Ege Ege’nin atığı enerji olacak

Ege’nin atığı enerji olacak

21.06.2018 - 00:13 | Son Güncellenme:

Batı Anadolu Grubu, Ege’nin külü ve çamurunu enerjiye dönüştürecek. İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, bu sayede hem çevrenin korunacağını hem de ülke ekonomisine ciddi bir kazanç sağlanacağını kaydetti.

Ege’nin atığı enerji olacak

Çimento endüstrisinin güçlü işletmelerini çatısı altında bulunduran Batı Anadolu Grubu, Atıktan Türetilmiş Yakıt projesine hız kazandırıyor. ‘Sürdürülebilir Büyüme ve Sürdürülebilir Çevre’ ilkesi çerçevesinde Batıçim ve Batısöke tesislerinde çevre ve enerji verimliliği projelerine 5 yılda yaklaşık 100 milyon lira yatırım yapan Batı Anadolu Grubu, Ege Bölgesi’nin atıklarını üretimde yakıt olarak kullanacak, külü ve çamuru enerjiye dönüştürecek. Sanayide entegre atık yönetimi uygulamalarının artırılması gerektiğine dikkat çeken Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, bu sayede hem çevrenin korunmasına hem de ülke ekonomisine ciddi bir kazanç sağlanacağını vurguladı. Ünal, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan izinler kapsamında, farklı sektörlerin atıklarını, çevreye olumsuz bir etki bırakmayacak şekilde tesislerimizde bertaraf edebiliyoruz. Batı Anadolu bünyesinde, geri dönüşümü mümkün olmayan, ekonomik ömrünü tüketmiş, otomotiv yan sanayinin kauçuk atıkları, çeşitli sektörlerdeki buhar ve enerji üretim tesislerinin cüruf ve külleri, atıksu arıtma tesislerinin arıtma çamuru, kağıt, karton, plastik türevli atıklar gibi atıkları enerjiye dönüştürüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

250 bin ton atık

Feyyaz Ünal, istatistiklere göre, Ege Bölgesi’nde, denetimlerin daha yoğun olduğu İzmir ve Manisa başta olmak üzere her yıl yaklaşık 250 bin ton sanayi atığı çıktığını, bu atıkların bir değer olarak görülmesi ve yakıt olarak işlenen atık miktarının gün geçtikçe artması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde çimento sektöründe atık kullanımının yüzde 60’lara vardığını, ülkemizde bu konuda yapılan çalışmaların henüz tatmin edici oranlara ulaşamadığının altını çizen Ünal şunları söyledi: “Bu alandaki çalışmalarımızı her geçen gün geliştiriyoruz. Yaptığımız araştırmaya göre bölgemizde, Batıçim ve Batısöke tesislerimizde değerlendirebilecek yaklaşık 150 bin ton atık bulunuyor. Sanayi atıklarının belediyeye ait düzenli depolama alanları yerine geri dönüşüm ve enerji geri kazanımı sağlayan tesislerde yeniden değerlendirilmesi hedeflenmeli.”