Gündem EBA DYK başvuruları başladı mı? EBA DYK başvurusu nasıl yapılır?

EBA DYK başvuruları başladı mı? EBA DYK başvurusu nasıl yapılır?

20.09.2018 - 15:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığınca 5,6,7,9,10,11 12 ve mezun öğrencilere sunulan Destekleme ve Yetiştirme Kursları için başvurular başladı. EBA üzerinden gerçekleştirilen DYK başvurularının ardından kurs sınıfları oluşturulacak ve 1 Ekim itibariyle derslere başlanılacak. Peki EBA DYK kurs başvurusu nasıl yapılır?

EBA DYK başvuruları başladı mı EBA DYK başvurusu nasıl yapılır

Destekleme ve Yetiştirme Kursları için başvurular 17 Eylül'de başladı. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden alınan başvurular 21 Eylül tarihinde sona erecek. EBA sistemi üzerinden Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına başvurular yapılabilecek. Peki EBA üzerinden DYK kurs başvurusu nasıl yapılır?

Haberin Devamı

2018-2019 ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI BİRİNCİ - İKİNCİ DÖNEM VE YAZ DÖNEMİ İŞ TAKVİMİ

EBA DYK başvuruları başladı mı EBA DYK başvurusu nasıl yapılır

GENEL ESASLAR

1.1. Bu kılavuz, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler ile kursiyerler için resmî örgün ve yaygın eğitim kurumlarında açılan DYK’larla ilgili iş ve işlemleri kapsar.

BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

1.2. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel ortaokullar, imam hatip ortaokulları, resmî/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumları öğrencilerine yönelik kurslar örgün eğitim kurumlarında; mezun öğrencilere yönelik kurslar ise halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde açılır.

1.3. DYK’lar, Şubat 2015 tarih ve 2689 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi hükümlerine göre yürütülür.

Haberin Devamı

1.4. Kurslar, okul veya kurum müdürlüğünün e-kurs modülü üzerinden başvurusu ve il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı ile açılır. Kursların onay ve denetimi millî eğitim müdürlüğü adına il/ilçe komisyonları tarafından yapılır.

1.5. Kursların açılış/kapanış, onay, öğretmen-öğrenci kayıt, ders programları vb. iş ve işlemleri e-kurs (http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar ve http://e-kurs.eba.gov.tr/) modülü üzerinden yapılır.

1.6. DYK’larda kurs talebinde bulunan kadrolu/sözleşmeli öğretmenlere öncelik verilmesi esastır. Bu öğretmenlerin ihtiyacı karşılamaması hâlinde kurs merkezi müdür ve müdür yardımcıları görevlendirilebilir. Öğretmen ihtiyacının devam etmesi hâlinde ise il/ilçe millî eğitim müdürü tarafından çalışmasına onay verilen ücretli öğretmenler görevlendirilir.

1.7. DYK’lardaki mâli iş ve işlemler (ücret, ek ders), ilgili mevzuat hükümlerine göre kurs merkezlerince yürütülür.

1.8. DYK’lar özel öğretim kurumları veya herhangi bir yayınevi ile iş birliği içinde açılamaz.

1.9. Açılacak kurslarda öğrenci/kursiyerden herhangi bir ad altında ücret talep edilmez.

1.10. DYK’ların, örgün eğitim müfredatı kapsamında Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmî internet sayfasında yayımlanan kurslara ait örnek ders planları çerçevesinde yürütülmesi esastır. Planı yayımlanmayan dersler için o derse giren öğretmen tarafından ders planı oluşturulur. Resmi tatiller ile milli ve dini bayram tatillerinde kurs planlaması yapılmaz. Kurslara ait iş takvimi çerçevesinde öğretmen tarafından düzenlenecek ders planları en geç kursların açıldığı haftanın son iş gününe kadar kurs merkezi müdürlüğünce onaylanır.

Haberin Devamı

1.11. Kurslar, fiziki kapasitesi ve öğrenci/kursiyer potansiyeli yeterli olan resmî ortaokullar, imam hatip ortaokulları, ortaöğretim kurumları ile halk eğitimi merkezi müdürlüklerince açılır.

