Siyaset Ebelere sorumluluk veren yeni düzenleme yolda

Ebelere sorumluluk veren yeni düzenleme yolda

22.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her gebenin bir ebesi olması gerektiğini belirtti.

Ebelere sorumluluk veren yeni düzenleme yolda

Normal doğum ve sezaryenle ilgili açıklamalarda da bulunan Koca, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

SORUMLULUĞU PAYLAŞMALI: Her gebenin ebesi olmalı. Gebeyi, 9 ay süresince takip eden kişi olduğu için ebenin riskli gebeyi tespit etmesi ve hekime yönlendirmesi, ebenin gebelikle ilgili süreçlerde aktif rol almasını sağlamalıyız. Bugünkü durumda sorumluluk tamamen hekimlerin üzerinde gözüküyor. Ebe sadece hekimin yanında yardımcı bir eleman gibi bulunuyor. Biz diyoruz ki ebe de bu süreçte aktif olmalı, bu sorumluluğu paylaşmalıdır. Her gebenin bir ebesi olmalı, ebeler doğum sürecinin merkezine alınmalı.

TERCİHE BAĞLIYSA SGK ÖDEMEMELİ: Doğum, fizyolojik bir olay. Sezaryen ise bir ameliyat yöntemi. Sezaryen, anne ve bebek için sorun olduğunu gördüğümüz anda devreye girmesi gereken bir müdahaledir. Hem anne hem bebek açısından keyfi bir işlem olmamalı. Eğer tercihe bağlı sezaryen söz konusu ise bize göre geri ödeme kurumu (SGK) bunu ödememeli. Bizim bu noktada Sağlık Bakanlığı olarak ebenin sorumluluğunu düzenleyen bir uygulamaya geçmemiz gerekir. Sezaryende son zamanlarda bir artış var. Türkiye genelinde oran yüzde 53, özel sektörde yüzde 71’e çıktı. Kamu yüzde 41’lerde.

Haberin Devamı

AĞRI KORKUSUNU YENMEMİZ LAZIM: Normal doğumla ilgili bir ağrı korkusu var. Bizim bu ağrı korkusunu yenmemiz lazım. Bütün sorun bu. Ağrı korkusunu bilinçlendirme ile yeneceksiniz. Özellikle de bu noktada ebeleri merkeze alarak yapabilirsiniz. Ebe, gebenin en yakınındaki kişi olmalı, korkularını yenmek için psikolojik destek vermeli, anne adayının o ağrı korkusunu yenmesi için aktif devrede olmalı. Bu anlamda da ebeleri özel bir eğitimden geçirelim istiyoruz. Sertifika ve benzeri şekilde bunu belgeleyelim. Başka uygulamaları da doğumu kolaylaştırmak üzere özel bir eğitimle devreye almak istiyoruz.

ANNE SÜTÜYLE ERKEN TEMAS OLMUYOR: Anne sütüyle bebeğin erken teması sezaryende olamıyor. Erken teması normal doğumla mümkün. O duygu gelişmiyor ilk saatlerde. Dediğim gibi, sezaryende anne sütü ile beslenme oranları düşük. İkincisi, hem bebeğin hem annenin sağlığı açısından normal doğum önemli. Sezaryende annede kanama, enfeksiyon dahil olmak üzere komplikasyonlar daha fazla gelişebiliyor. Bebeğin solunum problemleri olmak üzere birçok durumun, sezaryende daha fazla olduğunu biliyoruz. Örneğin Yenidoğanın Geçici Taşipnesi (TTN), akciğerdeki sıvının atılamaması. Sezaryende flora gelişimi yeterince olamıyor. Her bebeğin ilk sütü bebeğe özeldir. Dolayısıyla siz bebeği ondan mahrum ediyorsunuz. Bu da ağırlıklı kolosrum dediğimiz özellikle flora gelişimini tetikleyen bir alımdan bahsediyoruz. Dolayısıyla bağışıklığın zayıflamasına ve enfeksiyona eğilimin artmasına neden oluyor. Bundan bebeği mahrum etmeye kimin hakkı olabilir?