, Türkiye’de tadın, bakın fikriniz nasıl değişecek” dedi.