Ege 29 Ekim gururu

29 Ekim gururu

31.10.2022 - 00:25 | Son Güncellenme:

Kuruluş ve kurtuluşun şehri İzmir, meydanları doldurdu. Fener alayları, zeybek gösterileri, söyleşiler ve konserlerle kentin dört bir yanında Cumhuriyet coşkusu yaşandı.

29 Ekim gururu

İzmir’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saatlerinde İzmir Valiliği’ndeki törenle başladı. İzmirliler ise bayram coşkusuna ortak olmak için Cumhuriyet Meydanı’nda buluştu. Vali Köşger, Korgeneral Yeni ve Başkan Soyer, askeri araçla tören alanından halkı selamladı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “100’üncü yılına emin adımlarla ilerleyen Cumhuriyetimiz nice yüzyıllara ulaşacak” dedi.

Haberin Devamı

Kutlamalar akşam saatlerinde zeybek gösterisi, fener alayı ve konserlerle sürdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Cumhuriyet Meydanı’nda 9 ilçeden 200 zeybekle Ata’nın huzurunda diz vurdu. 350 metrelik Türk bayrağının taşındığı fener alayıyla Kordonboyu’ndan Kültürpark’a yürüyen Başkan Soyer, çim alanda Ümit Besen-Pamela konseri için toplanan İzmirlilerin bayramını kutladı.

Bereket fışkıracak

Öte yandan Soyer, 29 Ekim kapsamında düzenlenen etkinliklerde önemli mesajlar verdi. İzmir Kitap Fuarı’ndaki (İZKİTAP) “100’üncü Yılında Türkiye Cumhuriyeti” söyleşisinde konuşan Soyer, “Atatürk’ün kuruluş stratejisinde tam bağımsızlık yani dışarıya muhtaç olmamak var. Bugün böyle miyiz? Maalesef değiliz. Bunun üstesinden geleceğiz. Hepimizin güler yüzle, birbirimize sarılarak yaşayacağımız bir memleketi kurmaya çok az kaldı” dedi. Soyer, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın 29 Ekim töreninde ise şu mesajı verdi:

Haberin Devamı

“Bu toprakları gençlerinin terk etmediği, çocuklarının yatağa aç girmediği, kadınlarının öldürülmediği, derelerinin kurumadığı, sanatın ve düşüncelerin yasaklanmadığı ve yeniden bereket fışkıran bir vatan haline getirene kadar mücadelemize devam edeceğiz.”

29 Ekim gururu

‘Cumhuriyet vazgeçilmezimiz’

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 99. yıl dönümü, Menemen’de görkemli Cumhuriyet yürüyüşü ile kutlandı. Yaklaşık 29 bin kişinin ellerinde meşale ve bayraklarla katıldığı yürüyüşte, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan; eşi, kızı ve belediye ailesiyle hemşehrilerini selamladı. Pehlivan, “Bu coşkulu katılımıyla Cumhuriyet’ bağlılığını gösteren Menemen yine fark yarattı. Bayramımız kutlu olsun” dedi.

Zaferin tacı

“Cumhuriyetimizin 99. yıldönümünü bütün ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de milletçe kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz” diyen Pehlivan, şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere tarihimiz, dünyada eşi ve benzeri görülmemiş şanlı zaferlerle doludur. Milletimiz bunun en güzel örneğini yaklaşık bir asır önce kendisine esaret zinciri vurmak isteyen güçlere karşı göstermiş, yeni kurduğu Türk Devletini, Cumhuriyetle taçlandırmıştır. Cumhuriyet İstiklal Mücadelesinin tacıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En büyük eserimdir’ dediği Cumhuriyet, Türk Ulusuna bırakılmış en değerli miras ve vazgeçilemez bir kazanımdır.”

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılına doğru ilerlerken var güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Pehlivan “Menemenimizde birliğin, beraberliğin, birlikte çalışmanın, üretmenin bereketini yaşıyoruz. Menemenimizde geçmiş dönemden yarım kalan projeleri birer birer sizlerin hizmetine açtık. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında da Menemen projelerimizle konuşulacak. Spor tesislerinden kütüphanelere, gençlik merkezlerinden anaokullarına, millet bahçelerinden çevre düzenlemelerine varıncaya kadar birçok projeyi siz kıymetli hemşerilerimizin hizmetine sunacağız” dedi.

29 Ekim gururu

Gültepe halkıyla türkülü kutlama

Konak Belediyesi’nin kentin dört bir yanında gerçekleştirdiği Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında, en coşkulu kutlamalardan biri Gültepe’de yaşandı. Cumhuriyet Bayramı korteji, Atatürk Anıtına çelenk sunumu, konser, şiir dinletisi ve zeybek gösterileriyle renklenen etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Abdül Batur, “Cumhuriyetin aydınlık yüzü Gültepelileri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Her zaman bir arada olmaktan, omuz omuza, dayanışma içinde olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

29 Ekim gururu

İzel-Çelik-Ercan’lı muhteşem bayram 

Aliağa Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı geleneksel hale getirdiği fener alayı ve kortej yürüyüşüyle kutladı. 90’ların efsane gruplarından İzel-Çelik-Ercan da, Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran binlerce Aliağalıya unutulmaz bir bayram sevinci yaşattı. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Ata’mızın dediği gibi az zamanda çok işler başardık. İşte bizler Ata’mızın torunlarıyız. Ata’mızın izinde çok daha fazla çalışarak cumhuriyeti gelecek nesillere taşıyacağız. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” dedi.

