E-Kitap ve geleceği

Benim için zaman ve mekan kavramının sıfırlandığı tek yer kitapçılar ve kütüphanelerdir. O yıllanmış kağıt ve kurşun mürekkep kokusu müptela etmiştir beni… Eminim kitap sevenler için bir kütüphaneye girdiklerinde aldıkları haz anlatılamaz. O yüzlerce sayfanın arasındaki anlatılanların gizemi bir mıknatıs gibi çeker kitap kurtlarını kendine. Evimdeki küçük kütüphanemde benim için bir ibadethane gibidir.

Ama son zamanlarda ortaya çıkan ve bir virüs gibi hızla yayılan ekitap denen bir mucize varki onu tanıtmak istiyorum size bu ay. Artıları ve eksileriyle ne varsa anlatacağım.

Haberin Devamı

Ekitap kavramı elektronik kitap kavramının kısaltılmışıdır. İngilizce “ebook” olarak kullanılan bu kavram aslında bilgisayar ve bilgisayar temelli ekipmanların ( Cep telefonu, tablet bilgisayar vs.) kullanabileceği bir dosya formatıdır. Bu dosya formatıyla yazılan her eser kitap roman şiir vs. , bu ekipmanlar tarafından kolayca kullanılıp depolanabilir. Sizin kitapçıdan aldığınız 600 sayfalık bir roman ekitap halini alınca sadece birkaç yüz kilobaytlık bir yer tutar. Hem depolanması hemde maliyeti açısından son derece ucuz ve kullanışlıdır. Kağıt, baskı maliyeti yada diğer masraflar ekitapda olmadığı için basılı bir kitabı 25 tl ye alırken ekitabını sadece birkaç liraya alabiliyor olmanızın temelinde bu yatar. Kullanımı kolay, saklaması kolay ve depolanması kolay bir materyaldir ekitap. Koca bir kütüphanenin içeriğini minicik bir usb ye sığdırabilme mucizesini yaratır. Her ne kadar yayıncılık sektörü için bir mucize gibi gelsede aynı zamanda kişisel yayıncılığıda son derece kolaylaştırarak bindiği dalı keser gibi görünmektedir. Gelin nedenine kısa bir göz atalım.

Eğer yeni yetme bir yazarsanız ve ilahi bir yeteneğiniz yoksa hazırladığınız bir kitap dosyasını herhangi bir yayınevine kabul ettirmek en az yeni bir yayınevi kurmak kadar çetrefilli bir iştir. En az 6 aydan başlayan editör incelemeleri, daha sonraki sözleşme aşaması insanı canından bezdirir. Ama eğer aynı dosyanızı ekitap olarak yayınlamak isterseniz her şey sizin elinizdedir. İşte bu ay size bir ekitap yayınlamanın püf noktalarını ve yazımından satışına kadar nelere ihtiyacınız olacağını gösteren bir yol haritasını göstereceğim.

Haberin Devamı

Öncelikle kitabınızın hangi formatta olacağına karar vermeniz gerekir. Piyasada yirmiden fazla ekitap formatı vardır. Bunlardan en fazla kullanılanları pdf, Microsoft reader ve epub reader dır. Bu programlarda hazırlayacağınız bir ekitap genel kullanıcıların tamamına yakınına hitap edeceği için okunurluluğunuzu arttıracaktır. Bu programlarda ekitap hazırlamak için standart programlar mevcuttur ve piyasada cüzi fiyatlarla bulabilirsiniz.

Seçtiğiniz programı bilgisayarınıza kurduktan sonraki aşama editoryal incelemedir. Hazırladığınız ekitap dosyasının bir editoryal incelemeden geçmesi gerekir. Buna kısaca yazım hataları anlam kaymaları veya dipnot ve kaynak güncellemeleri diyeceğimiz bu aşama eserinizin profesyonelleşmesiyle doğru orantılıdır. Hiç kimse her sayfada ayrı bir yazım hatası ve anlamsız kavram hatalarının olduğu bir eseri okumak istemez. Onun için ilk yapmanız gereken bu hataları tamamen ortadan kaldırmaktır.

Haberin Devamı

Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra program sizden belgenizi kaydetmeniz ister, kaydettiğinizde kendi uzantısı ile dosyanızı kaydeder ve oluşturduğunuz dosya artık bu tip elektronik cihazlarla okunabilecek formatta bir ekitaptır.

Bir sonraki aşamanız ekitabınızın telif haklarına sahip olmaktır. Zira kitap telif sisteminde geçen tüm doğrular ekitap sistemi içinde vazgeçilmezdir. Telif haklarınıza sahip olmanız için en kısa yol belgenize bir zaman damgası almak ve bu damgayı saklamaktır. Piyasada size çok cüzi fiyatlarla zaman damgası sağlayan birçok firma mevcuttur. Elde edeceğiniz bu belge hazırladığınız ekitabın tamamen sizin eseriniz olduğu anlamına gelir.

Bu aşamada bittikten sonra hazırladığınız ekitabınıza uygun bir kapak tasarlamak bir sonraki aşamadır. Bunun içinde size profesyonel programları değilde piyasada bedavaya bile bulabileceğiniz ve internet arama motorlarında “ 3d kitap kapağı tasarlama yazılımı” olarak ulaşabileceğiniz hazır yazılımları önereceğim. Hiçbir profesyonel yetenek yada beceri gerektirmeyen bu programlar sadece sürükle bırak mantığıyla birkaç tuş darbesiyle hazır 3 boyutlu kapak tasarımları yapmanıza olanak verir. Hazırlayacağınız kapak da bitince yapmanız gereken son şey ekitabınızı dağıtmak yada profesyonelce satışa sunmaktır. İnternette ekitap satışı yapan bir çok firma mevcuttur. Aynı zamanda normal kitap satışıda yapan firmalar sadece yayınevleri aracılığıyla ekitap satışı yapar. Bununda nedeni halen türkiyede ekitaplara yönelik bir telif ve hak standartı oluşturulamasıdır. Çalışmalar halen devam ediyor ama yazımı yazdığım ana kadar hala bir çözüm bulunabilmiş değildi. Genede birçok internet satış yeri yazarlardan elen ekitaplarıda satışa sunmaktadır. Tek yapmanız gereken bu sitelerden birine başvurup eserinizi sözleşme ve satış anlaşması karşılığında satışa sunmaktır. İşte bu kadar basit. Sadece temel bilgisayar becerilerine sahip herkes kendi ekitabını yazıp yayınlayabilir ve satışını profesyonelce yapabilir. Şimdilerde daha çok yeni bir konu olduğu için pek bilinmesede birkaç yıl içinde kişiye özel yayıncılık kitapseverlerin sıkça duyacağı bir kuram olacaktır.

Klasik kitap tutkunları ekitaba her zaman mesafeli yaklaşsada kullanım kolaylığı, ulaşılabilirliği, maliyeti ( Özellikle ağaç dostu ) ve saklanabilirliği açısından geleceğin en önemli fenomeni olmaya aday bence ekitap.

Düşünsenize bir oda dolusu kitabı bir mp3 playerin içine sığdırabilen bu teknolojinin bir sonraki adımını merak ediyorum doğrusu…