1.12. Mezunlara yönelik kurslar halk eğitimi merkezleri sorumluluğunda açılır. Ancak halk eğitimi merkezinin bulunmadığı veya fiziki kapasitesinin uygun olmadığı hâllerde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince kursiyerlerin yaş grubuna uygun görülen okullarda da açılabilir. Mezunlara yönelik kurslarının örgün eğitim kurumlarında açılması hâlinde, kurs açma/kapatma, ders
programları onay, öğretmen belirleme, öğrenci kayıt vb. tüm iş ve işlemleri halk eğitimi merkezi müdürlüklerince, halk eğitimi merkezi müdürlüğü bulunmayan yerlerde ise kursun açıldığı örgün eğitim kurumunun müdürlüğünce yürütülür.

Haberin Devamı

1.13. Kurs merkezlerinde bir dersten sınıf oluşturulabilmesi için, sınıftaki öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esastır.

1.14. DYK’lar, DYK iş takvimine uygun olarak açılır. Doğal afet, terör gibi olağanüstü durumlarda bu süreler il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından valilik oluru alınarak değiştirilebilir.

1.15.Yaz dönemi kurs merkezi başvurularında e-okul sisteminde sınıf atlatma işlemleri gerçekleştirilmediğinden öğrencilerin o yıl tamamladıkları sınıf seviyesi seçilecektir. Yaz dönemi kurslarında öğrencilerin tamamladıkları sınıf seviyesi müfredatı tekrar edilebilir veya bir üst sınıf seviyesinin müfredatı uygulanabilir.

1.16. DYK’larda açılan bir kursa, kursun açıldığı haftadan sonra öğrenci/kursiyer kaydı yapılamaz. Ancak kursların başladığı haftadan sonra nakil, yurtdışından gelme gibi değişik nedenlerle okula kaydı yapılan öğrencilerden müracaat edenlerin durumları kurs merkezi müdürlüğünce değerlendirilir. Kursa katılmasına karar verilen öğrencilerin kayıtları kurs merkezi müdürlüğünce e-kurs modülü üzerinden yapılır.

Haberin Devamı

1.17. DYK’larda görev alacak tüm öğretmenler, sınıf oluşturma işlemleri sırasında e-kurs modülü üzerinden görevlendirilir. Bir kurs merkezinde görev alacak öğretmenin, bu kurs merkezini tercih eden öğretmenler arasından öğrencinin tercihleri de dikkate alınarak kurs merkezi müdürlüğünce belirlenmesi esastır. Kurs merkezi müdürü, kendi okulundan öğretmen görevlendirebileceği gibi ilçedeki diğer okullardan bu kurs merkezini tercih eden öğretmenlerden de görevlendirme
yapabilir. İhtiyaç olması hâlinde, e-kurs modülü üzerinden ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesini talep edebilir.

1.18. 1’inci, 2’nci dönem ve yaz dönemi kurslarında öğrencilerin sınıf seviyelerine göre haftalık en fazla alabilecekleri ders saati tabloya göre uygulanır.

1.19. DYK’lara kayıt yaptıran öğrencinin kursa devamı zorunludur. Her kurs döneminde okutulması gereken toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10’ u kadar devam etmeyen öğrencinin kurs kaydı silinir. Sağlık raporuna dayalı hastalık, tabii afet, anne, baba ve kardeşlerden birinin ölümü gibi özürler sebebiyle oluşan devamsızlık bu kapsamda değerlendirilmez.

1.20. Kurslara devamları süresince kurs disiplinini ve işleyişini bozucu hâl ve hareketleri görülen öğrenci veya kursiyerler hakkında, kayıtlı oldukları okul/kurumların ilgili mevzuatına göre işlem yapılır.

1.21. 1.ve 2. dönem örgün eğitim kurumlarında açılan kurslarda; hafta içi bir günde en fazla 2 farklı dersten toplam 4 saate kadar, hafta sonu bir günde ise en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Yaz dönemi kurslarında hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Halk eğitimi merkezince yürütülen DYK'larda ise; 1.dönem, 2.dönem ve yaz döneminde hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilir. Ancak, bir günde her bir kurs sınıfına 2 saatten fazla aynı ders konulamaz.

1.22. Kurslara ait kazanım kavrama testleri, örnek ders planları ile programları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü resmî internet sayfasında “Kazanım Testleri” bölümünde yayımlanır.

1.23. DYK’larda bir dersten dönemlik açılan kurs süresi 16 ders saatinden az olamaz. Yaz kurslarında bu hüküm uygulanmaz.