Ege Bağışıklığı güçlendiren Ege otları

Bağışıklığı güçlendiren Ege otları

17.12.2020 - 03:49 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgınıyla, hastalıklara karşı alınacak en yararlı önlemin, sağlıklı beslenme olduğu daha iyi anlaşıldı.

Bağışıklığı güçlendiren Ege otları

Ege Bölgesi’ne özgü şifalı otlar ise doğal yöntemlerle bağışıklığını güçlendirmek isteyenlerin ilk tercihi oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, nefes darlığından tansiyona, kan dolaşımından mide rahatsızlığına kadar çok sayıda hastalığa iyi gelen hibiskus, ısırgan otu, arapsaçı, cibez, turp otu, zeytin yaprağı, sarmaşık gibi otların faydalarını anlattı.
“Bu otlar, direkt ilaç olarak değil, rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı etken olarak görülmeli. Sağlık sorunu olanlar, öncelikle mutlaka doktora başvurmalı” uyarısında bulunan Turhan, şöyle konuştu:

“C vitamini deposu cibez, içindeki fosfor, magnezyum ve potasyum gibi minerallerle bağışıklığı güçlendirir, vücutta enfeksiyon oluşma riskini azaltır. A ve C vitamini ile kalsiyum ve demir içeren Turp otunun yaprakları da antioksidan barındırır. Şifa deposu ot, astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor. Hibiskus ise içerdiği C vitamini sayesinde güçlü antioksidan barındırır. Antibakteriyel özelliği ile mantar gelişimini engeller. Güçlü antibiyotik içeriği ile enfeksiyon temizleme gücüne sahip arapsaçı, boğaz yolu iltihaplarını temizler, öksürüğü keser, solunumu rahatlatır.”

Isırgan otunun da iyi birkalsiyum ve demir kaynağı olduğunu sözlerine ekleyen Turhan, “Pankreas, mide, karaciğer, böbrek, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir. Tansiyon ve şekeri düşürür astımı önler. Yemek ya da salatalara katılan sarmaşık otu da tansiyon, kolesterol ve diyabete bağlı şikayetlere iyi gelir. Ayrıca vücuttaki hastalıklı hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur” dedi.

ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI TARİFİ

Son dönemde gündemde olan zeytin yaprağına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Nazan Turhan, “Zeytin yaprağı, birçok bakteri ve virüs üzerine etkili. Evde, zeytin yaprağından çay yapmak isterseniz; yaprakları iyice yıkadıktan sonra fırında veya mikrodalga fırında, ufalanacak kıvama gelene kadar kurutun. Ufalanmış yaprakları kaynamış suya atıp 10-12 dakika demleyin. Ardından süzerek, zeytin yaprağı çayı tüketilebilir. Günde 1-3 bardak tüketimi tavsiye edilmektedir” dedi.