Ege Akhisar’dan kaliteli rekor

Akhisar’dan kaliteli rekor

11.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alhat, hasat sezonunu değerlendirdi, “Lezzet kalite ve yüksek rekolteyle tarihe geçti” dedi

Akhisar’dan kaliteli rekor

Türkiye’de bu sezon zeytin rekoltesinin tarihi seviyelere çıkması beklenirken, Akhisar bu rekora ek en kaliteli hasat sevinci yaşıyor. Sabahın erken saatlerinde zeytin bahçelerine giden üreticiler, ürünlerini toplayıp işlenmek üzere tesislere gönderiyor. Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat ve aynı zamanda kendisi de zeytinyağ üreticisi olan ünlü sanatçı Ayhan Sicimoğlu ile hasata katıldık. Alhat, “Lezzet, kalite ve yüksek rekolteyle tarihi bir hasat yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

- Avrupa’da yaşanan kuraklık bizi nasıl etkiledi?

Avrupa’da yaşanan kuraklık aslında Türkiye’de de var. Ancak biz Akhisar’da yıllar öncesinde 14 milyon ağacımız için tüm önlemleri aldık. Yeraltından sulama yapıyoruz, ağaçlarımızın ihtiyaç duyduğu tüm bakımları eksiksiz yapıyoruz. Bu bizi öne çıkardı. Bu yıla kadar bizden üretim bakımından önde olan ülkelerde zeytinyağı üretimleri bu sene çok daha düşük tahmin ediliyor. Bu yıl Türkiye için tarihi bir hasat olacak.

- Akhisar’da farklı olan nedir?

Akhisar, zeytinde bir başarı hikayesi yazdı. Akhisar Organize Sanayi Bölgesi, bünyesinde 67 fabrika barındırıyor. Bu fabrikalarımızın tamamı soğuk sıkım gerçekleştiriyor. Aynı zamanda her fabrikamızda zeytinyağ tadımcısı bulunuyor. Öte yandan Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye’de bir ilki başardık. İlk etapta 6 bin 500 ton kapasite planlanan Türkiye’nin ilk zeytinyağı lisanslı deposunu da kuruyoruz. Yer tahsisi bitti. Ege Bölgesi’nde işlem hacmini en çok artıran borsa olmayı da başardık ki Türkiye’deki tüm borsalar arasında ikinci sıradayız. Tüm bu güzel gelişmeleri Akhisarlı üreticilerimize borçluyuz.

Haberin Devamı

- Bakımlı ağaç ne demek?

Bakımlı ağaç, iyi tarım uygulamaları ile ağacın tüm istediklerinin zamanında ve yerinde verilmesidir. Ama tek başına bu de yeterli değil. Bunu sevgiyle yapmanız gerekir. Akhisarlı üreticilerin başarısı işte bu sevgiden geliyor. Zeytin ağaçları gibi onun kök saldığı toprağa da iyi bakmanız gerekiyor. Biz sadece iyi bakmıyoruz, onlara gözümüz gibi, evlatlarımız gibi bakıyoruz. Yeri gelir oturur bir zeytin ağacı gölgesinde dinlenir, yeri gelir bir zeytin danesiyle saatlerce konuşuruz. Ağacın bizden ne beklediğini böyle anlar, ihtiyaçlarını böyle karşılarız. Akhisar’da 22 bin üretici ve 14 milyon zeytin ağacı bu güzel işbirliği ile her yıl zamanında ve kaliteli üretim yapıyor.

- Peki fiyatlar nasıl?

Dünyada gıda fiyatlarındaki yükselişe karşın zeytin ve zeytinyağı fiyatları seviyesini korudu. Zeytin ve zeytinyağı, fiyatı artmayan en ucuz ürünlerden biri olarak kaldı. Düşünün bu ürünün ithali yok ve fiyatları da uygun.
Tüketimde sonuncuyuz

Haberin Devamı

- Üretimi çok, ithalat yok, fiyatı da artmıyor. Peki tüketim ne aşamada?

Zeytinyağ üreten ülkeler arasında, tüketim açısından en son sıradayız. Oysa bizim Türkiye’ye zeytinyağını yetiştirememiz gerekiyor. Kişi başı tüketim 1.5-2 kilogram bandında. Zeytinyağında tüketim desteklenmeli. Tüketicinin zeytin ve zeytinyağı tüketimini artıracağı ve böylece sektöre de destek verebileceği bir sezon bekliyoruz.

- Tarımsal desteklemelerde durum nedir?

Öncelikle yıllardır dile getirdiğimiz KDV indirimi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çok teşekkür ederim. Öte yandan zeytin ve zeytinyağı prim desteğinde hiçbir artış olmaması biz zeytincileri hayal kırıklığına uğrattı. 2020 yılında 80 kuruşa artırılan prim desteğinde geçen yıl hiçbir artış yapılmadı. 4 yıl önce 15 kuruş olarak ilk kez verilmeye başlanan sofralık zeytin primi, bu yıl da hiç artmadan 15 kuruş olarak bırakıldı. Zeytinyağı üreticileri yüksek girdi maliyetleri altında eziliyor. Unutulduğumuzu düşünüyoruz, unutulmak istemiyoruz.

Haberin Devamı

- Hedefleriniz neler?

Biz zeytin üreticileri olarak bir başarı hikayesi yazıyoruz. Her yıl en kaliteli zeytini ve zeytinyağını üretiyor, başarımızı hep katlamayı hedefliyoruz. Kuraklığa rağmen, rekoltede rekor bir yıl yaşadığımız için mutluyuz. Üretimdeki artış, dünyadaki eksik üretim ile birlikte Türkiye için daha fazla ihracat demek. Bu yıl ihracatta da rekor talep alıyoruz. Devlet gerekli desteği verirse biz şahlanırız, üretimi de, kaliteyi de, ambalajlı ihracatı da şahlandırırız.

- Ayhan bey zeytinyağı sizin için neyi ifade ediyor?

Kokusunu duymadan yaşayamam. Normalde tüm hasatlarda burada oluyorum ilk kez bu yıl ilk hasat başladığında yurtdışındaydım. Bugün geldim ve o kokuyu tüm hücrelerime kadar çektim. Zeytin hayat demek. Zeytinyağı da onun lezzeti. Aynı zamanda zeytinyağı sağlıktır. Ne kadar çok zeytinyağı, o kadar çok sağlık. Biz evde her şeyde zeytinyağını kullanırız. Yumurta zeytinyağına kırılır, pilav zeytinyağıyla yapılır. Zeytinyağı benim olmazsa olmazım, hastasıyım.