Tatil Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

22.11.2017 - 11:18 | Son Güncellenme:

Napoli halen yaşanılan dünyanın en eski üçüncü kenti. İtalya'nın güneyinde bulunan Napoli, ülkenin turizm merkezlerinden biri. Akdeniz'in simge kentlerinden biri olan Napoli, UNESCO koruma listesinde yer alıyor. Napoli aynı zamanda kan donduran işkenceleriyle tanınan Kral Ferdinand'ın da yaşadığı kentti.

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Napoli, İtalya'nın ruhu olarak da anılan bir kent. Dünyanın halen yaşanılan en eski üçüncü kenti olan Napoli, dar sokakları, keşmekeşi ve canlılığıyla tipik Avrupa kentlerinden oldukça uzak bir profil çiziyor. İşte Napoli kenti hakkında bilinmesi gerekenler.

Haberin Devamı

Napoli nerede? Napoli kentine nasıl gidilir?
Napoli ya da bölgede yaşayanların söylediği şekliyle Napule antik Yunancada Nea Polis yani "yeni kent" anlamına geliyor. İtalya'nın güneyinde Campania bölgesinde yer alan Napoli, kendisiyle aynı adı taşıyan körfezin kıyısında bulunur. Napoli'nin hemen doğusunda bulunan Vezüv aktif bir yanardağdır. En son geçtiğimiz yüzyıl patlayan yanardağ, 1281 metre yüksekliğiyle Napoli'nin de en yüksek noktasıdır.

Napoli ile İstanbul arasında doğrudan uçak seferleri bulunuyor. İki saatlik bir uçuşun ardından Napoli'ye ulaşmak mümkün. Capodichino Havaalanı, Napoli'nin yedi kilometre kuzeyinde yer alıyor. Alibus adını taşıyan otobüslerle havaalanı ile kent merkezi arasında ulaşım imkanı bulunuyor. Napoli Tren Garı ve Molo Beverello limanında duran Alibus dışında taksiler de havaalanı ve kent merkezi arasında ulaşımı sağlıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Napoli hakkında bilinmesi gerekenler...
Napoli, İtalya'nın güneyinde Campania bölgesinde bulunan bir kenttir. Campania'nın en büyük kenti olan Napoli'nin merkezi nüfusu 975 bindir. Metropolitan bölge baz alındığındaysa nüfus 3 milyonu aşmakta. Pizza ve makarnasıyla ünlü kent, yaşam tarzıyla da dikkat çekiyor. 30 bölgeye ayrılmış olan Napoli kendisiyle aynı adı taşıyan körfezin kıyısında yer alıyor.

Tam bir Akdeniz kenti olan Napoli, iklim olarak da Akdeniz'in tüm özelliklerini taşır. Dört mevsim ziyaret edilebilen Napoli'de yaz aylarında sıcaklık ortalaması 30 derecedir.

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Kendisine has Napoliten şivesinin konuşulduğu kentin turistik bölgelerinde İngilizce bilenlere rastlamak mümkün. Resmi para biriminin avro olduğu Napoli'yi ziyaret etmek için geçerliliği bulunan bir Schengen vizesine sahip olmanız gerekiyor.

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Napoli tarihi hakkında bilinmesi gerekenler...
Dünyada yaşamın sürekli olarak devam ettiği en eski üçüncü kent olan Napoli, Neolitik Çağ'dan bu yana bir yerleşim yeri. Antik Yunanların Nea Polis yani "yeni kent" dedikleri şehir, başlarda bir Yunan kolonisiydi. Rodos'tan gelenler tarafından kurulan Napoli, tarih boyunca önemini korudu. Antik Pompeii kentinin de yakınlarında bulunduğu Napoli, zamanla Roma hakimiyetine girdi.

