Ekonomi Dünyalar farklı seçimler de...

Dünyalar farklı seçimler de...

20.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yılın ilk yarısında tüm dünyada en çok satılan modeller açıklanırken, Avrupa hatta Türkiye’de bu sıralama önemli farklılıklar gösteriyor. Özellikle Türkiye’nin seçimleri, ülkemize has unsurlar taşıyor

Dünyalar farklı seçimler de...

Dünyalar farklı seçimler de...
Tüm dünyada pazar analizleri ve araştırmalar yapan Jato’nun, bu yılın ilk yarısı için gerçekleştirdiği “Dünyada en çok satılan otomobiller” listesi, “bizim açımızdan” ilginç farklılıkları ortaya koyuyor. Tüm dünyada bu yılın ilk yarısında en çok satan araç Ford F-150 pick-up olurken, ikinci sırada Toyota Corolla, üçüncü sırada da VW Golf yerini aldı. Honda Civic’in 4., Toyota RAV4’ün 5. sırada bulunduğu listede, sırasıyla Nissan X-Trail (Rouge), VW Passat (Magotan), Honda CR-V ve HR-V (Vezel), Chevrolet Silverado bulunuyor. Passat, Çin pazarında Magotan olarak satılan ikizi, Nissan X-Trail ise ABD dahil önemli pazarlarda Rouge adıyla satılan versiyonuyla en çok satanlar arasına girmiş. Ford F-150 ve Chevrolet Silverado Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın neredeyse büyük bölümünde satılmazken, Amerika, Kanada, Meksika gibi ülkelerdeki satışlarıyla listenin ilk sırasını alıvermiş.

Haberin Devamı

Bununla birlikte söz konusu “50 modellik” listede, bırakın Türkiye’yi, Avrupa’da bile satılmayan başka modeller de var. Tıpkı Çin pazarının çoğu kez “bir numarası” olan Wuling Hong Guang ya da Volkswagen’in sadece Çin pazarı için ürettiği “Lavida”, Great Wall’un Hover H6 modeli gibi... Bu da, kıtalara göre otomobil üreticilerinin etkinlikleri ve pazarların kendilerine has özelliklerinden kaynaklanıyor tamamen. Ve Çin, dünyanın en büyük otomobil pazarı olduğundan, orada tutulan bir model, doğrudan “dünyanın en çok satanları” listesine girebiliyor.

Dünyalar farklı seçimler de...

Dünyalar farklı seçimler de...

Dünyalar farklı seçimler de...

AVRUPA DAHA YAKIN

Avrupa’nın otomobil seçimleri ise, malum yakınlığımızdan ötürü, daha yakın gibi görünüyor. Zira Avrupa’nın “ilk 10”u içinde bulunan Renault Clio, Nissan Qashqai, Ford Focus gibi otomobiller, Türkiye’nin de ilk 10 listesinde yer alıyor. Ancak Avrupa’da uzun yıllardır süre gelen hatchback hakimiyeti halen devam ediyor. Bu nedenle de VW Golf, Renault Clio ve VW Polo, en çok satan ilk 3 araç ve üçü de hatchback...

Haberin Devamı

Türkiye’de ise sedan geleneği devam ediyor ve bu da, en çok satılan modeller listesinin büyük bölümünde sedan modellerin bulunmasına neden oluyor. Türkiye’de üretilen Megane Sedan ve Fiat Egea Sedan, tatlı bir rekabet içinde ilk iki sırayı parsellerken, onları uzaktan uzağa Clio HB izliyor. Zaten Clio, i20 ile birlikte ilk 10’a girebilen sadece iki hatchback araçtan biri. Bu da, “pazarın tercihleri” kriterine giriyor. Örneğin ABD’nin yanı sıra Tayland, pick-up pazarının ciddi şekilde baskın olduğu ülkelerden... Brezilya daha çok küçük hatchback severken, Hindistan küçük sedanlara ve arazi araçlarına ilgi duyuyor...

Yenilenen Fabia ekim ayını bekliyor

Skoda’nın B segmentindeki popüler otomobili Fabia, piyasaya çıkışından 4 yıl sonra kapsamlı şekilde yenilendi. Tasarımın yanı sıra teknolojik donanımlarıyla da yenilenen Fabia, Türkiye yollarına Ekim ayından itibaren çıkmaya başlayacak.

Dünyalar farklı seçimler de...