Öte yandan konser öncesi, Aliağa Belediyesi’nin yapımına 18 Temmuz’da başladığı ve 3 ay gibi kısa bir sürede tamamladığı 29 Ekim Cumhuriyet Köprülü Kavşağı da trafiğe açıldı.

Haberin Devamı

‘Yorulduk sanmasınlar’

Cumhuriyet’in ilanının 99. yılı Gaziemir’de belediyenin düzenlediği etkinliklerle iki gün boyunca coşkuyla kutlandı. Kutlama programı kapsamında Pınar Ayhan “Kemal” isimli müzikal belgeselini sahneledi. Cumhuriyet Korteji’nin ardından sahne alan SenfoRock, bayram coşkusunu zirveye taşıdı. Konser öncesi sahneye çıkan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Sanmasınlar ki yorulduk. Sanmasınlar ki yıldık, pes ettik. Sanmasınlar ki bu ülkeden vazgeçtik. Bu ülke için çalışmaya, bu ülkenin geleceği için hayaller kurmaya devam edeceğiz.  Gaziemir her zaman olduğu gibi bundan sonra da sonsuza kadar Atasının izinde olacak” dedi.

‘Dimdik ayaktayız’

29 Ekim Cumhuriyet’in ilanının 99. yılı, Çeşme’de büyük bir coşkuyla kutlandı. Kenti saran 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu fener alayı ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki Suavi konseri ile zirveye çıktı. Konser öncesi 29 Ekim’i kutlayan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran “Çeşme’nin ışıldayan yüzleri, Cumhuriyet sevdalısı yürekleri, böyle yan yana, omuz omuza, o kadar güzel, öyle büyüleyici, öyle güçlüsünüz ki; işte bu büyüleyici güç, esarete teslim olmayan güçtür. Biz böyle yan yana dimdik durarak yedi düvele diz çöktürdük” dedi.

Narlıdere’de fener alayı coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Narlıdere’yi Cumhuriyet coşkusu sardı. Gün boyu devam eden etkinlikler, Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı’ndan bando eşliğinde başlayan 29 Ekim Korteji ve Fener Alayı ile doruğa çıktı. Bayraklar ve meşalelerle yürüyen vatandaşlara eşlik eden Belediye Başkanı Ali Engin, “Gelecek sene, Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılı başlıyor. Cumhuriyet’imiz sonsuza dek yaşayacak ve bağımsızlık meşalesi hiçbir zaman sönmeyecek” diye konuştu. Yürüyüşün ardından Alp Güvenir konseri gerçekleşti.

29 Ekim gururu

‘Bayraklı, canı pahasına devrimleri koruyacak’

Cumhuriyet’in 99’ncu yıl dönümünü hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlayan Bayraklı Belediyesi, 100. Yılın Şafağında Cumhuriyet Sergisi’ne de ev sahipliği yaptı. Ulu Önder Atatürk’ün az bilinen fotoğraflarının sergilendiği etkinlikte, İzmirli Gazeteci Hasan Tahsin Kocabaş da söyleşi gerçekleştirdi. 29 Ekim mesajı veren Belediye Başkanı Serdar Sandal “ Ayağında ayakkabısı olmayan, sırtında cephanesiyle yiyecek yemeği olmayan insanların bu ülkeyi elde etme mücadelesini iyi anlamalıyız. Birilerinin oynadığı oyunları bozmak zorundayız. Hiçbir şeyden yılmadan, korkmadan, dimdik duracağız ve bu Cumhuriyet’i, Cumhuriyet düşmanlarına canımız pahasına da olsa teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘En büyük armağan’

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99’uncu yılı Bornova’da törenlerle kutlandı. Hükümet Konağı’ndaki tebrikat töreni ile başlayan kutlamalar, Bornova Şehir Stadı’nda vatandaşların yoğun katılımıyla devam etti. 99’uncu yıl coşkusu Cumhuriyet Şeref Yürüyüşü’yle tüm Bornova’ya yayıldı. Cumhuriyet’in Atatürk’ün en büyük armağanı olduğunu söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bizler Atatürk’ün izinde, demokratik, laik, özgürlükçü ve çağdaş Türkiye için çalışırken Cumhuriyetimiz Atamızın gösterdiği yolda yükselecek ve sonsuza kadar yaşayacaktır” dedi.

Atatürk sevdalıları

Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen “29 Ekim Cumhuriyet Korteji” her yaştan binlerce Atatürk sevdalısının katılımıyla büyük coşkuya sahne oldu. Akşam saatlerinde Şehitler Bulvarı’nda bir araya gelen Karşıyakalılar, ellerinde Türk Bayrakları, dillerine marşlarla hep birlikte Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, meydanda yaptığı ve vatandaşların sık sık alkışlarla karşılık verdiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Bu miras, bu ülkede yaşayan herkese ama herkese insan olarak büyük bir saygı duymamızı emrediyor, gericiliğe karşı kararlılıkla dimdik durmamızı emrediyor. Bizler Atatürk’ün Karşıyaka’sında bunu yapmaya elbette karalıyız. Biz bu emanete bugüne kadar hep sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkacağız.”

Bugünümüzü borçluyuz

Buca Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere katılan vatandaşlar 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutladı. Resmi törenle başlayan kutlamalar, akşam üzeri düzenlenen bandolu Cumhuriyet kortejiyle Buca’nın caddelerine yayıldı. Coşku, Gökçe Kırgız konseri ile son buldu. Sahneden Bucalılara seslenen Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Bugün, bölmeye çalıştıkları bu millet yumruk gibi bir aradaysa, bunu Cumhuriyet’e borçluyuz. Söz veriyoruz; Cumhuriyetimizi yükselteceğiz! Yaşatacağız!” diye konuştu.