Dünya Yunanistan’da yeni dönemin sesleri

Yunanistan’da yeni dönemin sesleri

07.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan’da yeni bir değişim kapıda. Bugün gerçekleştirilecek genel seçimler öncesi anketler Başbakan Çipras’ın koltuğunu ‘Yeni Demokrasi Partisi’ lideri Kiryakos Miçotakis’e bırakacağını öngörüyor. Miçotakis, tek başına iktidar olamazsa seçimin yenileneceğini söyleyecek kadar iddialı

Yunanistan’da yeni dönemin sesleri

Yunanistan’da halk erken genel seçim için bugün sandık başına gidiyor. Normal tarihinden yaklaşık 4 ay önce gerçekleşecek seçime, 20 siyasi parti katılacak. Ülkede 1928’den bu yana ilk kez yaz aylarında yapılacak seçimde, hem tatile gidenler hem de bugün sıcaklık tahmininin 35 derecenin üzerinde olması nedeniyle, katılım oranının düşük kalmasına ilişkin endişeler var.

Haberin Devamı

Son anketlere göre seçim yarışı, Başbakan Aleksis Çipras’ın liderliğini yürüttüğü sol SYRIZA ve ana muhalefette bulunan merkez sağ rakibi Yeni Demokrasi (ND) arasında geçecek. Kamuoyu yoklamaları, Çipras’ın erken seçim kararı almasına sebep olan 26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından, aradaki farkı kapatamadığını ve rakibini 8-11 puan geriden takip ettiğini gösteriyor. Seçimlerin bu şekilde sonuçlanması halinde ise krizin zirve yaptığı 2013’te Antonis Samaras’ın başbakanlığındaki kabinede, İdari Reform Bakanlığı görevinde bulunan 51 yaşındaki Kiryakos Miçotakis’in hükümeti kurma görevini üstlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda, “ülkenin en genç başbakanı” olarak son 4 yıldır görevini sürdüren ve ekonomi politikalarının yanı sıra Kuzey Makedonya ile yapılan isim anlaşması nedeniyle popülaritesini yitiren Çipras’ın, siyasi hayatına ana muhalefet lideri olarak devam etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Makedonya sorunu

Çipras, seçim öncesi son konuşmasını başkent Atina’daki Sintagma Meydanı’nda gerçekleştirirken, Miçotakis ülkenin ikinci büyük kenti Selanik’te halka seslendi. Halkı oy kullanmaya davet eden iki liderin de gündeminde ekonomi politikaları ve Kuzey Makedonya ile gerçekleştirilen isim anlaşması vardı. İktidara geldiği dönemde ekonomik kriz ve kurtarma paketlerinin ağırlığı altında bulunduklarını belirten Çipras, “Bugün 4 yıl sonra biz buradayız ancak IMF şahinleri artık ülkede değil. Troykanın teknokratları bizim adımıza karar vermiyor. Yunanistan yeniden Yunanlara ait” diye konuştu. Çipras, kriz döneminde kimlerin iktidarda olduğunu kimsenin unutmaması gerektiğine işaret ederek, “Ülkeyi uçurumdan aşağı yuvarlayanları yeniden direksiyon başına geçirmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

Özellikle muhafazakar kesimler tarafından eleştirilen Kuzey Makedonya ile isim anlaşmasını savunan Çipras, “O ülkenin (Kuzey Makedonya) hava sahasını Yunan savaş uçakları koruyor, Türklerinki değil. O ülke artık, Yunan mirasının sembol ve figürleri üzerinde hak iddia etmiyor” dedi.

Haberin Devamı

ND partisi Başkanı Miçotakis ise halkı sandığa gitmeye çağırarak, “Sandıkları milyonlarca oyla doldurmalıyız. Kayıp yok, bahane yok, plaja gitmek yok” açıklamasında bulundu ve seçimden tek başına iktidar olarak çıkmayı hedeflediklerini ifade etti. Miçotakis, isim anlaşması konusunda hükümeti eleştirerek, “Gerçek, hakiki Makedonya için güçlü bir mücadele vereceğiz ve bazılarının Yunan halkının desteğini almadan imzaladığı bu kötü anlaşmanın olumsuz sonuçlarını ortadan kaldıracağız” diye konuştu. Miçotakis vergileri azaltmayı ve özelleştirmeyi gündeme almayı vadediyor.

Yeni dönemde ülkenin tek başına iktidarla mı yoksa koalisyon hükümetiyle mi yönetileceği sorusunun cevabını meclise girmeyi başaracak parti sayısı verecek.

Türkiye’yi nasıl etkiler?

Yunanistan’da yönetimin değişmesi ve sağ bir iktidarın göreve gelmesi, son dönemde Kıbrıs ve Akdeniz’deki gelişmeler gibi konularda yaşanan gerilimin yükselmesine işaret edebilir. Programını daha çok ekonomi üzerine kurmasına rağmen, Miçotakis’in başbakan olması durumunda Çipras’tan daha sert bir dış politika izlemesi bekleniyor. Kuzey Makedonya konusunda halkın büyük desteğini alan Miçotakis’in Türkiye’ye karşı benzer şekilde sert bir tutum takınacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Miçotakis kimdir?

Eski başbakan ve Yunan siyasetine özellikle 90’larda damgasını vurmuş isimlerden Konstandinos Miçotakis’in oğlu ve eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis’in kardeşi olan Kiryakos Miçotakis, seçimin en büyük favorisi durumda. Miçotakis ailesi, sosyalist Papandreou ve muhafazakar Karamanlis aileleri gibi, Yunan siyasetinin en önemli aktörlerinden biri. Bu nedenle Yunanistan’da “yeni bir hanedanlığın başlayacağı” şeklinde söylemler seçim sürecinde sıklıkla kullanılıyor. 1968’de Atina’da doğan Miçotakis, Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler fakültesi mezunu. 2004’te ilk kez ND milletvekili seçilen Miçotakis 2016’da partisinin lideri oldu. Kiryakos Miçotakis, son yerel seçimlerde büyük bir oy çoğunluğu ile Atina Belediye Başkanı seçilen Kostas Bakoyanni’nin de dayısı.