Gündem E-Devlet girişi nasıl yapılır?

E-Devlet girişi nasıl yapılır?

18.05.2018 - 10:15 | Son Güncellenme:

Devlet kurumlarının vermiş olduğu hizmetlerden yararlanmak önceden oldukça zordu. Devlet gelişen teknoloji yardımıyla birlikte kurumlarını tek bir çatı altında toplayarak tüm hizmetlere erişim kolaylığını sağladı. Bugün 35 milyon kullanıcı tarafından aktif olarak faydalanılan bir sistem olan e-devlete nasıl giriş yapılır? E-devlet sistemi hangi hizmetleri verir?

E-Devlet girişi nasıl yapılır

E-devlet milyonlarca kullanıcısına kolaylık sağlamak adına yaklaşık 2500'ü aşkın hizmeti barındıran bir sistemdir. E-devlet sistemine girerek önceden alınması en zor olan belgeleri bile birkaç dakika içerisinde resmi nitelikte alabilmeniz mümkündür. Sorgulama işlemlerinden tutun da hava durumuna kadar birçok konuda vatandaşı bilgilendiren bu sisteme çeşitli yollarla giriş yapılması mümkündür.

Haberin Devamı

E-DEVLET GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

E-devlet sistemine giriş yapabilmek için öncelikle turkıye.gov.tr internet sitesini ziyaret etmelisiniz. Adres çubuğuna bu adresi yazdıktan sonra karşınıza gelen sayfadaki giriş yap sekmesine tıklamanızla birlikte sisteme giriş yapabilmek için birçok seçenekle karşılaşırsınız. Giriş seçenekleri ise; internet bankacılığı, elektronik imza, mobil imza, T.C kimlik kartı ve e-devlet şifresidir. Giriş işlemini, tercih ettiğiniz seçeneklerden biriyle yaptıktan sonra hangi kurumun hizmetinden yararlanmak istiyorsanız hizmetler kısmından o kurumu seçebilirsiniz.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-devlet şifresi sisteme giriş için en çok tercih edilen seçenektir. E-devlet şifresini temin edebilmek için en yakın PTT şubesine başvurmanız yeterli. Alacağınız şifre için ödemeniz gereken ücret 2 TL'dir. Kapalı bir zarf içerisinde verilen bu şifreyi kimseyle paylaşmamanız güvenliğinizin açısından önem taşımaktadır.

E-devlet şifrenizi unuttuysanız tekrar şifre alma işlemini yine turkıye.gov.tr adresinden gerçekleştirebilirsiniz. Ancak eğer daha önceden sisteme kaydettiğiniz cep telefonu numaranız varsa online olarak bunu gerçekleştirmeniz mümkün. Eğer daha önce sisteme bir cep telefonu numarası kaydetmediyseniz yine PTT şubelerinden birine giderek yeni bir şifre alabilirsiniz. Bu alacağınız şifre için 4 TL ödemeniz gerekir. Ya da diğer giriş seçeneklerini kullanarak giriş işleminize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILABİLİR?

E-devlet sistemi sayesinde önceden kurumların önünde saatlerce beklediğiniz hizmetleri birkaç dakika içerisinde alabilmeniz mümkün. E-devlet sisteminde en çok tercih edilen işlemler arasında SGK hizmet dökümü belgesi geliyor. Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı olan işlemler de en sık tercih edilen işlemler arasında.

E-devlet üzerinden 2500 'den fazla işlemi ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcu öğrenme, öğrenci belgesi alma, askerlik belgesi alma, hava durumları, dövizlerdeki değişiklik, dava dosyaları, elektrik, su, doğal gaz abonelik işlemleri gibi birbirinden bağımsız hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda son eklenen işlemler arasında soy ağacı öğrenme ve miras öğrenme gibi işlemler de e-devlete gösterilen ilgiyi katladı.