Gündem E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınıyor?

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınıyor?

18.01.2018 - 10:54 | Son Güncellenme:

E-Devlet, 2500’e yakında hizmet ile 35 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyor. Açılışının onuncu yılında E-Devlet’te tasarım değişikliğine gidildi. Yapılan güncelleme ile kullanıcılar ana sayfada bulunan arama kutucuğuna hizmet adı ya da kurum adı yazarak istedikleri işleme daha kısa sürede ulaşabilecekler. E-Devlet ile SGK hizmet dökümü sorgulamadan araç plakasına yazılan ceza sorgulamaya, askerlik belgesi sorgulamadan tapu bilgileri sorgulamaya kadar birçok işlem yapılabilir.

E-Devlet’e nasıl giriş yapılır E-Devlet şifresi nasıl alınıyor

E-Devlet, vatandaşların sıra beklemeden kamu kurumlarının hizmetlerine ulaşmasını sağlar. Yenilenen yüzüyle sistem üzerinden işlemleri daha hızlı ve kolay gerçekleştirilebilir. E-Devlet’e nasıl giriş yapılır? E-Devlet şifresi nasıl alınır?

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET’E NASIL GİRİŞ YAPILIR?

E-Devlet girişi, turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Sisteme giriş için; E-Devlet şifresi, e-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. Kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen seçenek, E-Devlet şifresi ile giriştir. E-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı kullanılarak ya da arama kutucuğuna hizmet adı yazılarak istenilen işlem gerçekleştirilebilir.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-Devlet ile 400’e yakın kurum üzerinden işlem yapılabilir. Sisteme ihtiyaçlar doğrultusunda yeni hizmet eklemeleri yapılır. Son olarak; doğalgaz, su ve elektrik abonelikleri taşıma hizmetleri eklendi. E-Devlet ile en fazla işlem yapılan kurumların başında; Sosyal Güvenlik Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı gelir.
E-Devlet’te en fazla işlem gören hizmetler; SGK hizmet dökümü sorgulama, vergi borcu sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama ve mahkeme dava dosyası sorgulamadır. Bu işlemler dışında; mobil hat, hava tahmini, öğrenci belgesi, askerlik belgesi, günlük döviz ve hava tahmini sorgulama işlemleri de yapılabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi, herhangi bir PTT şubesinden alınabilir. Şifre, kapalı zarf içerisinde ve 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere erişim imkanı sağladığı için güvenlik açısından başka kişiler ile paylaşılmaması gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMASI GEREKİR?

Şifrenin unutulması halinde, turkiye.gov.tr internet sitesinden yeni şifre edinilebilir. Kullanıcıların yeni şifre alabilmesi için, sistemde kayıtlı cep telefonu numaralarının olması gerekir. Cep telefonu numarası kayıtlı olmayanlar ise yeni şifrelerini PTT şubelerinden alabilirler. E-Devlet şifresi dışında, diğer giriş seçenekleri ile de sisteme giriş yapılabilir.