Haberin Devamı

Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılmasından sonra Doğu Roma (Bizans) hakimiyetine giren Napoli, uzun yıllar İstanbul'dan yönetildi. 9. yüzyıldan sonra başlayan Norman istilalarının ardından kurulan Sicilya Krallığı'nın bir parçası olan Napoli, Avrupa'daki en eski üniversitelerden biri olan 2. Federico Ünviersitesi'ne de ev sahipliği yapar.

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

13. yüzyıldan itibaren Napoli Krallığı'nın merkezi olan şehir, Rönesans döneminde birçok önemli sanatçıya ev sahipliği yapmıştır. Ünlü heykeltıraş Bernini, Napoli doğumlu bir sanatçıdır.

Napoli Kralı Ferdinand 15. yüzyılda kan donduran işkencelerle ün yapmış bir kraldı. Yemeğe davet ettiği önemli isimleri zehirleyen ya da işkencelerle öldürten kral, daha sonra bu isimleri sarayındaki bir odada mumyalatarak sergilemekteydi.

16. yüzyılda Fransa ve İspanya arasındaki savaştan sonra İspanyol hakimiyetine giren şehir, Garibaldi'nin 1861'de İtalya birliğini sağlamasıyla ülkenin bir parçası haline gelir.

Haberin Devamı

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Napoli kentinde görülmesi gereken yerler...
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Napoli,çok sayıda meydan, katedral ve tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. San Lorenzo Maggiore Kilisesi, Napoli Katedrali, kent meydanında bulunan San Francesco di Paola Napoli'de mutlaka görülmesi gereken dini yapılardır.

Piazza del Plebiscito, Spaccanapoli, San Gregorio Armenio caddesi, Galleria Umberto gibi yerler kentin en canlı noktaları konumunda. Alışveriş ve eğlencenin kalbinin attığı bu bölgelerin yanı sıra kentte çok sayıda neo-gotik eseri özellikle mimari tutkunları ziyaret edebilir. Bunlar arasında en ünlülerinden biri de Castello Aselmeyer'dir.

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Sotterranea, Napoli Arkeoloji Müzesi, Castel dell'ovo, Castel Sant'Elmo, Posillipo Arkeolojik alanı, San Carlo Tiyatrosu, Capodimonte Müzesi, Orto Botanico Napoli'de görülmesi gerek diğer yerlerdir.

Bunun yanı sıra Napoli'den, Capri adası ve Amalfi kıyılarına da günübirlik geziler gerçekleştirilebilmektedir.

Haberin Devamı

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Vezüv Yanardağı ve Pompeii
Napoli'ye gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Vezüv Yanardağı eteklerinde bulunan Pompeii'dir. Napoli'ye 23 kilometre uzaklıktaki Pompeii milattan sonra 79'da Vezüv yanardağında meydana gelen büyük bir patlama sonrası lavlarla kaplanmıştır. Günümüzde bile o döneme ait kalıntıları görmek mümkündür. Antik Pompeii kentine ait pek çok kalıntıysa yerin altında gömülü bir şekilde durmaktadır.

Apollo Tapınağı, amfitiyatrosu ve daha bir çok kalıntısıyla Pompeii tarihe ışık tutmaya devam etmekte. 1997'den beri UNESCO koruması altındaki Pompeii, 1700 yıl boyunca kayıptı. 1748 yılında tesadüfen bulunan ve günışığına çıkartılan kent, bugün İtalya'nın en çok turist çeken yerlerinden biridir.

Dünyanın en eski üçüncü kenti: Napoli

Napoli mutafığı...
Napoli denince akla gelen ilk şeylerden biri kuşkusuz pizzadır. San Marzano dometesi, mozarella peyniri ve fesleğen kullanılarak yapılan Pizza Margarita kentin en ünlü yiyeceğidir. Adını kral Umberto'nun eşi kraliçe Margarita'dan alan Pizza Margarita'nın ilk yapıldığı pizzacı günümüzde de açıktır. Pizza Margarita'nın üç ana malzemesini oluşturan renklerin İtalyan bayrağına da ilham kaynağı olduğu iddia edilir.