Teknoloji Dünyanın en pahalı ilacı piyasadan kaldırılıyor

Dünyanın en pahalı ilacı piyasadan kaldırılıyor

25.04.2017 - 10:35 | Son Güncellenme:

İlk ticari gen terapisi ilacı olan Glybera, 1 milyon doların üstündeki fiyatı nedeniyle bu yılın bitmesiyle ticari kullanıma sunulmayacak.

Dünyanın en pahalı ilacı piyasadan kaldırılıyor

Uzun süren çalışmaların ardından UniQure adlı şirket tarafından ortaya çıkartılan Glybera adlı gen terapisi ilacı, Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanarak ticari kullanıma sunulan ilk gen terapisi ilacı unvanını almıştı. Lipoprotein lipaz eksikliği(LPLD) isimli genetik bozukluğu tek bir doz kullanımla tedavi edebilen ilaç, bir doz için 1 milyon doların üstünde olan fiyat etiketiyle dünyanın en pahalı ilaçları listesinde de ilk sıralara yerleşmişti. Şimdi ise ilacın geliştiricisi UniQure şirketi gelecek yıl ilacın satışa sunulmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

UniQure, ilacın üretimi ve pazarlaması için harcanan yüksek meblağlara karşılık ilacın üretimine devam etmelerini sağlayacak kadar talep olmadığını dile getirdi. Sigorta şirketlerinin, sağlık hizmeti sunan firmaların ve devlet kurumlarının ilacı kullanma konusunda hastalara maddi destekte bulunmaması ve LPLD'nin oldukça nadir görülüyor oluşu ilaca olan talebin beklenenin çok çok altında kalmasına neden oldu. UniQure, 27 Ekim tarihinde Avrupa İlaç Ajansı tarafından bitecek onayı yenilemeyeceklerini açıklarken 5 yıllık süre zarfında sadece bir kişinin ilacı kullandığını paylaştı.