Türkiye’de ve dünyada Fabia’nın önemli bir model olduğunu ifade eden Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, “Fabia, 19 yıllık süreçte Skoda’nın vazgeçilmez modellerinden biri haline geldi. 2018’in ilk 7 ayı itibariyle 1.687 adet satışla toplam satışımızın yüzde 12’sini oluşturarak önemli bir pay elde etti... Yenilenen Fabia’nın Ekim ayı itibariyle pazara sunulacak olması ile Fabia’nın segmentteki ağırlığının devam etmesini öngörüyoruz” dedi. Başar, yenilenen Fabia ile mevcut modelin fiyat farkını minimum oranda tutacaklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Yenilenen Fabia’da yeniden tasarlanmış radyatör ızgarası, farlar, isteğe bağlı LED teknolojisiyle de satın alınabilen yeni stop lambaları, farklılaşan ön ve arka tamponlar, yeni alaşım jantlar dikkat çekiyor. İç mekanda kullanılan yeni malzemelerin yanı sıra donanımlar, otomobile lüks hava katıyor. Yeni “Simply Clever” detaylar, iç mekanın işlevselliğini artırıyor.

Skoda, yenilenen Fabia’da üç silindirli 1.0 lt benzinli motorlar kullanıyor. Giriş seviyesi motoru olan 75 PS’lik 1.0 lt MPI motor, 100 km’de 4.8 lt tüketiyor. Türkiye’de satışa sunulacak ikinci motor seçeneği ise 1.0 lt TSI. Bu motorun 110 PS’lik versiyonuyla Türkiye’de satılacak Fabia’da, motor seçeneklerine göre 5 ve 6 ileri manuel vites seçeneklerinin yanı sıra 7 ileri DSG otomatik şanzıman da bulunacak.

Haberin Devamı

Dünyalar farklı seçimler de...

En kızgın Stelvio da geldi

Alfa Romeo’nun sportif SUV’u modeli Stelvio’nun en güçlü versiyonu olan “Stelvio Quadrifoglio”, Türkiye’de satışa sunuldu. Almanya’da Nürburgring pistini 7 dakika 51.7 saniyede turlayarak dünyanın en hızlı seri üretim SUV’u unvanını kazanan Stelvio Quadrifoglio’da, 2.9 lt V6 Twin-Turbo motor görev yapıyor. Stelvio’nun kaputunun altında görev yapan motor, tam 510 HP gücü sadece 150 milisaniyede vites değişimi gerçekleştirebilen 8 ileri otomatik şanzımanla dört tekerleğe birden aktarabiliyor. Stelvio Quadrifoglio, 0’dan 100 km/s hıza sadece 3.8 saniyede ulaşıyor. “AlfaLink” adaptif süspansiyon sistemiyle yol tutuş kabiliyeti mükemmele yakın olan Stelvio Quadrifoglio’yu durdurma görevini, Alfa Romeo’ya özgü yenilikçi elektromekanik Entegre Fren Sistemi (IBS) üstleniyor.

Haberin Devamı

Aracın iç mekanında da deri, kumaş ve karbon fiber olmak üzere farklı malzemeler, birbirini tamamlayan şekilde yerini alırken, “Alfa DNA sürüş modu”, çift bölgeli klima, Harman/Kardon imzalı 14 hoparlörle donatılan Alfa Connect bilgi ve eğlence sistemi gibi donanımlara sahip.

Dünyalar farklı seçimler de...

Ducato’ya farklı üye

Fiat Professional ailesinin önden çekişli motor gücü ve geniş yükleme alanıyla dikkat çeken üyelerinden Ducato, yeni bir gövde seçeneğine daha kavuştu. Dinamik tasarımı, fonksiyonel iç mekânı ve düşük işletim maliyetleriyle ön plana çıkan Ducato’nun, 9.5 m3’lük hacme sahip kısa aks mesafeli yeni versiyonu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçebilmesiyle de ilave avantaj sağlıyor.

Araçta, 2.3 lt 130 HP’lik motor, 6 ileri vitesli manuel şanzıman bulunuyor. Ducato’da çok amaçlı akıllı cihaz tutucu, soğutmalı eşya gözü, bardak tutucular, büyük eşya gözleri, kol dayama, Bluetooth bağlantısı gibi donanımlar sunuluyor. Güvenlik donanımlarının da zengin olduğu Ducato Van 9.5 m3, 124 bin 900 TL’den başlayan fiyatlara sahip.