Ekonomi Efsane başkan hem hapis cezası aldı hem de kapı dışarı edildi!

Efsane başkan hem hapis cezası aldı hem de kapı dışarı edildi!

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Efsane başkan hem hapis cezası aldı hem de kapı dışarı edildi

Nissan, Renault ve Mitsubishi İttifakı’nın Başkanı Carlos Ghosn’un, maaşını düşük göstermek suçlamasıyla tutuklandığı, Japon üreticinin, aralarında şirket parasını şahsi ihtiyaçları için kullanmanın da bulunduğu iddialardan ötürü efsane yöneticisini kapı dışarı edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Japonya’nın uyusal yayın şirketlerinden NHK ve Kyodo ajansının haberlerine göre, 64 yaşındaki Ghosn, Tokyo’da maaşını düşük göstermek suçlamasıyla savcılar tarafından sorgulandı. Nissan’dan yapılan açıklamada da, aylardır süren şirket iç soruşturmada Ghosn’un, maaşını son 5 yıldır düşük gösterdiğinin ortaya çıktığı ve başkanın görevine son verileceği ifade edildi. Açıklamada, Ghosn’un, firmanın kazancını şahsi ihtiyaçları için kullanmak da dahil olmak üzere bir dizi kusurlu davranışlarının tespit edildiği kaydedildi. Ghosn’un ikramiyelerle birlikte kazancını 40 milyon dolar düşük gösterdiği iddia ediliyor.

Nissan, Ghosn ile birlikte tanıtım direktörü olan Greg Kelly’nin de usulsüzlük yaptığının tespit edildiğini, şirketin Japon yetkililerle işbirliği yapmaya hazır olduğu kaydedildi. Tüm bu gelişmelerin ardından Renault hisseleri, Paris borsasında yüzde 13 değer kaybetti.

Haberin Devamı

İttifak şüpheli

Uzmanlar, aynı zamanda Renault’nun Başkan ve CEO’su olan Ghosn’un Nissan’daki görevinden alınmasının, Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının geleceğinin sorgulanmasına neden olacağını kaydediyor.

Ghosn, 1999 yılında Renault’ya katılmış, ortaklık kurulmasına öncülük ettiği Japon otomobil şirketi Nissan’ın devrini yönetmek amacıyla operasyon direktörü olarak Nissan’a geçmişti. İflasın eşiğindeki Nissan şirketinin mali yapısının iyileştirilmesi amacıyla fabrika kapatmaları da dahil katı yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, bu nedenli “maliyet katili” diye anılmaktaydı.

2001 yılında hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan’ın üst yöneticiliğine getirilmiş, 2005’te de Renault’nun üst yönetimine gelmişti. Yakıt veri manipülasyonu skandalının vurduğu Mitsubishi de, 2016’da Nissan-Renault’nun sermaye ortaklığına katılmıştı.

Renault hissedarları, haziran ayında Ghosn’a 2017 yılı için ödenecek 7.4 milyon euro’luk tazminatı onaylamıştı. Ghosn, bunun yanı sıra Nissan’dan da 9.2 milyon euro tazminat almıştı. Bir dönem oldukça medyatik olan Ghosn, Japonya’da yöneticiliğin tanımını değiştiren kişi olarak da anılıyordu.