Dünya Yunanistan ayakta! AP adını koydu: Erdoğan umutlarına soğuk su döktü!

Yunanistan ayakta! AP adını koydu: Erdoğan umutlarına soğuk su döktü!

21.07.2023 - 12:20 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçağın Abu Dabi'den havalanıp doğrudan KKTC'ye uçması ve Lefkoşa'dan verilen mesajlar, Yunan medyasını alt üst etti.

Yunanistan ayakta AP adını koydu: Erdoğan umutlarına soğuk su döktü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs Harekâtı'nın kırk dokuzuncu yıldönümünde adadan verdiği mesajlar hem uluslararası hem de Yunan ve Rum medyasında yankı buldu.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Kıbrıs barış görüşmelerinin yeniden başlamasını gözardı etmiyor ancak iki devletli görüşe sadık' başlığıyla bir haber servis etti. Erdoğan'ın Kıbrıs Türklerine kendi devletlerine teklif etmeyen herhangi bir anlaşmayı bir kez daha reddettiğini kaydeden AP, söz konusu tutumun Birleşmiş Milletler'in (BM) bakış açısıyla farklı olduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güney Kıbrıslı Rumların Yunanca ve Türkçe konuşulan bölgelerin yer aldığı bir federasyon kurma umutlarına soğuk su döktüğü yorumunu yapan AP, onlarca yıl başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerin ardından Türklerin 2017 yılında izlenen rotada bir değişikliğe gittiğini hatırlattı. Söz konusu tarihten bu yan Ankara ve Lefkoşa'nın iki devletli çözümü savunduğunu aktaran haber ajansı, Rumların ise Avrupa Birliği aracılığıyla müzakerelerin eski formatına döndürülmesi için çaba gösterdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

AP ayrıca, Kıbrıs'ta taraflar arasındaki muhtemel bir barış anlaşmasının zengin doğalgaz rezervlerine sahip Doğu Akdeniz'de istikrarın önünde onlarca yıldır duran bir maniyi ortadan kaldıracağını ve NATO'nun güneydoğu kanadını destekleyeceği yorumunu yaptı.

Yunanistan ayakta AP adını koydu: Erdoğan umutlarına soğuk su döktü

Washington merkezli Al Monitor, 'Erdoğan Kıbrıs barış müzakereleriyle Kıbrıslı Türklerin statüsünün tanınmasını birbirine bağlıyor' başlıklı bir habere yer verdi. Türk liderin adanın kuzeyine Ankara'nın verdiği desteği ikiye katladığını belirten yayın organı, Avrupa Birliği yetkililerinin ise yeni müzakereler için BM kararlarını şart koştuğunu bildirdi.

YUNAN GENELKURMAY BAŞKANI GÜNEY KIBRIS'TAYDI

Erdoğan'ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı adıyla kutlanan Kıbrıs Harekâtı yıldönümünde iki devletli çözümün altını kalın bir şekilde çizmesi ve dünyaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma çağrısını yinelemesi, beklendiği gibi Yunan medyasının ön sayfalarında. Basındaki haberlerde bolca 'işgal' kelimesi kullanılması dikkat çekerken, Türkiye ve KKTC'yi hedef alan başlıklar var.

Kathimerini 'Erdoğan: İki devletli formülde ısrar' başlığıyla Lefkoşa'daki kutlamaları aktardı, Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'un aynı gün Güney Kıbrıs'ta olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

MENENDEZ SAHNEYE ÇIKTI

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına karşı duruşuyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez'in sözlerini de sayfasına taşıyan Kathimerini, 'Senatör Menendez: Erdoğan, Kıbrıs topraklarından 40 bini aşkın askeri derhal geri çekmeli' başlığını tercih etti.

Ta Nea gazetesi Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Facebook hesabından paylaştığı mesajı haberleştirdi, Yunan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını ise 'Kara yıldönümü' başlığıyla sundu.

Yunanistan ayakta AP adını koydu: Erdoğan umutlarına soğuk su döktü

To Vima gazetesi, 'Erdoğan'ın yasa dışı uçuş manevraları' gibi skandal bir başlık attı, Cumhurbaşkanı'nı taşıyan uçağın Birleşik Arap Emirlikleri'nden doğrudan KKTC'ye uçarak bir ilki gerçekleştirdiğini yazdı. Kuzey Kıbrıs'a bugüne kadar Türkiye üzerinden uçulduğunu hatırlatan gazete, Abu Dabi'den havalanan Türk bayrağı renkli görkemli uçağın Ercan Havalimanı'na inişinin uluslararası topluma bir mesaj olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bu sabah İstanbul'dan canlı yayın yapan Skai televizyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası topluma KKTC'yi mümkün olan en kısa sürede tanıma çağrısını öne çıkardı.

GÜNEY KIBRIS GAZETESİNDEN DİKKAT ÇEKEN BAŞYAZI

Atina yönetimine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi, Başbakan Miçotakis'in sosyal medya hesabından paylaştığı mesajın Türk medyasında öfkeye neden olduğunu yazdı.

Ethnos gazetesi, 'Erdoğan Ercan Havalimanı'nı açıyor: Bugünden itibaren Kıbrıs adasındaki en büyük yolcu kapasitesine sahip olacak' başlıklı haberinin yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı'nın uluslararası topluma KKTC'yi tanıma çağrısı yapmasıyla ada üstündeki baskısına devam ettiğini kaydetti.

Güney Kıbrıs medyasından Cyprus Mail ise, sıra dışı bir başyazı başlığıyla okurlarının karşısına çıktı: 'Bölünme Kıbrıs'taki her iki tarafa da uygun!'

Gazete ayrıca 'Erdoğan yeni havalimanı terminalini övdü, uluslararası uçuşlar için çağrı yaptı' başlığıyla bir haber sundu.