Doğum Sonrası Düşük doğum ağırlıklı bebekler risk altında

Düşük doğum ağırlıklı bebekler risk altında

20.12.2018 - 11:48 | Son Güncellenme:

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre doğum kilosu belirtilen çocukların %10’u ‘Düşük Doğum Ağırlığına’ sahiptir.

Düşük doğum ağırlıklı bebekler risk altında

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre doğum kilosu belirtilen çocukların %10’u ‘Düşük Doğum Ağırlığına’ sahiptir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır konu hakkında detaylı bilgiler vererek, merak edilenleri açıkladı.

Haberin Devamı

Bebek 2.500 gramın altındaysa

Düşük doğum ağırlığının bebekler için risk oluşturduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Düşük doğum ağırlığı, gebeliğin 37. haftasından sonra doğan bir bebeğin ağırlığının 2.500 gramın altında olması durumudur. Düşük doğum ağırlıklı bebekler, ultrason görüntülemesinde kadın doğum hekimlerince yakalanır. Doğum öncesinde çocuk doktorlarına bilgi verilerek doğum öncesi gerekli hazırlıkların yapılması sağlanır. Çünkü düşük doğum ağırlıklı bebekler risk altındadır.” dedi.

Gebeliğin herhangi bir döneminde başlayabilir

Bazı bebeklerin anne karnında yaşadıkları problemlerden dolayı düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelebildiklerini belirten Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Anne karnında yaşanan sorunların neticesinde bebeğin büyümesi için gerekli oksijenin ve besin maddelerinin yeterli oranda sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Düşük doğum ağırlığı, gebeliğin herhangi bir döneminde başlayabilmektedir. Hamileliğin erken döneminde başlayan gelişme gerilikleri, genelde kromozom kaynaklı problemler veya annenin ek hastalıklarından kaynaklanan daha ciddi durumlardır. 32. hafta sonrasında başlayan büyüme geriliklerinde ise bebek artık belli bir gelişim ve ağırlığa ulaştığı için risk nispeten daha azdır.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tek risk faktörü anne değildir

Düşük doğum ağırlığının birçok nedeninin olduğunu ifade eden Meriç Çağrı Ağır, “Düşük doğum ağırlığı tek başına anne adayından kaynaklı problemlerden oluşmamaktadır. Bebeğe bağlı; çoğul gebelik, enfeksiyon, kromozom problemleri gibi nedenler olabileceği gibi anne adaylarına bağlı rahim ve plasentaya ait faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Bu 3 nedenden kaynaklı risk faktörlerini belirlemek ve engellemeye yönelik girişimleri geliştirmek son derece önemlidir. Bu sayede yaşam kalitesi yüksek bireylerin oluşturduğu sağlıklı toplumlara erişmek mümkün olacaktır.” dedi.

Sigara kullanımı doğum ağırlığını etkiliyor

Gebelikte sigara kullanımının bebeklerde doğum ağırlığını etkilediğine dikkat çeken Ağır, “Sigara plasenta perfüzyonunu düşürür ve hemoglobinin oksijen transportunu engeller. Gebelik sürecinde sigara kullanımına devam eden anne adaylarının bebeklerinde doğum ağırlığının azaldığı gözlemlenmektedir. Sigara kullanımına devam eden anne adayları, bebekleri için risk oluşturmaktadırlar. Alkol ve uyuşturucu gibi bebeğin gelişiminde sorun teşkil edebilecek maddelerin kullanılması da düşük doğum ağırlığı riskini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca anne adaylarında bulunan; Hipertansiyon, diyabet, anemi, kalp ve rahim hastalıkları ve enfeksiyon gibi hastalıklar düşük doğum ağırlığı riskini artırmaktadır.” dedi.

Haberin Devamı

45 kilonun altı riski arttırır

Anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ağır, “Anne adaylarının sağlıklı kilo alması gebelik süreçlerinde bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Anne adayı nasıl beslenirse bebek de o doğrultuda gelişim gösterir. Anne adayının 45 kilonun altında olması, bebeğin yeteri kadar beslenememesine neden olabilmekte ve düşük doğum ağırlığı riski oluşturmaktadır.” dedi.

Haberin Devamı

DDA prematüre bebeklerle karıştırılıyor

Düşük doğum ağırlık bebeklerin, prematüre bebeklerle karıştırıldığına dikkat çeken Ağır, “Düşük doğum ağırlığı, prematüre sonucunu doğurmaz. Prematüre, gebeliğin 37. haftasından önce doğan bebeklerdir. Prematüre bebeklerin organları gelişmediği için sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Düşük doğum ağırlıklı bebekler ise gebelik haftasına göre ağırlığı az olan bebeklerdir.” dedi.
Ağır, “Gebelik süreçlerinde anne adayları düzenli bir şekilde kontrollerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Anne karnındaki bebeğin gelişimi için doktor kontrolünde düzenli spor yapılması anne adayları için önem arz etmektedir.” dedi.

Yazarlar