Dünya Yunan gazetesi itiraf etti: ABD Türkiye'ye eninde sonunda 'evet' diyecek

Yunan gazetesi itiraf etti: ABD Türkiye'ye eninde sonunda 'evet' diyecek

23.01.2023 - 17:03 | Son Güncellenme:

Seçim gezisinde konuşan Yunan Dışişleri Bakanı Türkiye'yi hedef alan skandal bir benzetme yaparak seçmenlerden oy istedi, To Vima gazetesi ise 'Blinken Ankara ve Atina'ya ne getiriyor?' başlıklı bir haber yayımladı.

Yunan gazetesi itiraf etti: ABD Türkiyeye eninde sonunda evet diyecek

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile son üç buçuk yılda yaşanan gerilimlerin iki ülke ilişkilerinde bir benzerinin bulunmadığını söyledi. Bir seçim etkinliğinde konuşan Dendias, Ankara ile ilişkilerin tekrar eden krizlerle her zaman zorluklarla dolu olduğunun altını çizdi, söz konusu üç buçuk yıllık dilimde her geçen gün bir öncekinden daha kötü olduğunu belirtti.
"Bunu daha önce hiç yaşamadık" diyen Yunan bakan, Türkiye'yi kastederek şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Korkmuyoruz, açık konuşun. Onları dinliyoruz, gözlemliyoruz ancak örnek almıyoruz. Tehditlere ve hakaretlere aynı yolla karşılık vermiyoruz, bu bir gerçek. Horoz dövüşü veya kavga organize etmeyeceğiz."

Türkiye'nin ABD'den satın almaya hazırlandığı F-16'lara sözü getiren Nikos Dendias, Ankara'nın ilk savaş uçağını modernize ettiğinde Yunanistan'ın elinde 83 adet Viper seviyesine yükseltilmiş F-16 jeti olacağını, 24 Rafale jetinin yanı sıra ABD'den ilk F-35 savaş uçağını da alacağını savundu.

'TAM OLARAK TÜRK YAYILMACILIĞI'

Dendias, Amfissa kasabasında gerçekleşen konuşmasında skandal bir cümleyle seçmenlerden oy istedi: "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi örneğini bizim bölgemize yansıtırsanız, tam olarak Türkiye'nin yayılmacılığı."

Haberin Devamı

Atina yönetiminin dış politika başarılarını övüp ABD ile kurulan ilişkinin tüm zamanların en iyisi olduğunu dile getiren Yunanistan Dışişleri Bakanı, Fransa'yı ilk kez ikili bir savunma anlaşması imzalamaya ikna ettiklerini vurguladı. Birleşik Arap Emirlikleri ile imzaladıkları savunma anlaşmasını da başarı listesine ekleyen Dendias, Mısır ile yapılan anlaşmaları ise 'tarihi' olarak niteledi.
CNN Yunanistan, Dendias'ın açıklamalarını 'Türkiye'den korkmuyoruz-Yayılmacılığa 100 kere hayır' ve 'Türkiye ilk F-16'yı aldığında, Yunanistan'ın elinde 83 adet olacak' başlıklarıyla sayfasına taşıdı.

YUNANİSTAN'DA GÜNDEM TÜRKİYE

Ta Nea gazetesi, 'İzliyoruz, gözlemliyoruz ancak Türk politikasını takip etmiyoruz' başlığını tercih ederken, Skai televizyonu 'Onlardan korkmuyoruz, onları dinliyoruz, gözlemliyoruz ancak örnek almıyoruz' başlığını attı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Şubat ayında Türkiye ve Yunanistan'a yapacağı ziyaretler, To Vima gazetesi tarafından mercek altına alındı. 'Blinken Atina ve Ankara'ya ne getiriyor?' başlığını kullanan gazete, ABD'nin bir numaralı diplomatının Güney Kıbrıs ve İsrail'e de uğrayacağını aktardı.

Yunan gazetesi itiraf etti: ABD Türkiyeye eninde sonunda evet diyecek

Atina ve Ankara'ya yapılacak ziyaretlerin tam da iki ülkedeki seçimlerin öncesine rastladığını vurgulayan To Vima, durumu 'Müthiş Fırtına' olarak ifade etti.

Öte yandan gazete, Biden yönetiminin Türkiye'nin F-16 talebini kongreye ileteceğini de yazdı. Geçtiğimiz günlerde Blinken ve Mevlüt Çavuşoğlu görüşmesinden bir sonuç çıkmamıştı. Gazete haberinde bu durumu Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişine izin vermemesine bağladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ENİNDE SONUNDA F-16'LARI ALACAK

Haberin devamında ise Biden yönetiminin Türkiye'ye modernleştirilmiş F-16'ları vermeye sıcak baktığı belirtildi. Söz konusu kararın ise kongreden geçmeme durumu da hatırlatıldı. Ancak gazete bu durumun sadece küçük bir ertelemeye sebep olacağını ve Türkiye'nin eninde sonunda F-16'ları alacağını ilk sayfadan verdi.

Yunan gazetesi itiraf etti: ABD Türkiyeye eninde sonunda evet diyecek

YUNANİSTAN'IN ORTAKLARI ANKARA'NIN POLİTİKALARINA KARŞI

Öte yandan To Vima gazetesi, "Atina'daki üst düzey diplomatik kaynaklar, ABD-Türkiye ilişkilerindeki çıkmazın Yunanistan için bir fırsat olduğunun farkında" ifadelerini de haberde kullandı. Aynı kaynaklar tarafından gazeteye verilen bilgilerin devamında ise Yunanistan'ın ortaklarının Türkiye'yi, Atina, Libya, Suriye politikaları ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya kabulü konusundaki tutumunu eleştirdiğini yazdı.