Edirne Edirne'de Hedef Daha Fazla Turist

Edirne'de Hedef Daha Fazla Turist

09.11.2017 - 11:52 | Son Güncellenme:

Dünyada en çok ziyaret edilen kentler arasında yer alan Edirne'ye daha fazla turist çekmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu: "Turizmin gelişmesi için Valimizin başkanlığında önemli çalışmalar yapılıyor. Rakamlar sevindirici olsa da bu turist rakamları bizim için yeterli değildir. Bu sayıyı arttırmak için de bazı şeyler yapmalıyız" "2023 hedefimizi revize ediyoruz; 5 milyon turist, 5 milyar dolar gelir olarak. Bu hedefi şimdiden koyuyorum, yeter ki şehrin dinamikleri ile bu hedefler için çalışalım"

Edirnede Hedef Daha Fazla Turist

EDİRNE (AA) - En çok ziyaret edilen dünya kentleri arasında yer alan Edirne'yi daha fazla turistin ziyaret etmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Haberin Devamı

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den İstanbul, Antalya, Edirne ve Artvin'in uluslararası araştırma şirketi "Euromonitor International” tarafından hazırlanan "Dünyada en çok ziyaret edilen 100 kent" sıralamasında yer aldığını söyledi.

Hacıoğlu, 2016'da yapılan ve en az 24 saatlik konaklamayı içeren ziyaretler baz alınarak hazırlanan listede, İstanbul'un 9 milyon 174 kişiyle 15'inci sırada yer aldığını aktararak, 29'uncu sıraya 6,1 milyon turistle Antalya'nın, 68'inci sıraya 2,8 milyon turistle Edirne'nin ve 85'inci sıraya da 2,4 milyon turistle Artvin'in yerleştiğini ifade etti.

Edirne'nin bir cazibe merkezi olması dolayısıyla listede yer almasının sürpriz olmadığını belirten Hacıoğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Edirne hem Balkanlar'ın hem Avrupa'nın hem de Türkiye'nin bir cazibe merkezidir. UNESCO Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye bile bu şehrin tek başına şahikasıdır. Edirne'nin en önemli illerden biri olmasının bir diğer sebebi de İstanbul'u fetheden medeniyetin burada şekillenmiş olmasıdır. İstanbul'u fetheden duygunun, ruhun nasıl şekillendiğini görmek için insanlar buraya geliyor. Burası cihan imparatorluğunun şekillendiği yerdir. İnsanlar, hem mimari hem tarihi hem kültürel hem de savaş tarihi açısından Edirnemizi görmeye gelmekteler.

Bunun dışında UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Kırkpınar... Yiğitlerin nara attığı Sarayiçi çok ciddi bir cazibe merkezidir. Kırkpınar'ın olduğu günlerde Edirne'de boş oda bulmak mümkün değildir. İnsanlar o günlerde yer bulamadıkları için misafirlerini evlerde konaklatırlar. Aynı zamanda Kakava ve Hıdrellez bizim için çok önemli cazibe merkezidir. Hem yakından hem uzaktan insanlar Edirne'ye gelmektedir. Edirne üç medeniyetin, üç ülkenin birleştiği yerdedir. Bu yer başlı başına bir cazibe merkezidir. Bunun dışında Bando ve Ciğer festivali, konserler ve festivaller Edirne'nin cazibesini arttırmaktadır."

- "Turist sayısı arttırılacak"

Turizmin gelişmesi için Edirne Valisi Günay Özdemir başkanlığında önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Hacıoğlu, "Rakamlar sevindirici olsa da bu turist rakamları bizim için yeterli değildir. Bu sayıyı arttırmak için de bazı şeyler yapmalıyız. Son dönemde tarihi eserlerin ihyası konusunda önemli çalışmalar yapıldı. Tarihi ve kültürel eserlerin restore edilerek halkın hizmetine sunulması çok önemli. Kısa zamanda Makedonya Saat Kulesi bir ören yeri olacak. Yine yakın zamanda Sarayiçi ören yeri olacak. Balkanlar'ın ve Türkiye'nin en büyük interaktif müzesi Hıdırlık Tabya, Edirne Balkan Tarihi Müzesi olarak 700 gün sonra halkın hizmetine sunulacak. Mevcut 8 müzenin üzerine bu çalışmalar devam etmekte. Cihannüma restorasyonu 2018 programına girdi. Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılan Demirtaş Kışlası, Kültür Bakanlığı tarafından restore edilecek ve Osmanlı Medeniyet Müzesi haline getirilecek. Diğer taraftan Şükrü Paşa Kışlası yapılan bir protokolle Bakanlığımız tarafından teslim alındı. 2018 yılı içerisinde restore edilecek." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

- "Slogan belirlenecek"

Haberin Devamı

Gelecek yıllar için hedeflerini daha da yükselteceklerine işaret eden Hacıoğlu, yapılan çalışmaların yanı sıra 2019 yılı için Edirne'ye bir slogan belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Meriç ve Tunca nehirlerinin turizm açısından değerlendirilmesinin turist sayısını artırabileceğini anlatan Hacıoğlu, Valilik tarafından başlatılan sivil mimari örneklerinin turizme kazandırılması çalışmasının da buna katkı sağlayabileceğini bildirdi.

Hacıoğlu, Edirne'ye yeni bir festival ve karnaval konsepti bulunması gerektiğini belirterek, "Müdürlüğümüzün 2023 stratejisi 3 milyon turist ve 3 milyar dolar gelirdir. Biz zaten bu sayıya yaklaşıyoruz. Eminim ki 2017 yılının sonunda 3 milyon turist sayısına ulaşacağız. 2023 hedefimizi revize ediyoruz; 5 milyon turist, 5 milyar dolar gelir olarak. Bu hedefi şimdiden koyuyorum, yeter ki şehrin dinamikleri ile bu hedefler için çalışalım." değerlendirmesinde bulundu.