Dünya Yunanistan'ı aldı bir korku! Türk SİHA'ları fırtına kopardı

Yunanistan'ı aldı bir korku! Türk SİHA'ları fırtına kopardı

25.12.2022 - 10:33 | Son Güncellenme:

Türk silahlı insansız hava araçlarının Balkan ülkesine satışıyla etekleri tutuşan Yunanistan, Dışişleri Bakanı Dendias üstünden Ankara'ya mesajlar gönderdi. Sırbistan'ın arkasına saklanan Yunan medyası ise, yeni Türk drone'larını anında haberleştirdi.

Yunanistanı aldı bir korku Türk SİHAları fırtına kopardı

Suriye'den Libya'ya, Dağlık Karabağ'dan Etiyopya'ya ve son olarak Ukrayna'ya birçok savaşın kaderini değiştiren Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı, artık resmen Balkan ülkesi Arnavutluk'tada havalanacak. Arnavutluk hükümeti ile Baykar arasındaki anlaşma başkent Tiran'da imzalandı. Üç Bayraktar TB2'nin Arnavutluk ordusunun hizmetine sunulmasını sağlayacak anlaşma töreninde kürsüye çıkan Başbakan Edi Rama, Türkiye ile aynı tarafta ve stratejik ortak olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Edi Rama'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a özel olarak teşekkürlerini sunduğu anlaşmadan bir gün sonra, Tiran yönetiminin bir başka konuğu daha vardı: Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias.

Haberin Devamı

Geçen ay Libya'nın başkenti Trablus'ta yaşadığı büyük diplomatik fiyaskoyla gündeme gelen Nikos Dendias, Tiran'da Arnavut mevkidaşı ve Başbakan Rama ile görüştü. Rama ile öğle yemeği yiyen Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alınmasına dair rahatsızlığını gizlemedi. Arnavutluk'un Avrupa Birliği üyesi olmayı seçerek 'kilit bir seçim' yaptığını vurgulayan Yunan bakan, Başbakan Rama ile görüşmesinin ardından son bir açıklama yapmak istediğini söyledi.

Dendias, Rama'ya Türkiye ile işbirliği yapan kimseyle sorunları olmadığını ancak 'Türk yayılmacılığı'yla büyük bir sorun yaşadıklarını iletti. Yunan bakan, herhangi bir faktörün Avrupalı ideallerine hizmet etmesi gerektiğini savunup Arnavutluk'tan 'yayılmacılığın tezahürü'ne izin vermemesini istedi. Nikos Dendias, daha da ileri gidip Türkiye'nin amacının işbirliği değil bölgede nüfuz elde ederek 'yayılmacı politikası'nı uygulamak olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Yunanistanı aldı bir korku Türk SİHAları fırtına kopardı

Yunan Skai televizyonu, Tiran temaslarını 'Arnavutluk'la Bayraktar anlaşmasının ardından Dendias'ın Türkiye'ye mesajları' başlığıyla sundu. Televizyonun diplomasi editörü Maria Tsilinikou Tiran'dan canlı bağlantı yaptı, haberde Nikos Dendias'ın Türkiye ile SİHA anlaşmasına imza atan Arnavutluk yönetimine 'açık bir mesaj' verdiği savunuldu.

Kathimerini gazetesi, 'Arnavutluk'tan Dendias: 'Yayılmacı güçler' Batı Balkanlarda sahneye çıktı' başlıklı haberinde Yunan dışişleri bakanının Balkan turunu aktardı. Gazete, Dendias'ın "Bu yayılmacı güçler, korkarım işbirliği değil Avrupa değerleri ve perspektifiyle tutarsız nüfuz alanları yaratma nihai hedefiyle Batı Balkanlara yaklaşmayı deniyor" cümlesini öne çıkardı.

SIRBİSTAN'IN ARKASINA SIĞINDILAR

'Sırbistan Türkiye'yi Kosova'ya Bayraktar vermemesi için uyarıyor' diyen CNN Yunanistan, Tiran'da atılan imzalara ilişkin çok sayıda habere yer verdi. 'Türkiye-Arnavutluk Bayraktar anlaşmasının ardından Dendias'ın mesajları' başlıklı metnin yanı sıra, 'Dendias: Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne katılma kararı doğru-Türkiye ile ilişkilere dikkat' başlığı atıldı.

Haberin Devamı

Türk savaş uçaklarının yanı sıra insansız hava araçlarının da Yunan hava sahasını ihlal ettiğini öne süren CNN Yunanistan, Türk drone'larından birinin Girit Adası'nın hemen kuzeyinde yer alan Martı Adası'nın (Glaros Adası) üstünde uçtuğunu savundu. Söz konusu adacık, aslında bir kayalık ve üstünde kimse yaşamıyor. Martı Adası semalarındaki Türk drone'nunun engellendiğini yazan televizyon, F-16 jetlerinin ise İzmir Karaburun'un karşısında yer alan Koyun ve Pasas adalarının üstünde seyrettiğini ileri sürdü.

Skai televizyonu aynı haberi 'Gözdağı sürüyor' başlığıyla internet sayfasına taşırken, Kathimerini 'Hava sahası ihlalleri drone'ların kullanılmasıyla devam ediyor' dedi.

Yunanistanı aldı bir korku Türk SİHAları fırtına kopardı

ANINDA HABER OLDU

Kathimerini gazetesi, 'ANKA ve KIZILELMA: Türk savunma sanayiinden yeni drone'lar' başlıklı bir haberi ilk sayfasından verdi. Kızılelma'nın ilk testlerinin kısa süre önce yapıldığını kaydeden gazete, söz konusu testleri ANKA-3 MIUS'un tanıtımının izlediğini yazdı.

TAI tarafından üretilecek ANKA-3 MIUS'un ilk test uçuşunun ise gelecek yıl yapılmasının beklendiğini bildiren Kathimerini, Kızılelma'yı üreten şirketin ise uluslararası üne sahip Bayraktar TB2 ile aynı olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Yunanistanı aldı bir korku Türk SİHAları fırtına kopardı

CNN YUNANİSTAN: ATİNA'NIN KIRMIZI ÇİZGİSİ

CNN Yunanistan ayrıca, 'Atina'nın kırmızı çizgisi-Yunan tarafı her şeye hazır' başlığıyla bir özel haber yayımladı. Stavros Ioannidis imzalı haberde, Türk tarafının meydan okumalarına izin verilmeyeceğinin duyurulduğu ancak seçim öncesi gerilim tuzağına da düşülmeyeceği savunuldu. Ege Denizi ve Meriç çevresindeki birliklere hazırlıklarını Noel tatili boyunca sürdürmeleri istenirken, hiç kimsenin Türk tarafının sürpriz bir manevrasını göz ardı edemeyeceği belirtildi. Her gün havalanan 20 veya 30 jetin Ege'deki dar bir alanda giriştiği manevraların kaza riskini geometrik olarak artırdığını kaydeden CNN Yunanistan'a göre, Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos tüm senaryolara hazırlandıklarını söyledi.