Dünya Yüksek Mahkeme Trump’ın kaderini belirleyecek

Yüksek Mahkeme Trump’ın kaderini belirleyecek

07.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Yüksek Mahkemesi, eski başkan Donald Trump’ın, Colorado Yüksek Mahkemesinin kendisinin ön seçimlere katılmasını engelleyen kararına ilişkin itiraz başvurusunu kabul ettiğini, davanın 8 Şubat’ta görüleceğini duyurdu.

Yüksek Mahkeme Trump’ın kaderini belirleyecek

Mahkeme, itirazın değerlendirileceğini belirtirken, ABD tarihine geçecek dramatik bir anın tarihini de belirlemiş oldu. Kararı merakla beklenen Yüksek Mahkeme’de Trump döneminde yapılan atamalar nedeniyle muhafazakar bir çoğunluk bulunuyor.

Haberin Devamı

Colorado Yüksek Mahkemesi, 19 Aralık’ta Trump’ı 2021’de gerçekleşen Kongre baskınında rol almakla suçlayarak Anayasanın 14. maddesinin 3. fıkrası uyarınca 5 Mart’ta yapılacak ön seçimlerde eyaletteki oy pusulasından çıkarılmasına hükmetmişti. Kararda, Trump’ın seçimden men edildiği için eyalette Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerinde aday olarak listede gösterilmesinin uygun olmayacağı ifade edilmişti. Kararın 4 Ocak’a kadar yürürlüğe girmeyeceği belirtilirken, Trump kararı geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşımıştı. Trump’ın avukatları ilgili Anayasa maddelerinin yanlış yorumlandığını ifade etmiş, başkanın bundan muaf olduğu savunulmuştu. Trump Maine eyaletinde düzenlenecek ön seçimlerine katılamayacağına dair alınan kararı da temyize götürmüştü.

Haberin Devamı

‘Trump Amerikan demokrasisi için varoluşsal tehdit!’

ABD Başkanı Joe Biden, 6 Ocak 2021’de Kongre binasına gerçekleştirilen baskınının 3. yıl dönümü ve seçim kampanyasının başlangıcı kapsamında Pensilvanya eyaletinin Valley Forge bölgesinde düzenlenen etkinlikte konuştu. İlk seçim konuşmasında önceki Donald Trump’ı hedef alan Biden, Trump’ı “Amerikan demokrasisine varoluşsal bir tehdit” olarak tanımladı. Biden, Trump’ın “Kendisini iktidara taşımak için demokrasiyi feda etmeye hazır” olduğunu da ifade etti.

Bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerinin demokrasi için bir test olacağını vurgulayan Biden, “Oy pusulasında demokrasi olacak, oy pusulasında sizin özgürlüğünüz olacak” sözleriyle seçmeni kendisine oy vermeye çağırdı.