Tatil Dünyanın en nadir bulunan pasaportu

Dünyanın en nadir bulunan pasaportu

12.06.2017 - 10:05 | Son Güncellenme:

Dünyanın en nadir bulunan ve yalnızca 3 kişinin sahip olduğu pasaportu Hospitalier Şövalyeleri (Malta Tarikatı) Pasaportu hakkında ilginç bilgiler.

Dünyanın en nadir bulunan pasaportu

1070 yılı civarında kurulmuş olan şövalye tarikatı Hospitalier Şövalyeleri (Malta Tarikatı) günümüze kadar Katolik yardım derneği olarak ulaşsa da tarihin bazı dönemlerinde güçlü bir devlet olarak varlığını göstermiş ve hatta güçlü bir ordu ve donanmaya sahip olmuştur.

Haberin Devamı

Hospitalier Şövalyeleri Osmanlı, Avrupa ve İslam toplumlarında büyük etkilere sebep olmuştur.

1309 yılında bugün Yunanistan'a bağlı Rodos Adası olan toprak parçasını ele geçirmişler ve burada bir sağlık merkezi kurarak bağımsız bir devlet statüsüne ulaştılar. 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman önderliğindeki Osmanlı Ordusu Rodos Adası'nı fethetti. Bunun üzerine Hospitalier Şövalyeleri (Malta Tarikatı) 5. Karl tarafından kendilerine bağışlanan Malta Adası'nı üst edindi. Osmanlı Devleti'nin saldırılarına karşı ordusunu ve donanmasını güçlendiren Hospitalier Şövalyeleri (Malta Tarikatı) çok gelişmiş bir sağlık merkezi kurdular. Malta Adası 1798 yılında Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart tarafından fethedildi. Bu sebeple tarikat 1834 yılında, merkezini günümüz İtalya'sının başkenti olan Roma'ya taşıdı.

Haberin Devamı

Hospitalier Şövalyeleri (Malta Tarikatı) her ne kadar günümüzde devlet statüsünde bir kurum değilse de Birleşmiş Milletler'de gözlemci olarak görev almaktadır. Tarikatın 104 ülke ile diplomatik ililşkileri bulunmaktadır. Bazı ülkeler bu tarikata üye kişilere dokunulmazlık ve imtiyaz hakkı vermiştir.

Günümüzde Hospitalier Şövalyeleri Pasaportu (Malta Tarikatı) yalnızca Katolik Alemi'ndeki en önemli 3 kişiye verilmektedir.

Bu kadar nadir bulunan bir pasaport türü olmasına karşın bu pasaporta sahip olan kişiler Birleşik Krallık, ABD ve Yeni Zelanda gibi bazı ülkelere giriş yapamamaktadır.

Hazırlayan: Mehmet Can Kömürcü