Gündem Duran Kalkan'dan HDP'ye: AKP ile o kadar karşıtlaşılmamalıydı

Duran Kalkan'dan HDP'ye: AKP ile o kadar karşıtlaşılmamalıydı

31.08.2015 - 14:42 | Son Güncellenme:

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, "HDP yönetiminin, yine AKP ile seçim sonrası o denli karşıtlaşması ve 'CHP-AKP hükümet kursun, biz destek verelim' demesi de hatalıydı" dedi.

Duran Kalkandan HDPye: AKP ile o kadar karşıtlaşılmamalıydı

Adil Bayram” mahlasıyla Özgür Gündem’de gazetesinde yazdığı bilinen PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, "HDP yönetiminin, yine AKP ile seçim sonrası o denli karşıtlaşması ve 'CHP-AKP hükümet kursun, biz destek verelim' demesi de hatalıydı" dedi. Kalkan, "Bu nedenle, başta HDP olmak üzere tüm demokratik güçlerin seçim sonrası sürece özeleştiri temelinde yaklaşması ve gereken dersleri çıkarması şarttır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Duran Kalkan'ın, Özgür Gündem’de "Özeleştiri başarının anahtarıdır" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle;


"Hiç kimse bu görüşler doğru değildir, “Elimizden bir şey gelmezdi” dememelidir. Başta HDP olmak üzere tüm demokratik siyaset partileri, sendikalar, dernekler, özgür basın, kadın ve gençlik örgütleri, tüm demokratik güçler ve herkes seçimden sonraki sürece özeleştiri temelinde yaklaşarak gereken dersleri çıkarmalıdır. Çünkü yeni başarılara ulaşmak eskinin özeleştirisi ile başlar.

Örneğin, daha seçim gecesi HDP yönetiminin “Bazı oylarımız emanet” demesi doğru değildi ve de hatalıydı. Doğru değildi, çünkü halkın emanet oyları diğer partilerdeydi ve HDP’nin onlardan alacağı daha milyonlarca ve hatta on milyonlarca oy vardı. Hatalıydı, çünkü bu değerlendirme seçim ardından çok önem taşıyan siyasal etkinliği zayıflatıyordu.

Haberin Devamı

Yine HDP yönetiminin “Toplum bize muhalefet görevi verdi” belirlemesi de doğru değildi ve hatalıydı. Aynı zamanda bu belirleme, “Seçimi HDP kazandı” belirmesiyle de çelişkiliydi. HDP seçimi kazandıysa, o halde yeni iktidar o demektir. Burada oyun ve vekil sayısının azlığı veya çokluğu önemli değildir, önemli olan siyasi etki ve gelişmenin yönüdür. Bunun da HDP’de olduğu açıktır.

HDP yönetiminin, yine AKP ile seçim sonrası o denli karşıtlaşması ve “CHP-AKP hükümet kursun, biz destek verelim” demesi de hatalıydı. HDP olmadan CHP ile AKP’nin bir hükümet kuramayacağı ve kursalar bile bu hükümetin demokratik değerinin olmayacağı açıktı. Yani CHP-AKP hükümet kurma çalışmalarının içinde HDP de olmalıydı ve de buna öncülük etmeliydi.

Bütün bunlar, seçimde çok başarılı olan HDP’yi, seçim sonrası siyaseti yürütmede zayıf ve etkisiz hale getirdi.