Edirne Edirne Kırmızısı Tiyatro Sahnesinde

Edirne Kırmızısı Tiyatro Sahnesinde

19.04.2019 - 15:33 | Son Güncellenme:

Edirne Kırmızısı tiyatro sahnesinde

Edirne Kırmızısı Tiyatro Sahnesinde


Olgay GÜLER/EDİRNE,(DHA) - EDİRNE'de, 18'inci yüzyılda uğruna yürütülen casusluk olaylarıyla adından söz ettiren, elde edilmesi oldukça güç bir renk olan Edirne kırmızısının tarihsel serüveni, 43'üncü Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Çargah Makamı' isimli tiyatro oyunuyla seyirciyle buluştu.


Edirneli gazeteci yeniden gün yüzüne çıkardığı Edirne Kırmızısı ilk kez resmi bir programa alınıp tiyatro oyunu olarak sergilendi. Oyunda Edirne Kırmızısı'nın tarihsel serüveni anlatıldı. Çalışmalarına Edirne'de devam eden Tiyatro Sanatçısı Batuhan Öztürk tarafından yazılıp yönetilen ve aynı zamanda başrolünü de kendisinin oynadığı oyunda Trakya Üniversitesi'nden gönüllü öğrenciler de rol aldı. Edirne Halk Eğitim Merkezi'nde tek perde olarak sergilenen yaklaşık 1 saatlik oyunu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle çok sayıda vatandaş izledi.


Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Edirne Kırmızısı'nın tanınırlılığını arttırarak şehre mal etme adına çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Hacıoğlu, "Bu değerin kullanılabilir olması için öncelikle bu oyunu sergiliyoruz. Bu önemli bir adım. Bizim nihai hedefimiz Edirne kırmızısında oluşan aksesuar ve ürünlerin zaman içinde ticari meta haline gelmesini sağlamak. Bunun için hep beraber çalışacağız. Valilik, üniversite, sivil toplum örgütleri ve gönüllülerle birlikte 2 yıldır bir çalışma içindeyiz. Bu çaba artarak devam edecek. Bu oyun da Edirne kırmızısı yani Türk kırmızısına algı oluşturma konusunda bir fırsat sağlayacak" dedi.

Edirne Kırmızısı'nın yeniden gün yüzüne çıkmasında büyük emeği bulunan gazeteci Orkun Akman da 2019'un Edirne Kırmızısı yılı olacağını dile getirdi. Akman, "Edirne kırmızısı ilk kez resmi bir devlet programında yerini aldı. Bu rengin uğruna casusluk faaliyetleri yapılmış. Sahteleri ve kopyaları yapılmaya çalışılmış bir renk. Doğru rengi bulunması için ödüller verilmiş ve yarışmalar yapılmış. Bu anlamda tarihsel süreci zengin olan bir renk. Oyun ile ilk adım atıldı. Bundan sonra defileler, belgeseller, filmler ve farklı etkinliklerle daha güzel bir konuma getirilecek" diye konuştu.